" />

Otomatik vites araba kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Herkese merhaba, sizinle bugün farklı bir konsept videoyla sizinle olacağım. Farklı bir şey hazırlamak istedim, çok defa sorulan bir konu. Ve çok fazla yanlışları bilinen doğruları bulunan bir konu. Bunun hakkında yeterli kaynak bulunmamakta.

Bugün ki konu, otomatik vites kullanımında dikkat etmemiz gerekenler. Normalde çok basit bir şey gibi gözükürken, şanzıman arızaları epey canımızı sıkabiliyor. Bu videoyu çekmemi sağlayan arkadaşımda şuan izliyordur.
Şimdi bugün size anlatacağım şeyler vites geçişleri, rampada otomatik vitesi nasıl kullanmamız konusunda. Öncelikle p konumunda görüyorsunuz. Şimdi bu tip şanzımanlarda şöyle oluyor, vites geçişleri şurada gördüğünüz gibi.

Frene bastığımızda ışık söner, frenden ayağımızı çektiğimizde tekrar yanar. Tüm geçişlerinizi frenle sağlıyorsunuz. Frene basarken vites değişikliklerini bu şekilde sağlıyorsunuz. Hareketli konumdayken bunları yapmamıza gerek kalmaz. Otomatik şanzımanlı viteslerde bir kol oluyor. Bu kilide basılmadığı zaman R konumuna geçiş yapılmaz.
Sola çektiğinizde +, sağa çektiğinizde – yani daha düşük vitese geçiyor. Vites geçişleri bu şekilde. Otomatik vites araçlarda en çok dikkat etmemiz gereken şeylerden bir tanesi rampada araba nasıl park etmemizdir. Askıda veya rampada arabayı park etme koşulu çok önemlidir.

Benim DSG şanzımanı tamamen dağıtan arkadaşıma sordum, tam detaylı koşullarını ben bilmiyorum. Bu yanlışı yaptığı ortaya çıktı. Park etmeniz gereken yer şöyle bir rampa olması bile yeterlidir. Bu normalde çok fazla eğim derecesi yüksek değil ama bu bile yeterlidir. Şanzımana yük binmesi, dediğimiz konu şuan yapmaya çalıştığımız şey şanzımana yük bindirmek.

Böyle bir konuma geldiğimizde şimdi bizim genelde yanlış yaptığımız şey otomatik vites olduğu için bir an önce hızlıca hareket etmek amacıyla vitesi şöyle hızlı bir şekilde R konumuna atıyoruz. Bu yanlıştır, bu yapılan hareket bu tip askılı rampalarda yanlıştır. Yapmamız gereken ilk şey mekanik el freni ve elektronik el freni olabilir.
Askıdayken bu ezberlenecek bir şey olmalı şuan ayağım tam frende, frene basıyorum şu şekilde el frenimizi çektik. Şuan bütün yük, arabanın fren baltalarına bindi. Şanzımana binen bir yük yok. Ayağımı da frenden çekiyorum, arabada herhangi bir sarılma veya yük binme durumu yaşanmadı. Şimdi şu dakikadan itibaren artık yük arabanın arka fren sistemine bindiği için, vitesi şu şekilde P konumuna aldığınız zaman araçta sarsılma olmuyor.
Bunun sebebi şanzımana yük binmemesidir, bütün yükün arka fren disklerine yüklenmesindendir. Eğer biz buradaki rampada şanzımanı P konumuna alsaydık, daha sonra ayağımızı frenden çekip el frenini en son çekseydik, olacak hareket şu şekildeydi.

Bütün yük şanzımana binmiş olacaktı. Fren balatalarına binmeyecekti. Şimdi bu şanzımanın kaldırabileceği yük miktarları vardır. Bu şanzımanların en çok dağılmasının sebebi, bizim ülkemizde her zaman şöyle bir konu vardır. DSG’ler çok çabuk bozuluyor, dayanıksız şanzımanlı. Sadece biraz narin şanzımanlardır. Bizimde bunların kullanım koşullarını bilmemizden dolayı, biraz aceleci davranmamızdan dolayı şanzımanların bu şekilde ömrünü bu şekilde çok fazla arttırabilirsiniz.

Bu askıda yapma olayı çok fazla yanlış yapılıyor. Şanzımanın ömrünü düşünüyorsanız el frenini çekin. Rampa aşağıya olsaydı, önce vites geçişi ardından el frenini indirmemiz gerekiyor. Kaldırmak istediğimiz zaman şuan arabamızın yükünü şanzımana vermek istemiyoruz. Eğer önce el frenini çekip sonradan vites geçişini yaparsak, kaldıracağı sırada bütün yük şanzımana binecektir. Şuan biz yük bindirmemek amacıyla frene basıyoruz, arabayı D konumuna aldık. Şuan hiçbir şekilde şanzımana yük binmiyor, bütün yük fren balatalarında.

Buradan da el freninin çektiğim an hiçbir sarsıntı olmadan kalkış oldu. Bu şekilde yumuşak bir kalkış. Şanzımana yük binmesini engellediğiniz için şanzımanın ömrünü arttırıyoruz. Şanzımanın ömrünü arttıracak noktalar nelerdir? Ben bunu, arkadaşlarım bazen soruyor, otomatik şanzımanı kullanmak çok basit bir şey gibi gözükürken bazı bilinmesi gereken ufak noktalar vardır.

Bu noktaları bilmediğiniz halde şanzımanlarınızla sıkıntı yaşamanızda mümkün. Şanzıman soğukken lütfen basmayın. Bu kural birdir. Soğuk şanzıman, ısısını nasıl anlayacaksınız? Motor sıcaklığıyla, şanzıman sıcaklığı ortalamadır. Bu size bir ön fikir oluşturabilir. Motor sıcaklığının fazla olması yani doksan derecesine seviyesinde, şanzımanınızda sıcaklığın ideal seviyeye yaklaştığını gösterecektir. Bu şekilde anlayabilirsiniz. Motor ısısı 90 dereceye gelmeden, gaza çok yüklenmemeniz gerekiyor. N konumunda beklemeniz şanzımanın ömrünü uzatacak noktalardan birisidir. Araç hareket halindeyken tork konvertörlü şanzımanlarda D ve N arasında geçiş yapmamanınız şanzıman ömrünü arttıracaktır.Yok.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 7 Nisan 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın