" />

Benzinli araçlarda partikül filtresi var mı ?

Dizel araçlarda yıllardır dizel partikül filtresi kullanılmaktadır. Euro 4 normunda izin verilen PM (partikül maddeleri) seviyesi 0.025 g/km iken, Euro 5 normunda bu değer, 0.005 g/km ‘e sınırlandırılmıştır. Bu nedenle de Euro 5 standartları geldikten sonra dizel araçlarda dizel partikül filtresi kullanılması zorunlu olmuştur.

Benzinli araçlarda partikül filtresi var mı ?

Şimdi sadece dizel araçlarda değil bazı benzinli araçlarda da dizel partikül filtresi kullanılmaktadır.

Benzinli araçlara partikül filtresi takıldığında partikül emisyonları %95’e kadar azaltılabilmektedir.

Benzinli araçta partikül filtresi olması ne kadar gerekli ?

Euro 5 standartları yürürlüğe girdikten sonra izin verilen PM seviyesi düşünce dizel araçlara DPF takmak zorunlu olmuştu. Euro 6c standartlarında ise limitler 10 kat düşürülmüştür.

Şimdilerde benzinli araçlarda partikül filtresi kullanmak zorunlu değilse de sonraki yıllarda zorunlu hale gelme ihtimali bulunmaktadır.

Benzin partikül filtresi nedir, nasıl çalışır ?

Benzin partikül filtresi motordan çıkan ve egzoz borusuna doğru yönelen egzoz gazlarını temizleyen bir sistemdir.

Benzin partikül filtresi egzoz gazındaki çevreye zararlı partikülleri, örneğin(HC), azot oksitler (NOx) ve karbon monoksit (CO) gibi partikülleri ısıtıp karbonmonoksit, azot ve suya çevirmektedir.

Filtreden çıktıktan sonra gazlar, zeminin altına monte edilmiş ikinci bir geleneksel üç yollu katalitik konvertörden geçer.

Benzin partikül filtresinin yeri motorun hemen arkasında, turboşarjın yakınındadır. Bu, hızlı bir şekilde ısınmasına yardımcı olur – kullanışlıdır, çünkü etkili bir şekilde çalışması için sıcak olması gerekir.

Benzinli araçlarda partikül filtresi var mı

Hangi araçlarda benzin partikül filtresi bulunmaktadır ?

Benzinli araçlara partikül filtresi takma işine Volkswagen firması öncülük etmektedir.

Volkswagen, Tiguan ve Up ile başladığı 2016 yılında benzinli modellerine partikül filtreleri eklemeyi taahhüt etmiştir. Mustang, S-Serisi ve Macan dahil olmak üzere çeşitli Ford, Mercedes-Benz ve Porsche modellerinin benzinli versiyonlarında da partikül filtreleri bulunmaktadır.

Benzin partikül filtresi temizleme

Üreticilere göre, dizellerin aksine, benzin partikül filtreli otomobillerin kurumla tıkanmalarını önlemek için düzenli olarak kısa süreler için daha yüksek hızlarda sürülmeleri gerekmemektedir.

Benzin partikül filtreleri dizel partikül filtreleri gibi tıkanmaya meyilli değildir çünkü benzinli motorlar dizel motorlardan daha hızlı ısınır ve daha sıcak çalışır, bu nedenle filtrede toplanan kurumun daha fazlası yanar. Ayrıca Porsche, otomobillerindeki elektronik kontrol ünitelerinin, zaman zaman kurum parçacıklarının yakılması gerektiğinde bunu algılayacağını ve bunun için egzoz gazı sıcaklığını artıracağını söylüyor.

Benzin partikül filtreli bir araba almalı mıyım?

Benzin partikül filtreli araçlar çevre açısından en temiz araçlardır ve ekstra bir pahalılıkları olmadığından “alınabilir” araçlardır.

Partikül filtresi ile katalitik konvertör arasındaki fark

Katalitik konvertör kendi içinde bulunan kimyasallar ile meydana gelen tepkimeler sonucu egzoz gazını yakarak temizler, partikül filtresi ise zararlı partikülleri tutmakla görevlidir. Sıcağın etkisiyle partikül filtresinde biriken kurum kendiliğinden yanmakta ve temizlik sağlanmaktadır.

İLGİLİ YAZI: Partikül sıvısı biterse ne olur ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın