" />

Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa

Uzun süre kullanılması düşünülmeyen araçlar için çekme belgesi alınarak trafiğe çıkmadığı zamanlarda vergi ödemekten kurtulmak mümkündür. Fakat çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa Trafik Kanununun 21. maddesi hükümleri uygulanır.

►İlginizi Çekebilir: Araç çekme belgesi nedir ?

Çekme belgesi neden alınır ?

Yurt dışına çalışmaya veya eğitim için gidildiğinde buradaki araç uzun süre kullanılmayacaksa MTV veya diğer vergiler dönene kadar birikmesin diye araç için çekme belgesi alınabilir.

Araç ciddi bir kaza yapmış ve ne zaman tamir edileceği veya tamir edilip edilmeyeceği belli değilse, yani kullanılamayacak durumda ise araç için boş yere vergi ödememek için çekme belgesi alınabilir.

Genellikle bu iki sebep için çekme belgesi alınmaktadır. Çekme belgesinin alınmasındaki sebepler, alkol nedeniyle ehliyetin kaptırılması, sağlık durumunun araç kullanmaya bir süreliğine elverişli olmaması veya başka etkenler de olabilir.

Araç sahipleri aracını trafikten çekmek istediklerinde illa ki bir gerekçe göstermek zorunda değillerdir. Her aracı olan bunu trafiğe çıkarmak zorunda değildir , kanun araç sahiplerine aracını trafikten çekip, bu süre zarfında vergi ödememe hakkı vermektedir. Ama araç için çekme belgesi alındıktan sonra araç trafiğe sokulursa ve yakalanırsa bunun cezası vardır.

Çekme belgeli araç daha sonra gerekli işlemleri yerine getirdikten sonra yeniden trafiğe geri dönebilir.
►İlginizi Çekebilir: Çekme belgeli araç muayeneye nasıl gider ?

Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa

Çekme belgesini almak için tüm borçlarının yanı sıra aracın plakası ve belgelerinin Trafik Şube’ye teslim edilmesi gerektiğinden, çekme belgeli araç trafiğe çıkarsa plakası olmadığından kolayca trafik denetlemesine takılacaktır.

Eğer çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa 2918 sayılı Trafik Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca işlem yapılır. 21. maddede şöyle denilmektedir:

Madde 21 – Tescil edilen araçlar, “Tescil Belgesi” ve “Tescil Plakası” alınmadan karayollarına çıkarılamaz.  Ancak, ilk tescili yapılan araçlar için düzenlenen tescile ilişkin geçici belgelerin geçerlilik süresi içinde, tescil belgesi alma zorunluluğu aranmaz.

Birinci fıkra hükmüne uymayan sürücüler 1.002 Türk lirası idari para cezası ile cezalandırılırlar. Birinci fıkra hükmüne aykırılığı tespit edilen araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten menedilir.

Tescil belgesi geçersiz duruma gelince sürekli olarak, üzerinde eksik veya yanlış bilgi bulunması halinde geçici olarak trafik zabıtasınca geri alınır.

Hurdaya çıkarılmış araçların karayolunda sürülmesi yasaktır. Bu araçların karayolunda sürüldüğünün tespiti hâlinde sürücüsüne 2.018 Türk lirası idari para cezası verilir ve bu araçlar trafikten menedilir. Ayrıca mülki amir tarafından el konulur ve aracın mülkiyeti kamuya geçer.

Araçların hurdaya çıkarılmasına dair usul ve esaslar Yönetmelikte belirlenir.

Çekme belgeli araç “Tescil Belgesi” ve “Tescil Plakası” olmadan trafiğe çıkmış araçtır ve bunun cezası da yukarıda da belirtildiği üzere 1.002 TL’dir. Buna ilave olarak bir de 10 ceza puanı uygulanmaktadır.
►İlginizi Çekebilir: Çekme belgeli aracın borcu olur mu ?

Trafik Kanunu’na en son 26.10.2018 tarihinde güncelleme gelmiş olup 1.002 TL ceza 2019 yılında da geçerli olan bir cezadır. Bu yılın sonunda veya seneye Kanunda bir güncelleme olursa cezada artış olacaktır.

Kanun’da yer alan çekme belgeli araç ile hurdaya çıkarılan araç kavramlarının farklılığına dikkat edilmelidir. Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa cezası 1.0002 TL iken hurdaya çıkarılan araç trafikte yakalanırsa 2.018 TL cezası vardır ve ayrıca aracın mülkiyeti devlete geçer.

Çekme belgeli araç trafikte yakalanması sebebiyle kesilen 1.002 TL’lik ceza 15 gün içinde ödenirse %25 indirim uygulanır ve 751,50 TL ödenir.

Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa garaja nasıl götürülür ?

Diyelim ki çekme belgeli araç trafikte yakalandı ve ceza kesildi. Bu araç aynı zamanda trafikten men edildi. Aracın sürücüsü aracını eve nasıl götürecek. Bu takdirde ek-33/A düzenlenir. Bu belge 5 gün geçerli geçici izin belgesidir.
►İlginizi Çekebilir: Çekme belgeli araç satışı nasıl olur?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 3 Temmuz 2019

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın