" />

Prosestat arızası nasıl anlaşılır, nasıl giderilir

Bugün kombilerde sık rastlanılan arızalardan olan kombi prosestat arızası hakkında bilgi vereceğim. Yeni nesil kombilerde ekranda f5 hata kodu ile bildirilen bu arızayı ekransız eski kombilerde şu şekilde anlayabilirsiniz:

Kombi ve yanmanın sağlıklı olarak gerçekleşebilmesi için düzenli olarak cihaza oksijen gitmesi gerekir. Hava akışında görevli parçalardan birisi prosestattır ve hermetik kombilerde bulunur. Prostatın görevi hava akışındaki sorunu elektronik karta bildirmek, fanın çalışmasını denetlemektir.

Bu cihaz arızalı olursa ve kombiye hava akışı sağlanamazsa kombide ateşleme sorunu yaşayacaktır. Kombinin su basıncı ayarı dahil her türlü ayarı tam olmasına rağmen ateşleme sorunu oluyorsa, bir ateşleyip bir sönüyorsa prosestatın arızalı olduğu düşünülebilir.

Kombi yeterli hava almıyorsa prosestat bildirim yaparak kombiye çalışmama talimatı verir. Prosestatta bir sorun olursa bir çalış talimatı, arkasından dur talimatı vermeye başlar, yani saçmaklar. Bu esnada kombiyi çalıştırırsınız yanar gibi olur ama hemen söner. Arkasından yine yanar gibi olur yine söner. Bu şekilde yanma sönmeler devam eder. Bazen biraz yandığı olur, bazen hiç ateş almadığı olur.

Demirdöküm kombi fan temizliği
Kombi fan temizliği

Prosestatın yeri kombinin hava çıkışına yakın bir bölgede ve fanın yanındadır. Yanma söne durumlarında prosestat arızalı olmayabilir, bakımsızlıktan fan tıkanmış olabilir. Çünkü hava çıkışından içeriye,  dışarıdan gelen havanın tozları da birikir. Eğer kombide birkaç sene bakım yapılmadıysa fanda tıkanma olması normaldir. Kombinin borusu çok uzunsa, eğri büğrüyse bu tür sorunlar daha fazla yaşanır.

Demirdöküm kombi fan temizliği
Kombi fanından çıkan kir

Aşağıdaki fotoğraflarda fan temizliği ve fan temizliğinden sonra çıkan kir görülmektedir. İşte bu kir fanı tıkar ve hava akışını engeller. Bunun çözümü senede bir kez bakım yaptırmaktır. Kombi tamircisi çağırdığınızda sorun fanın tıkalı olmasında mı yoksa prosestat arıza mı veriyor ayrımı yapmayabilir. Çünkü fanı temizleyip prosestatı da değiştirince sorun ortadan kalkmaktadır.

Prosestat arızası değişim fiyatı

Prosestat arızası, içindeki kartın arızalanması sonucu oluştuğu için hiçbir kombi tamircisi bunu tamir etmeye uğraşmaz, istisnalar haricinde tamir de edemez. Bu nedenle genellikle değişim yapılır. Prosestat fiyatları kombinin markasına göre 50-100 TL civarlarındadır. Fakat bu fiyatlar sizin parçacıdan satın alabileceğiniz fiyatlardır. Tamirci bunu takarsa daha yüksek ister. Yakın bir zamanda Demirdöküm kombi prosestat değişimi için 135 TL Prosestat ücreti 30 TL de işçilik olmak üzere Prosestat arızası için 165 TL ödenmiştir.

hava prosestatı
Prosestat

Prosestat değişimi yapılacaksa değişim esnasında tamircinin başında durmanızı tavsiye ederim. Çünkü yukarıda bahsettiğim üzere sorun prosestatta olmasa, fan tıkalı olsa da prosestat değişimi “ömrü dolmuş” diyerek değiştirilmektedir.

Çalışır durumdaki prosestat sizden sökülüp bir başkasınınkine takılmaktadır. Zaten parça için sadece 1 yıl garanti verilmektedir. Bu nedenle 1-2 yıl daha kullanılabilecek kullanılmış parçalar sizden sökülüp başka bir müşteriye takılmakta bu sayede havadan 135 TL kazanılmaktadır. Hem size kullanılmış parça takılmaması için hem de sizin parçanızın başkasına takılmaması için tamir esnasında cihazınızın başında bulununuz ve kombinizden çıkan parçayı kendinizde saklayınız.

Prosestatı kendim tamir edebilir miyim, monte edebilir miyim ?

Bu konuda ciddi bir deneyiminiz yoksa yapamazsınız. Prosestat arızası olmaması için kombinin yıllık bakımlarını yaptırınız.

Konu ile ilgili yazılar:

Kombi elektrik gelmiyor arızası 

Kombi su doldurma vanası arızası

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 31 Ekim 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın