" />

Motor arıza ışığının yanıp sönmesi neden olur ?

Araçların gösterge panelinde sürücüyü bilgilendirmek veya uyarmak için ikaz sembolleri bulunmaktadır. Musluk şekline benzer ikaz sembolü motor arıza lambası olup motor çalışır durumda iken en az 6 saniye yanarsa araçta ciddiye alınması gereken bir sorun var demektir.

Şimdiki otomobiller araç bilgisayarı kontrolünde çalışmaktadır. Araç bilgisayarı (ECU) hangi viteste silindirlere ne kadar yakıt verileceğinden tutun, tekerlek hızlarının birbiriyle uyumuna kadar bir çok konuda komut verici ve takip edici durumundadır. Eğer anormal bir durum tespit ederse ilgili ikaz lambasını yakar, ayrıca sorunu tanımlayan bir arıza kodu oluşturabilir. Bu arıza kodu arıza teşhis cihazı ile okunabilmektedir.

Motor arıza ışığı yanma tarzları

Motor arıza ışığı aracı çalıştırırken kontak anahtarı açık ve motor çalışmazken yanar, motor çalıştırılınca da birkaç saniye içinde söner. Aracı çalıştırırken birkaç saniyeliğine yanmasının sebebi ECU’nun o esnada motorun çalışmasını ilgilendiren sistemleri gözden geçiriyor olmasıdır. Bir sorun tespit etmezse motor arıza ışığı hemen söner.

Eğer ECU motorun çalışmasını etkileyen bir sistemde sorun tespit ederse, sürücüye bunu haber vermek için motor arıza ışığını en az 6 saniye boyunca yakar.

Motor arıza ışığı bir sorun olduğunda iki şekilde yanmaktadır;

Stabil şekilde yanması;

Motor arıza ışığı stabil şekilde yanıyorsa araçta bir sorun vardır ama araç yola devam edebilir. Müsait bir zamanda aracınızı ustaya göstermeniz gerekir.

Sürekli yanıp sönmesi;

Flaş şeklinde yanıyorsa yani bir yanıp bir söner tarzda yanıyorsa araçtaki sorunun acil olarak giderilmesi gerekir. Bu durumda yola devam etmeniz uygun olmayacaktır. Sorunun çözümü için ya çekici ile aracı ustaya götüreceksiniz veya ustayı aracın başına çağıracaksınız.

Bazı araçlarda motor arıza lambası sarı ve kırmızı renkte yanmaktadır. Sarı renkte yanarsa acil olmayan bir sorun, kırmızı yanarsa bir an önce halledilmesi gereken acil bir sorun var demektir.

Motor arıza ışığı geçici bir sorun nedeniyle yanarsa

Motor arıza ışığı geçici bir sorun nedeniyle yandıysa kendiliğinden sönebilmektedir. Bazen de geçici bir sorun nedeniyle yanar ama ECU arıza kodu ürettiği için bu sorun giderilse de motor arıza ışığı yanmaya devam eder. Eğer sorunun farkındaysanız ve çözülmüşse motor arıza ışığını söndürmek için akü kutup başlarını söküp takabilirsiniz.

motor arıza lambası

Motor arıza ışığının yanıp sönmesi nedenleri

Motor arıza ışığı yanıp sönmesi genel olarak şu sistemlerdeki arızalar nedeniyle olmaktadır:

Yakıt sistemi sorunları: Kötü yakıt kullanımı, yakıtın iyi yanmaması, oksijen sensörünün arızalanması gibi yakıt sistemi ile alakalı sorunlar olabilir.

Ateşleme sistemi sorunları: Ateşleme sisteminin parçası olan bujiler, akü, buji kablolarından kaynaklı bir sorun olabilir.

Hava emme ve egzoz sisteminden kaynaklı sorunlar: Silindirlerden atılan zehirli gazların etkilerini azaltmaya yarayan katalitik konvertör sistemindeki bir arıza, silindirlerden atılan egzoz gazlarının bir kısmını emme manifoldu üzerinden temiz hava ile karıştırıp silindirlere geri döndürmeyi sağlayan EGR valifinin arızası motor arıza ışığını yakar.

Özetle motor arıza ışığının yanıp sönmesi çok fazla sayıda sebebe bağlı olabilir ve tahmin yoluyla arızanın nedeni bulunamaz.  Sorunun ne olduğu anlamak için arıza teşhis cihazı ile araç bilgisayarının üretmiş olduğu arıza kodunu okutmak gerekir.

Motor arıza lambasının yanıp sönmesine yol açan yaygın sebepler

  1. Motor arıza ışığını en fazla yaktıran sebeplerden birisi kötü yakıt kullanımıdır. Kalitesiz yakıt aracın sistemine girdiğinden itibaren sensörlerce sorun olarak algılanmaya başlamakta ve bir süre sonra motor arıza lambasını yakmaktadır. Çünkü kalitesiz veya kirli yakıt yanma odasına gönderilen hava/yakıt karışımı oranını etkilemektedir. Daha sonra iyi yakıt alınırsa bu sorun kendiliğinden çözülebilmektedir.
  2. Bujiler ve buji kabloları bu konuda ikinci sırada gelmektedir. Bazen gevşeme veya gücün yetersiz gelmesi nedeniyle ateşleme sorunları yaşanabiliyor. Ayrıca akü zayıflamış veya kablosu gevşemiş olabilir. Bunlar kontrol edilmelidir.
  3. Oksijen sensörü kaynaklı sorunlar üçüncü sırada gelmektedir. Oksijen sensörü motordaki yanma olayı için havanın ihtiva ettiği oksijen oranını ve havayla yakıtın doğru nispetle karışıp karışmadığını ölçmektedir. Bu sensörün arızalanması veya kirlenmesi durumunda motor arıza lambası yanar.  Özellikle de yakıt harcaması artmış ise sebep oksijen sensörü kaynaklı olabilir.
  4. Yakıtın silindirler içine püskürtülmesinden sorumlu enjektörlerde arıza olursa, yakıt filtresi tıkanırsa veya ateşleme bobini yanarsa da motor arıza ışığı yanmaktadır.
  5. Motor soğutma sistemindeki termostatın arızalanması, motordaki herhangi bir sorun nedeniyle sıcaklık sensörünün uyarı vermesi, hava akış sensöründeki arıza veya katalitik konvertör kaynaklı bir sorun motor arıza ışığını yakmaktadır.
  6. Yakıt kapağının sıkılmaması, çatlak olması veya bir şekilde yakıt deposunun hava alması.
  7. MAF Sensörü arızası.
  8. Katalitik konvertör arızası.
  9. Şarj dinamosu arızası.
  10. Motorun hararet yapması.
  11. Triger kayışı ile alakalı bir sorun olması.
  12. EGR valfi tıkanması veya arızası.
  13. Krank mili arızası.
  14. Silindir kapak contası yanması, çatlaması, kaçırması.

Motor arıza ışığının yanıp sönmesi %70 yukarıda anlatılan nedenlerle olmaktadır.

Bunlara ilave olarak;

Motor arıza ışığının neden yandığını tespit etmede aracın dizel veya LPG‘li olması da önemlidir. Ayrıca aracın marka ve modeline de dikkat edilmelidir. Motor arıza lambası sembolü her araçta aynıdır fakat yanma sebeplerinde küçük farklılıklar olabilir.

Motor arıza ışığının yanıp sönmesi durumunda aracın performansı

Motor arıza ışığı yanarken araçta;

  • Tekleme,
  • Gaz yememe,
  • Titreme,
  • Motor sesinin farklılaşması,
  • Egzoz gazından çürük yumurta kokusu gelmesi,
  • Egzoz dumanının mavi veya beyaz olması,

Gibi şikayetler görülebilir.

İlgili yazılarım:

En iyi arıza tespit cihazı hangisi ?

LPG’li araçlarda motor arıza lambası neden yanar ?

Araç arıza kodları ve anlamları

Dizel motor arıza lambası yanma sebepleri

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 3 Kasım 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Motor arıza ışığının yanıp sönmesi neden olur ? (2 Yorum)

  1. Aracım Opel Vectra 1997aracim kontağı açınca arıza lambası sürekli yanıp sönüyor araç çalışmıyor lütfen yardim

  2. Atacam 2014 Ford focus titanyum otomatik benzinli aracımin kavramasini değiştirdim motor ışığı yanıp yanıp sonuyo istop edip calistirdigimda ışık söndü yanmadı burda Hart Hart ses geliyo neden olur