" />

Partikül sıvısı biterse ne olur ?

Dizel partikül filtresi, mazotun yanması sonucu oluşan çevreye zararlı partikülleri (mikro parçacıkları) filtrelemekle görevlidir. Zamanla dizel partikül filtresi partiküllerle dolar ve tıkanır.

Dizel partikül filtresinin doluluk oranı ECU tarafından izlenmekte ve belli bir doluluk oranına ulaşınca filtrenin temizlenmesi için rejenerasyon işlemi başlatılmaktadır. Rejenerasyon işlemi egsoz gazı sıcaklığının artırılarak dizel partikül filtresinde biriken partiküllerin yakılması işlemidir.

Rejenerasyon ile DPF’de biriken partiküller yakılınca DPF temizlenmiş olur.

Partikül sıvısı nedir ne işe yarar ?

Partikül sıvısı rejenerasyon işleminin daha düşük sıcaklıkta gerçekleşmesini sağlamaktadır. Rejenerasyon işleminin gerçekleşmesi için egzoz gazının belli bir sıcaklığa ulaşması ve bu sıcaklığın da bir süre korunması gerekmektedir.

Bunun için de aracın en az 70 km/s hızda ve en az 15-20 dakika kullanılması gerekmektedir. Bu işlem esnasında aracın hızı 70 km/s altına düşmemeli ve araç dur-kalk yapmamalıdır.

Teoride rejenerasyon işlemi ile DPF kendini sürekli temizleyebilir. Ancak pratikte bu böyle olmamakta, zaman zaman yapılan otomatik rejenerasyon işlemi DPF’nin zamanla dolmasına engel olamamaktadır.

Partikül sıvısı rejenerasyon işleminin daha düşük sıcaklıkta gerçekleşmesini sağlamakta ve DPF’nin dolma süresini uzatmaktadır.

Partikül sıvısı yanma işlemi sırasında oluşan kurumun bileşimini değiştirerek parçacıkların daha düşük sıcaklıklarda yanmasını sağlar. Bu nedenle, partikül sıvısı dizel aracın DPF sisteminin genel işlevi, verimliliği ve temizliğinde hayati bir rol oynamaktadır.

Ford, Citroen ve Peugeot gibi markalar dizel araçlarında partikül sıvısı kullanılmasını tavsiye etmektedir. Partikül sıvısı seryum/demir bazlı bir sıvı olup adblue’den farklı bir sıvıdır.

Partikül sıvısı biterse ne olur ?

Partikül sıvısı biterse dizel partikül filtresi eskisine göre daha çabuk dolar. Aşırı şekilde dolduğunda ise siz sonradan araca partikül sıvısı ekleseniz dahi kendini temizleyemeyebilir. Bunun sonucu olarak da ya DPF’yi temizletmek veya yenisiyle değiştirmek zorunda kalırsınız.

Partikül sıvısı azaldığında veya bittiğinde bilgi ekranında “Partikül katkı seviyesi çok zayıf” şeklinde bir mesaj gelir. Bu mesaja aldırmazsanız DPF tıkanır ve gösterge panelinde yer alan DPF ikaz lambası yanar.

DPF tıkandıktan bir süre sonra motor arıza lambası yanar. Aracın çekişi düşer ve yakıt harcaması artar. Ayrıca egzoz kokusu artar.

Partikül sıvısı neden erken biter ?

Normalde aracın modeline bağlı olarak partikül sıvısı 100-120 bin kilometre gider fakat araç çoğunlukla şehir içinde kullanılıyorsa ve buna bağlı olarak da dur-kalk şeklinde kullanılıyorsa, yoğun trafikte kullanılıyorsa partikül sıvısına normalden fazla ihtiyaç duyulur ve çabuk biter.

Partikül sıvısı değiştirildiği zaman sistem de sıfırlanmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın