" />

Turbo araba nasıl kullanılır

Merhaba arkadaşlar, ne nedirin bu bölümünde turbolu otomobiller nasıl kullanılmalıdır, turbonun ve motorun ömrü nasıl daha fazla uzatılır, yapılması gereken nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

Genellikle turbo otomobil nasıl kullanılmalıdır? Dediğim zaman çoğunlukla direk insanların aklına kontağı kapatmadan önce bir süre beklemek geliyor. Ama bundan daha önemli kriterler var.

Yapılmaması gereken ilk şey aslında motor düşük devirdeyken gaza fazla basmamaktır. Bunun şöyle bir etkisi oluşuyor genelde insanlar eskiden atmosferik motor kullanıyor ve turboya geçmişse yüksek torkla vites küçültmek yerine düşük devirlerde gaza basmayı tercih ediyor. Ama bu çok yanlış bir davranış. Siz atıyorum 1500 devir civarlarındasınız ve uzun yol gidiyorsunuz. Sollamaya çıkacaksınız, vites düşürmeye üşendiniz ve onun yerine gaza çok basmaya karar verdiniz. Bu tip durumlarda buji ateşlemesi gerçekleşmeden motorun içinde bir patlama gerçekleşiyor. Ve bu vuruntuya sebep oluyor.

Yani daha piston yukarı çıkarken, olması gereken yerde değilken bir anda bir patlama gerçekleşiyor. Zaten vuruntunun tanımı da budur. İçerde istenmeyen bir yanma gerçekleşir. Bu özellikle içerde çok yüksek bir basınç oluşturur. Çünkü piston yukarı çıkmaya çalışırken, siz ona karşı bir güç kuvvet uyguluyorsunuz ve aşağıya indirmeye çalışıyorsunuz.

Pistonlarınız için aşırı derecede zararlı, motor bloğu için de aşırı derecede zararlı ve silindir içinde çok yüksek sıcaklığa ulaşıyor bu gazlar ve doğal olarak da sizin turbonuzu aşırı derecede ısıtıyor. Bu yüksek ısınmanın sonucunda da hem motorunuza hem de turbonuza büyük miktarda zarar veriyor. Bunun oluşmasının birkaç sebebi var.

Genellikle yağdan ötürü oluyor bu. Çünkü siz her ne kadar segmanlar, yağla yanma olasılığını ayırsa da bir miktar yağ her zaman karışıyor yanma olasılığının içine. Ve siz bir anda gaza çok bastığınız zaman benzinliler için konuşuyorum, gaz kelebeği açılıyor ve içeri çok yüksek miktarda oksijen sokuyorsunuz ve siz içeri çok fazla oksijen sokmaya çalıştığınız için içeride yanabilecek yağ parçacıkları olduğu için oksijen molekülleri yağın parçacıkları ile birleşiyor ve yanma gerçekleştiriyor. Ve benzin yanmadan önce burada bir patlama gerçekleştiriyor.

Aynı şey dizellerde de oluyor. Dizellerde farklı birkaç şey daha oluyor. Genelde dizellerin piston kafası biraz daha farklıdır. Benzinli motorların pistonlarının üstü düzken, dizellerin ki biraz daha kavislidir. İçeriye doğru bir çanak şeklini alır. Ve burada genellikle küçük mazot parçaları da bulunur. Küçük partiküller halinde bulunur.

Aynı şekilde onlarda patlayabiliyor ve dizeller için ikinci bir sıkıntıda siz bir anda gaza çok bastığınız zaman düşük devirde içeri aşırı miktarda yakıt yollamaya başlıyor, aşırı derece mazot yolluyor. Çünkü benzinlilerdeki gibi gaz kelebeği olmadığı için ve devirlenme güç ihtiyacı mazot miktarıyla karşılandığı için çok miktarda mazot gönderiliyor. Ve bu sürede bunların hepsi yanamıyor, hem bu ön ateşleme gerçekleşiyor vuruntu yapıyor.

Hem de aynı zamanda bu aşırı derecedeki yakıttan dolayı bu sefer siyah duman atmaya başlıyor. Bazı arabalarda görürsünüz, çok zorlandığı zaman işte egzozdan kara duman atmaya başlar. Ama atmasa bile bu çok fazla kurum oluşturur. Ve size daha önce DPF videosunda anlattığım gibi hem DPF’inizi hem de katalizörünüzü tıklamaya başlar. Hem de yakıt tüketimi gereksiz bir şekilde artmış olur.

Dediğim gibi piston içindeki sıcaklık çok yükseldiği gibi egzoz tarafında da daha sıcak gazlar atacağınız için turbonun sıcaklığı da çok yüksek sıcaklıklara çıkar. Ve turbolar motor yağlarıyla yağlandığı için siz yağı da aslında çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakıyor olursunuz ve yağın kalitesini hızla bozmaya başlarsınız. Atmosferik motorlar içinde aynı şey aslında geçerli. Yani düşük devirdeyken gaza basılmaz onu yerine vites küçülttürülür. Ama turbolarda bunun etkisi daha fazla oluyor ve daha büyük zararlar veriyorsunuz. Bu yüzden asla ve asla düşük devirdeyken gaza basmayın ve vites küçültün. Bunun yan etkisi olarak da siz mesela 1500 devirle gidiyorsunuz, gaza az basarsanız gereksiz miktarda hızlanabileceksiniz. Ama çok bastığınız zaman performansınız bu dediğim olaylardan ötürü aksine düşecektir. Ve motor sarsıntılı çalışmaya başlayacaktır bunun için vites küçültmek her zaman daha mantıklı bir seçim.

İkinci dikkat edilmesi gereken şey ise otomobilinizin bakımları. Dediğim gibi turboda motor yağından besleniyor. Ayrı bir yağ karteli yok, ayrıca bir yerden yağ almıyor ve motorun içindeki yağ ne ise turbo da onu kullanıyor. Atmosferik motorlarda sadece motoru yağladığınız için yağı değiştirmezsiniz motorunuz kötü etkilenecektir.

Ama turbolarda hem motorun ömrünü kısaltıyorsunuz hem de turbonun ömrünü kısaltıyorsunuz. Bu da uzun vadede turbonuzda çeşitli hasarlara yol açabilir. Özellikle uzun süre değiştirilmeyen motor yağları özelliğini kaybeder, yağlama özelliğini kaybeder. Hem motor içerisindeki parçalarınız, yataklar yağlanamaz, kızakla arasındaki bağlantılar yağlanamaz. Hem de turbonun kendisi yağlanamaz, bu da şu anlama geliyor. Hızlıca aşınırlar ve ilerleyen dönemlerde hem motor içerisinde hem de turbonuzda arızalara sebep olabilir.

O yüzden yağınızı mutlaka servisin önerdiği ve üreticilerin o motor için önerdikleri yağ çeşidini kullanarak değiştirin. Yağlar hakkında daha detaylı neyin ne olduğuna dair bir video çekeceğiz. Ama siz mutlaka ve mutlaka üreticinin önerdiği yağı ve önerdiği zaman aralıklarında değiştirin. Bakımın bir diğer parçası da hava filtresi.

Turbo direk dışarıdan havayı çekerken bir hava filtresinden geçiyor. Ve bu filtreler genellikle kağıt oluyor. Direk oradan havayı alıyor ve daha sonra sıkıştırıp motora gönderiyor. Ve bu alanda eğer siz hava filtrenizi uzun süredir değiştirmediyseniz aşındıysa, artık o kağıt kullanılmaz hale geldiyse, içeri küçük toz zerrecikleri alabiliyorsunuz.

O hiç aklınıza gelmeyecek mini minnacık toz parçacıkları 2000 devirin üstünde çeviren turbo pallerine çarptığı zaman bunları ufak ufak çizmeye başlıyor. Ve eğer içeride kalırsa daha fazla çizik oluyor. O aşınmış filtre ile daha fazla toz giriyor ve sürekli turbonun içini çiziyor ve aynı şekilde lunmanlara da hasar veriyor. Bu da turbonuzun ömrünü çok hızlı bir şekilde tüketeceğiniz anlamına gelir.

Çünkü dediğim gibi çok yüksek devirlere çıkıyor 200-250 bin devire çıkabiliyor günümüzdeki otomobil turboları. Bu da çok zararlı o yüzden yine hava filtresinde önerilen zaman aralıklarında değiştirin eğer tozlu bir yerde yaşıyorsunuz daha da sık değiştirmeye özen gösterin.

Aynı zamanda kirlenmiş hava filtresi de hava akışını kısıtlayacağı için performansınızı düşürüp yakıt tüketiminizi arttıracaktır. O yüzden aracınızın bakımlarını mutlaka zamanında ve düzgün bir şekilde yaptırın ve özellikle turbolarda kullanılan yakıtın kalitesi çok büyük bir önem arz eder. Benzinliler için konuşacak olursam benzin kapağının içinde veya kullanma kılavuzunda mutlaka kullanmanız gereken minimum oktan numarası yazar.

Bunun üstüne de çok fazla çıkmayın altına da inemezsiniz. Ülkemizde sadece 95 oktan satılıyor ama kalitesiz yakıt almayın. Bu turboları özellikle daha fazla etkiliyor ve motor arıza ışığı yakabiliyor. Çoğunuz diyorsunuz ki işte kaliteli yakıtı nereden anlayacağız, nasıl olacak bu iş? Adı bilindik büyük firmalardan ve çok kullanılan istasyonlardan almaya özen gösterin. Bazen hissedersiniz benim mesela sürekli aldığım bir istasyon var, oranın dışında bir yerden aldığım zaman kuytu köşeden arabanın performansı ciddi anlamda düşüyor. Yakıtı fazla yakmaya başlıyor o yüzden sizde mümkün olduğu mertebe bildiğiniz sürekli kullanılan, insanların kullandığı ve adı bilindik yerlerden yakıt almaya özen gösterin.

Özellikle böyle uzun yollara giderken, şehirler arası yolculuklarda bazı istasyonlar oluyor işte bu dizel kaçak benzin satıyorlar mazot satıyorlar, içinde ne olduğu belirsiz şeyler oluyor. Bunları aldığınız zaman hem motorunuza hem de turbonuza büyük zarar vereceksiniz. Hem de motor arıza ışığı yakabilirsiniz. Bu da işte arabayı servise çektirmeniz gerekecek, çekiciyle uğraşacaksınız vesaire düşündüğünüzden çok daha pahalıya gelecek.

Mutlaka benzinliler için önerilen oktanda bezin alın. Ve yine dizeller için de kaliteli yakıt almaya özen gösterin. Son olarak da artık turbolu araç kullanma deyince herkesin aklına gelen kontağı kapatmadan önce bir süre bekleme hadisesi var. Bu da turboyu yine yüksek devirlere çektiği için ve eğer çok süratli bir sürüş gerçekleştirdiyseniz ya da çok gaza bastıysanız turbo çok yüksek devirlere çıkacak ve bir anda durursanız eğer kontağı kapatırsanız anında turbo dönmeye devam edeceği için yağlanma azalabilir, bu da turboyu eskitebilir.

Bu yeni otomobiller için çok büyük bir sorun değil aslında. Bazıları bunu kompanse edebiliyor. Zaten siz durduğunuz anda da yağ akışı bir anda kesilmez. O hala bir süre orada durmaya devam eder ama sıkıntı şuradadır, yağ akışı azaldığı için turboda hala dönmeye devam ettiği için, oradaki yağı ısıtır ve kalitesini bozar. Bu yüzden eğer hızlı bir yolculuk gerçekleştirdiyseniz arabayı kapatmadan önce yaklaşık otuz saniye beklemenizde fayda var.

Ama bunu işte şehir içinde, evden bakkala kadar gittim hemen yapmama gerek var mı derseniz, buna gerek yok. Sadece dediğim gibi sadece performanslı kullandığınız zamanlarda yapmanız motorunuzun ömrünü uzatmanıza faydada bulunacaktır. Bu videomuz bu kadar arkadaşlar, eğer sizin de turbonun ömrünü ve motorun ömrünü arttırmayla ilgili taktikleriniz varsa onları da aşağıya yorum olarak yazabilirsiniz. Yine aynı şekilde anlatmamı istediğiniz konularda varsa bunları aşağıya yorum olarak belirtebilirsiniz. Videoyu da izledikten sonra beğenmeyi ve kanalımıza abone olmayı mutlaka ihmal etmeyin. Bir sonraki videoda görüşmek üzere, şimdilik hoşça kalın.

Video için Anlatan Adamlar a teşekkür ederim.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 5 Mayıs 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Turbo araba nasıl kullanılır (1 Yorum)