" />

Çekme belgeli araç muayeneye nasıl gider

Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için gerekli şartlardan birisi muayeneden geçmiş olmasıdır. Peki Çekme belgeli araç muayeneye nasıl gider ?

Burada sorun çekme belgeli aracın trafikte polise yakalanma durumunda ceza yiyecek olmasıdır. Aracın üzerinde plaka olmadığı için de polise yakalanma olasılığı yüksektir.

Bu tür bir olumsuzluk yaşanmaması için muayeneye gidecek araç için polis tarafından ek-33/A denilen bir geçici izin belgesi düzenlenir. Böylece araç trafikte yakalanırsa ceza kesilmez.
►İlginizi Çekebilir: Çekme belgeli araç trafikte yakalanırsa ne olur ?

Bu izin belgesi en fazla 7 gün süre ile çekme belgeli araca trafiğe çıkma ve muayeneye gitme izni sağlar. Aşağıdaki resimde görülen form doldurularak imzalanır.

ek 33 a

Çekme belgeli aracı muayeneye götürdüğünüzde yanınızda aracın son muayene geçerlilik tarihi ile alakalı ispatlayıcı bir belge götürmeniz gerekir. Sizin elinizde böyle bir belge yoksa ve aracınız TÜVTÜRK kayıtlarında çıkmaz ise 01.01.2005 tarihi dikkate alınarak yüklü bir gecikme bedeli ile karşılaşılmaktadır.

Bu nedenle çekme belgeli araç satın alırken ileride böyle bir olumsuzlukla karşılaşmamak için eski sahibinden belge istenmelidir. Veya araç sizdeyken trafikten çektiyseniz eski muayene belgelerini saklayınız. Eğer belgeleri kaybettiyseniz Trafik Tescil Şubesinden, muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı ile TÜVTÜRK istasyonuna gitmelisiniz.

Çekme belgeli araç muayeneye giderken şu evraklar istenir:

  • Trafik sigortası belgesi (aslı)
  • Son muayene tarihini ispat eden bir belge (Son muayene TÜVTÜRK istasyonunda yapılmış ise kayıtlarda çıkmaktadır)
  • Egzoz Gazı Emsiyon Ölçümü
  • Son muayene harç makbuzu (Vergi dairesinden alınan makbuz)

Çekme belgeli araç muayene ücreti

Çekme belgesi alınırken en son muayenesini yaptırmak gerekmektedir. Aracın trafikte olmadığı döneme ait muayene ücreti olmayacaktır. Örneğin araç çekme belgesi aldıktan sonra 5 sene trafiğe çıkmamış ise bu zamana ait muayene ücreti alınmaz sadece şimdiki muayenenin ücreti alınır.

Eğer muayenesi gecikmiş bir araç için çekme belgesi alınmış ise veya araç sahibinin elinde en son muayeneye ait evraklar yok ise ve TÜVTÜRK kayıtlarında da bilgi yok ise gecikme muayene ücretine ilave olarak gecikme ücreti de alınır. Bu duruma düşmemek için elinde eski muayene belgeleri olmayan kişi Trafik Tescil Şubesinden resmi yazı veya en son muayene tarihini gösteren onaylı ruhsat fotokopisi ile TÜVTÜRK’e gitmelidir.

Eskiye dair gecikme ücreti çıkmamışsa çekme belgeli aracın muayene ücreti 2019 yılı için;

Otomobil, kamyonet, arazi araçları ve özel amaçlı taşıtlar için 279,66 TL

Motorsiklet ve traktör için 142,78 TL

Otobüs, kamyon, tanker ve çekici gibi araçlar için 377,60 TL dir.

Çekme belgeli araç muayenesi nasıl yapılır ?

Normal araçlarda muayene nasıl yapılıyorsa çekme belgeli araçlardaki muayene süreci de öyledir.Aracı TÜVTÜRK istasyonuna kadar götürmek için ek-33/A izin belgesi düzenlettirilir, araçta değişiklik yapılmış ise bunların belgeleriyle randevuya gidilir. Eğer ilk muayenede bazı eksik kusurlar bulunursa bir ay içinde bunları tamamlayarak muayene tekrarına gidilir. Bir ay dolmadan muayene tekrarına gidilirse yeniden muayene ücreti ödenmez.

Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkarılır ?

Çekme belgeli araç trafikte olmadığı dönemde vergi, bandrol masrafı, muayene ücreti vs. yükümlülüğü olmayan araçtır. Bu araç yeniden trafiğe çıkarılmak istenirse Trafik Tescil Şubesi’ne dilekçe verilmelidir.

Dilekçe sahibi ayrıca;

  • Kimlik
  • Araç Tescil belgesi
  • Muayene belgesi
  • Zorunlu trafik sigortası
  • Araçta tadilat yapıldıysa belgesi
  • Aracın niteliklerini gösteren EK-1 belgesi

Gibi belgeleri sunar.

Belgelerde bir sorun yok ise araç sahibine aracın plakası verilir ve motorlu araç trafik belgesi düzenlenir. Bu işlemlerin ardından araç yeniden vergiye tabi olacağından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bilgi sistemine bilgi verilir.
►İlginizi Çekebilir: Çekme belgeli araç satışı nasıl olur ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 3 Temmuz 2019

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın