" />

Otomatik araba nasıl kullanılır

Manuel vitesteki ipuçlarımızla devam ediyoruz. Şimdi şöyle gösterelim vites şuanda P’de ayağımız frene basılı durumda. Şöyle yapıyoruz R’ye aldığımız zaman araba geri gidecektir, D’ye aldığımız zaman sürüş modu biliyorsunuz zaten.

N ise, N vitesteyken araba boşta demektir. Arabayı N’ye alıpta start ile kontağı açıp kapatabilirsiniz. Tabi el freninizin çekili olması lazım. Ama n’deyken kapıyı açıp arabadan inmeye çalışırsanız şöyle bir hata verecektir.

Vitesi P’ye getiriniz şeklinde uyarı veriyor. Güvenlik nedeniyle park konumuna almadan inmenin güvende olmadığını, el freninin çekili olmadığını düşünüyor.

El freni çekili arabada herhangi bir kayma olmayacaktır ama ihtimalleri elden bırakmamak için böyle bir kontrol denemesi yapmış durumdalar.

Bir diğer konu da bu vitesin altında gördüğünüz gibi böyle bir mandal var. Bu mandal P’ydeyken frene basmadığınız müddetçe mandala basıp vitesi farklı bir konuma alamazsınız. Frene bastığınız zaman mandala basabiliyorsunuz ve vitesi diğer konumlara getirmenizi sağlıyor.

Vitesle ilgili birkaç dipnotta şöyle. Butona basarak, yani mandala basarak vitesi P’den R’ye almak için kesinlikle mandala basmanız şart. Ama vites N’deyken vitesi D’ye almak için bakın, direk çektiğimde de bu işlemi yapıyor.

Yani mandala basmama gerek yok. N ile D arasında, diyelim trafiğe geldiniz ve ışıklarda durdunuz. Tavsiye edilen zaten uzun süreli durmamalısınız vitesi N’ye getirmelisiniz. Otomatik şanzımanın sağlığı ve ömrü açısından tavsiye edilen bir kuraldır.

Ama D’de kalabilir birçok kullanıcı böyle kullanılır. O zaman frene basmanız gerekir çünkü araba sürekli gitme isteğinde bulunacaktır. Rölanti ile doğru orantılı olaraktan. N’ye aldığınızda ise araba gitme isteğini bırakacaktır ama yine de frene basmanız gerekiyor.

Aşağı ya da yukarı doğru meyilli yolda araba ona göre hareket edecektir. N şanzımanın güvenliği için kullanması gereken ve tavsiye edilen durumdur. Burada öğrenmemiz gereken N ile D arasında mandala basmadan geçiş yapabilirsiniz.

Ama N’den R’yi bu arabayı almak için veya D’den direk R’ye veya P’ye almak için kesinlikle mandala basmanız gerekiyor.

Özetlemek gerekirse P ve R arası geçişlerde mandal şart. Herhangi bir yerden P’ye R’ye gelmek arası için de şart. D ile N’den veya D’ye mandala geçiş yapabilirsiniz.

Bu sadece otomatik olan kısımdı, manuel kısmını da anlatalım. Manuel de kesinlikle D’nin oradan geçebiliyoruz. Yani şöyle N’deyken, araba N’de mandalı sola ittiğiniz zaman M’ye geçiyor. Yani D’ye geldikten sonra sol yaparak mandala basarak M’ye geçiyoruz.

Arabayı tekrar otomatik vitese almak için sağa çekip D’ye alıyoruz. Diğer manueldeki ileri geri olayını biliyorsunuz zaten. Bakın araba duruyor, ikiye aldım. Arabayı ikide de kaldırabilirim. Ama üçe dörde falan almak istediğimde de geçmeyecek. Hata verecektir.

Video için Burhan KARADERE ye teşekkür edeirm.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 29 Mart 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın