" />

Hasar kaydı olan araç alınır mı

Bugün yine sizler tarafından sıkça sorulan bir soruyu yanıtlamaya çalışacağız. Hasar kaydı oluşturulmuş bir araba satın alınır mı, alınmaz mı?

Hasar kaydı olan araba olarak anlatacağım altını çizerek söylemek istiyorum hasarlı araba demiyorum. Hasarlı arabayı farklı bir videoda anlatacağız. Bugünkü konumuz kayıt oluşmuş arabanın alınıp alınmayacağıdır.

Hasar kayıtları iki şekilde araçta oluşuyor. 5664’e mesaj atıyoruz da bize bir kayıt örneği geliyor ya, işte arabada 15000 TL 20000TL 30000TL hasar kaydı var şeklinde orada dikkat ederseniz bedel ne olursa olsun, bir ağır hasarlı gibi tanımlama yazar.

Bu arada her zaman yazacak diye bir kural yoktur. Doğrusunu öğrenmek için bir sigortacıdan bilgi almak lazım. 5664’ün bu konuda eksikleri var. Orada bedelin yanında ağır hasar yazıyorsa, bu farklı bir onarım şeklidir o arabayla alakalı.

Ödenen bedel farklı bir bedeldir. Diyelim biz bir kaza yaptık, ben kaza yaptım aracımla kaskom var, yaklaşık servise götürüp, sigorta eksperi geldi. Dedi ki şu parçası, ön sağ salıncağı değişmesi lazım. Servisin çıkarttığı tabloya göre direksiyon kutusunun değişmesi lazım. Ekspertte 25000TL hasar kaydı bedeli oluşturdu. Serviste bunları uygun şekilde değiştirip sıfır parçaları yerine takarak sıfır orijinal yedek parçalardan takarak aracımı onardı ve bana teslim etti. Bunun akabinde araçta 25000TL bir hasar kaydı oluşturuldu.

Burada bir sorun yok, yani bir araba kaza geçirebilir ve bir araba hasar alabilir. Serviste yapıldıktan sonra, arabanın merkez yani gönyesi ve şasesi bu kazadan çok ciddi şekilde etkilenmedikten sonra diyelim bir kaza oldu önden kaput değişti. Çamurluk değişti, far değişti, alt takım değişti gibi parçalarda oluşan hasarlardan bu arabada her şey sıfırıyla onarıldıysa bu araba alınır.

Bu arabanın her şeyi sıfırdan yapılmıştır. Sadece ne vardır o arabanın bedeli düşer. Hasar kaydı ve sicili bozulduğu için bedeli düşer. Onun dışında bu araba alınabilir. Tabi ki bu aracı alıp almamak sizin takdirinizdir, kararınızdır. Ama alınabilmesinden yana ciddi bir sorun yoktur. Çünkü gündelik hayatta kullanımda bize bir sorun çıkartmaz. Çünkü her şey kayıtlı olarak serviste yapılmıştır ve unutmayın ki servis her şeyin orijinal yedek parçasını kullanır. Serviste çıkmaya veya muadil parça kullanılmaz.

Diğer durumda ise bu biraz daha risklidir. Neden riskli, aracın ne şekilde onarıldığına dair bir bilgimiz olmayan durumlar ortaya çıkıyor. Diyelim ki araçta yine bir 25000TL hasar kaydı var. Ama baktınız, mesaj tanımlamasında ağır hasarlı yazıyor. Bu konu nedir?

Bunun açıklaması şu; ben kaza yaptım. Arabamın onarılmasını istemedim veya kasko onarılmasından ziyade hasarın bedelini bana ödemeyi uygun gördü veya ben bunu talep ettim. Bir şekilde anlaştık kasko firmasıyla. Bana arabanın bedelini ödediler. Ben paramı aldım kenara çekildim, arabayla ilgili hakkım talebim kalmadı. O arabayı kullanamayacağım. Arabayı kasko firması alıyor, ağır hasar kaydı işliyor ve onarmıyor. Yani kasko firması bunu onarmıyor ve kazalı haliyle satışa sunuyor.

İlk etapta bana soruyor. Ben arabadan soğudum almak istemiyorum. Daha sonra araç satışa sunuluyor, daha sonra bunu sokaktaki vatandaş almıyor yani. Bunu profesyonel bir şekilde kazalı araç alıp toplayan firmalar var. Şahıslar var. Alıyorlar ve topluyorlar. Tabii ki olay burada ticarete dönüyor. O adam da onu alırken sonuçta kusursuz bir servis kadar düzgün onarım yapmak için almıyor. Bunu kar etmek için alıyor. Burada da ne oluyor, çıkma parça kullanılıyor. Muadil parça kullanılıyor. Servisin değiştirdiği parçayı değiştirmeden emaneten kaynatarak, işte ne bileyim yapıştırarak bir şekilde onarımını gerçekleştirerek aynı parçayı değerlendirerek çoğu zaman geçici çözümler bulmak suretiyle onarımını yapıyor.

Buradaki en dikkat edilecek şey, konu, airbacklerin açılması konusu. Servis airbacki değiştirir, yerine sağlam bir şekilde takar burada riske girmez ama o şahısların bu arabayı onaran kişilerin, o airbacki ne kadar sağlıklı şekilde, çalışacak şekilde taktığının tabii ki tartışma konusu.

Burada amacımız kimseyi eleştirmek, kimseyi zora sokmak ve kimseyi karalamak değil. Herkes kendine göre ticaretini yapmakta. Ama tabi ki şöyle özetlemek lazım, bir servisin onardığı kadar randımanlı ve sağlıklı onarım söz konusu olmuyor.

Bu konuda dikkat edin, siz bunu tabi ki bir araç alırken anlama şansınız yok. Ekspere geleceksiniz, ekspertiz size öndeki plastik akşamlarda işte alt takımda bir takım parçalarda kaynak, onarım ve çıkma parça değişim diyorsa bilin ki bu araba ağır hasarlı yazmasa bile mesajında ağır hasarlı olma ihtimali var ve dışarıda onarılmıştır. Dışarıda da her zaman için yapılan onarımlar çokta sağlıklı olmayabiliyor.

Siz bir arabanın hasarlı alınıp alınamayacağını ve eksper raporunun sonucunda ve bu videonun sonucunda izlediğiniz kadarıyla karar verebilirsiniz. Bu videonun birçok kişi tarafından bilgilerin bilinmesi açısından paylaşılmasını sağlarsanız seviniriz. Herkese teşekkürler.

Video için İzmir Oto Ekspertiz e teşekkür ederim.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 29 Mart 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın