" />

Opel Corsa triptonik vites nasıl kullanılır

Yeni araç modelleri ile beraber yarı otomatik vites seçenekleri yani triptonik vitesler oldukça yaygınlaşan ve hızla büyüyen bir pazara, müşteri kitlesine sahiptir. Hal böyle olunca son yıllarda ciddi olarak artan yarı otomatik vites olan triptonik vitesli araç modelleri ciddi oranda satmaya başlamıştır. Bakım masraflarının gelişen teknoloji ile beraber son derece düştüğü, otomatik ve manuel kullanımı bünyesinde sunan özellikleri ile yarı otomatik vitesler daha da popülerliğini artıracaktır.

Otomobil üreticilerinin hemen hemen hepsi artık yarı otomatik vitesli araç modelleri üretmekte ve bu modelleri ile ciddi oranda satış grafiği yakalamaktadır. Benzinli ve dizel araç modellerinde kullanılabilen yarı otomatik vites tipleri gittikçe yaygınlaşmakta ve insanların favorileri arasına girmektedir.

Yarı otomatik vitesli araç modelleri aslında otomatikleştirilmiş bir manuel araç modeli  olarakta anlaşılabilir. Çünkü aracın debriyaj pedalı olmamasına rağmen manuel kullanıma izin vermesi ve bunun dışında otomatik olarakta kullanım kolaylığı sağlaması bakımından yarı otomatik vitesli araçlar önemli avantajları bünyesinde barındırmaktadır.

Yakıt tüketimleri olarakta gün geçtikçe düşen bir grafik ile üretimleri süren yarı otomatik vitesli araç modelleri birçok otomobil üreticisinin vazgeçilmez vites tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. Opel tarafından üretilen Easytronic, Fiat tarafından üretilen Dualogic, Ford tarafından üretilen Powershift, Volkswagen tarafından üretilen DSG vitesli araç modelleri yarı otomatik vitesli araç modellerinde kullanılan viteslerdir. Birbirinden farklı isimlere sahip olsalar da bu yukarıda saydığımız vites tipleri prensip olarak benzer bir görev görmektedir.

Ülkemizde en çok satan araç markalarından biri de Opel’dir. Almanya’nın, Avrupa’nın ve dünyanın başarılı otomobil ve hafif ticari araçlarını üreten Opel yarı otomatik vites kullanımında da çeşitli geliştirmeler yapmaktadır. Opel’in Corsa ve Astra modellerinde sıklıkla rastladığımız yarı otomatik vitesi olan Easytronic yarı otomatik araç arayan ve kullanmak isteyen sürücüler için güzel bir alternatif olarak karışımıza çıkmaktadır.

Diğer yarı otomatik viteslerde olduğu gibi Easytronic vites tipi de hem manuel hem de otomatik vites seçeneklerini üzerinde barındıran ve pazarda kendine yer edinmiş önemli vites tiplerinden biridir. İşleyiş prensibi olarakta diğer manuel ve otomatik vitesleri üzerinde barındıran son derece başarılı bir vitestir.

Easytronic vitesin kullanımı ise diğer yarı otomatik vitesler ile benzer bir yön taşımaktadır. Araç durdurulduğunda N konumuna alınan vites araç çalıştırıldıktan sonra frene basarak vites geçişleri sağlanabilmektedir. Eğer aracı otomatik konumda kullanacaksak A konumuna vites topuzunu çekmemiz gerekecektir. Geri gitmek istiyorsanız vites topuzunu frene basarak R konumuna almamız yeterli olacaktır.

Manuel kullanımda ise aracın + ve – yazan alanına vites topuzu frene basılarak çekilecek ve araç kullanımı sağlanacaktır. Easytronic araçlarda yokuş kalkış desteği sunulmadığından dolayı tıpkı manuel araçlarda olduğu gibi geri kaçırma olayı yaşanacaktır. Bu bakımdan yokuşlarda kalkarken el freni ile kalkmak gerekebilir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 2 Nisan 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın