" />

Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır

Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır, bu soruya cevap vermek için öncelikle rölanti nedir, rölanti motoru ne işe yarar bilgi vereyim.

Rölanti nedir ?

Rölanti, motor çalışır durumda iken vitesin boşta olması nedeniyle araca hareket kuvveti verilmemesi durumudur. Rölanti durumunda motor devri genellikle 1000 ila 500 devir arasındadır, silindirler çalışır vaziyettedir, krank mili dönmektedir fakat debriyaj sayesinde bu hareket aktarma organlarına iletilmez.

Rölanti motoru nedir ne işe yarar ?

Sürücü gaza bastığında gaz kelebeği açılır ve hava girişi olur. Bu yanmayı sağlar ve silindirleri hareket ettirir. Sürücü gazdan ayağını çekerse gaz kelebeği kapanır, dolayısıyla hava girişi de kapanır. Hava girişi olmazsa motor çalışmayacak araç stop edecektir.

Gaza basılmadan da aracın çalışır durumda olması için yanma odasına verilecek hava rölanti motoru yardımıyla verilir.

Rölanti motoru, gaza basılmadığında (gaz kelebeği kapalı iken) emme manifolduna hava girişini sağlayan elektromekanik (elekrik kumandalı mekanik valf) bir parçadır. Rölanti devir hızı ECU tarafından ayarlanır ve bu işlevin yerine getirilmesini rölanti motoru sağlar.

Her araçta gaz kelebeği bulunur ama her araçta rölanti motoru bulunmayabilir. Rölanti motoru sadece gaz telli gaz kelebeklerinde bulunur.

Yeni nesil bazı araçlarda gaz teli olmayan elektronik gaz kelebekleri kullanılır ve rölanti motoru bulunmaz. Rölanti motoru bulunmayan araçlarda aracın beyni gaz kelebeği üzerinden rölanti hızını ayarlar.

Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır ?

Rölanti motoru arızalandığı zaman araç rölantideyken stop etme, titreme veya dalgalanma gibi belirtiler görülür. Ancak araçta bu sorunlar yaşanırsa bunun sebebinin kesin olarak rölanti motorunda kaynaklandığı söylenemez. Araçta enjeksiyon arızası varsa, ateşleme veya subap sisteminde bir sorun varsa da aynı şikayetler yaşanabilir. Araca tüp takıldığında da benzer belirtiler yaşanabilir.

Rölanti motoru arızalandığında veya temizlenmesi gerektiği zaman motor devri sabit kalmaz, iner çıkar. Rolantideki motor devri gereğinden fazla veya az olabilir.

►İlginizi Çekebilir: Devir saati yukarı aşağı hareket ediyor

Rölanti motoru arızası için çözüm önerileri

Rolanti motoru arıza yaptıysa değişmesi gerekir. İşçilik dahil ortalama olarak 200-250 TL’ye halledilebilecek bir sorundur. Ama bazen rölanti motoru arızası zannedilen olan durumlarda asıl sorun başka yerde olabilmektedir.

Bu konuda yaygın olarak karşılaşılan bir sorun gaz kelebeğinin veya rölanti kontrol valfinin kirlenmiş olmasıdır. Balata spreyi ile bu parçalar temizlendiği zaman genellikle sorun çözülebilmektedir.

Bu konuda önemli bir hatırlatma yapmakta fayda var. Rölanti motoru veya gaz kelebeği temizlendiğinde veya değiştirildiğinde rolanti motoru adaptasyonu veya boğaz kelebeği adaptasyonu gibi işlemlerin yapılması gerekebilir.

Bunlar yapılmasına rağmen sorun hallolmadıysa şu parçaları da kontrol etmek gerekir:

  • Oring contası
  • Ateşleme bobini
  • Krank sensörü
  • Hararet sensörü
  • Oksijen sensörü

►İlginizi Çekebilir: Rölanti ayarı nasıl yapılır ?

Rolanti motoru adaptasyonu nedir ?

Rolanti motorunun değişmesi veya temizlenmesi gibi durumlardan sonra yeni ayarların ECU’ya tanıtılması işlemidir. Bu işlem özel cihazlarla yapılsa da halk arasında şu yöntem de bunun için uygulanmaktadır:

  • Kontak ateşleme konumuna getirilir ama marşa basılmaz.
  • Rölanti ayar valfi üzerindeki soket sökülür.
  • Kontak kapatılır ve on saniye beklenir.
  • Sökülen soket yerine takılır.
  • Kontak açılır on saniye beklenir, kontak kapatılır on saniye beklenir, kontak açılır on saniye beklenir…. Bu açma kapama işlemleri 5 kez tekrarlanır.

Rölanti kontrol valfi nasıl temizlenir ?

  • Gaz kelebeği gövdesinden hava emme borusu ayrılır
  • Motor çalıştırılarak rölanti devri 1000-15000 e getirilir ve sabit tutulur.
  • Balata spreyi 5- 10 saniye valf boğazına püskürtülür.
  • Motor durdurulur ve 3 dakika beklenir.
  • Motor yeniden çalıştırılır ve rölanti devri 1000-15000 e getirilerek balata spreyi 5- 10 saniye valf boğazına püskürtülür.
  • Motor kapatılır ve hava emme borusu valfin gövdesine takılır.
  • Motor çalıştırılır ve egzoz borusundan beyaz duman çıkana kadar motor devri 1500-2000 de tutulur.

Alternatif yöntem:

Rölanti kontrol valfi gaz kelebeği gövdesinden ayrılır ve balata spreyi gaz kelebeğinin deliklerine püskürtülür. Rölanti kontrol valfi yerine takılır. Motor çalıştırılır ve egzozda beyaz duman görülene dek 1500-2000 devirde çalıştırılır.

Rolanti valfi iptal edilirse ne olur ?

Rölantide dalgalanma sorunları nedeniyle rolanti valfi iptali yoluna gidilirse rölantideyken araç stop edecektir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 1 Mayıs 2023

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın