" />

Araba geri vitese geçmiyor sorunu çözümü

Araba geri vitese geçmiyorsa bu soruna neden olan birkaç sebep bulunmaktadır. Bu sorunun çözümü ile alakalı olarak birkaç öneri sunacağım.

Aracın geri vitese geçmemesi sorunu hem düz vitesli arabalarda hem de otomatik araçlarda yaşanabilen bir sorundur.

Öncelikle sorunu iyi tarif etmek gerekmektedir:

  • Geri vitese hiç mi geçmiyor, yoksa zorlukla da olsa geçiyor mu ?
  • Sadece geri viteste mi sorun yaşanıyor, diğer viteslerde durum nasıl ?
  • Debriyajla alakalı bir sorun da yaşıyor musunuz ?
  • Debriyaja tam bastığınızdan emin misiniz ?
  • Daha önce şanzımanla alakalı bir sorun yaşamış mıydınız ?
  • Şanzıman yağını en son ne zaman değiştirdiniz, damlatma falan var mı ?

Sürücünün bu tür durumları kontrol etmesi gerekmektedir.

Araba geri vitese geçmiyorsa olası sebepler ve çözüm önerileri

Araba geri vitese geçmiyorsa bunun muhtemel sebepleri genellikle ya vites kutusu-şanzımanla veya debriyaj sistemi ile alakalı olmaktadır.

Debriyaj veya baskı balatayla alakalı sorunlar

Bilindiği üzere vites değiştirmek için debriyaja basmak gerekir. Bu sayede motor ile şanzıman arasındaki bağlantı kesilir ve vites değiştirmek mümkün hale gelir. Eğer araçta debriyajla veya baskı balatayla alakalı bir sorun var ise vites geçişlerinde sorun olacak veya vites geçmemesi sorunu yaşanacaktır.

Fakat debriyajla veya baskı balatayla alakalı bir sorun olduğunda sadece geri viteste değil diğer viteslerde de sorun yaşanacaktır. Sadece geri vitese geçmiyorsa bu seçeneği eliyoruz.

Şanzıman yağının azalması veya işlevini kaybetmesi

Şanzıman yağı azaldığında vites geçişleri zorlaşacak ve bir süre sonra ses gelmeye başlayacaktır. Vites geçmemesi sorunu şanzıman yağının azalması kaynaklıysa bu sorun aniden yaşanmaz önce vuruntu ve vites geçişlerinde takılma gibi  sorunlar başlar, sonrasında vites değiştirmek imkansız hale gelir.

Araba geri vitese geçmiyor

Sorun şanzıman yağı filtresinin tıkanması da olabilmektedir. Soğuk havalarda veya sabah saatlerinde şanzıman yağının akışkanlığı azalmakta ve vites geçmeme sorunları daha fazla yaşanmaktadır.

Şanzıman yağı azalması veya işlevini kaybetmesi tüm vites geçişlerini etkiler. Eğer diğer viteslerde hiç sorun yok sadece geri viteste sorun yaşanıyorsa bu seçeneği de eliyoruz.

Senkromeç arızası

Vites değişimi sırasında, farklı hızlarda dönen vites dişlisi ve çıkış milinin hızlarının eşitlenmesi gerekir. Bunu sağlayan parça senkromeçtir. Sarı renkli bileziğe benzer halka şeklinde bir parça olup zamanla bu parça aşınabilmekte ve değişmesi gerekmektedir.

Senkromeç arızası

Senkromeç arızası durumunda genelde her viteste değil de bazı viteslerde sorun yaşanmaktadır. Örneğin 1,2 veya 4,5 viteslerde sorun olmayıp sadece 3 viteste geçme sorunu yaşanabilmekte ya da ileri viteslerde sorun yaşanmazken geri vitese geçmeme sorunu yaşanabilmektedir.

Bu nedenle “araba geri vitese geçmiyor” diyen birine senkromeçi kontrol ettirmesini tavsiye ederim. 10 yaş üzeri araçlarda bu tür sorunlar olabilmektedir.

Geri vites dişlisinde sorun yaşanması

Araba geri vitese geçmiyorsa geri vites dişlisiyle alakalı bir sorun olma olasılığını da değerlendirmek gerekir. Geri vites dişlisi zarar gördüyse geri vitese takmak istediğinizde yüksek bir tıklama veya tıkırtı sesiyle karşılaşırsınız. Bu sorunun çözümü geri vites dişlisini değiştirmektir.

Geri vites dişlisinde sorun yaşanması

Geri vites dişlisi ile alakalı sorunlar otomatik vitesli araçlarda nadiren de olsa görülebilmekte, düz vitesli araçlarda daha sık görülmektedir.

Vites kolu arızası

Kullanıma bağlı olarak vites kolu kablolarında, bağlantılarında zamanla hasar oluşabilmektedir. Eğer geri vitese takmak istediğinizde yuvasına girmiyor, girmekte zorlanıyor, sanki vites değiştirmeyi engelleyen bir şey var da geri vitese geçmiyorsa vites kolu sistemi ile ilgili bir sorun, örneğin bir şeyin kırılması, bükülmesi gibi bir sorun olabilir.

Neyse ki vites kolu arızası tamiri ucuz meseledir.

Otomatik araba geri vitese geçmiyor

Otomatik araba geri vitese geçmiyor ise manuelden farklı olarak şu sorunlar olabilir:

Şanzıman konum sensörü arızası

Otomatik şanzımanlı araçlarda bulunan şanzıman konum sensörü araç bilgisayarına (ECU) aracın hangi viteste olduğunu bildirmekle görevlidir. Eğer bu sensörde bir sorun olursa vites geçmeme sorunu yaşanabilecektir.

Otomatik araba geri vitese geçmiyor

Şanzıman konum sensörü arızası var ise her viteste de sorun yaşanabilir, geri vites gibi sadece bazı viteslerde de sorun yaşanabilir.

Şanzıman konum sensörü arızası var ise gösterge panelindeki arıza lambası yanacaktır.

Otomatik şanzıman valf gövdesinin yıpranması

Otomatik şanzıman valf gövdesi hidrolik sıvının akışını valflere yönlendiren büyük, labirent benzeri bir parçadır.

Otomatik şanzıman valf gövdesinin yıpranması
Otomatik şanzıman valf gövdesi

Otomatik şanzımanlı araçlarda vites değişimi bu parça sayesinde gerçekleşir.

Eğer bu parça zamanla yıpranırsa geri vitese geçmez veya araç geri vitese geçer ama gaza basınca geri gitmez.

Yukarıların dışında otomatik şanzımanlı araçlarda aynı manuel araçlar gibi şanzıman yağının eksilmesi (veya filtresinin tıkanması) , geri vites dişlisinin zarar görmesi gibi sorunlarla geri vitese geçmeme sorunu yaşanabilmektedir.

Çözüm önerileri

Araba geri vitese geçmiyorsa bu ihmal edilecek bir konu değildir, arızalı parça bulunacak ve değiştirilecek. Nihai çözüm budur.

Ancak yolda kalmamak, en azından aracı tamirciye kadar götürebilmek, sorunu geçici olarak da olsa çözebilmek adına şu önerilerde bulunabilirim.

Eğer aracınız eski model ise eski şoförlerin eski araçlarda vites geçmeme sorunları için uyguladığı çift debriyaj tekniğini kullanabilirsiniz.

Aracınız debriyaja bastıktan sonra geri vitese geçmiyorsa boşa alın ve debriyajı tam bırakın. Daha sonra debriyaja yeniden basın ve geri vitese takın.

Bu işlem dişlilerin tam olarak durmasını ve hizalanmasını sağladığı için geri vitese geçmeyi kolaylaştırmaktadır.

Çift debriyaj sistemine alternatif olarak şunu da deneyebilirsiniz:

Önce mevcut vitesten 1’e takın daha sonra geri vitese takmayı deneyin.

Geri vitese geçmeme sorunları yaşamamak için bir tavsiye:

Araç tam durmadan geri vitese takmaya çalışmayın. Araç dışarıdan duruyor gibi gözükse de dişliler saniyeden daha az bir süre daha hareket halindedirler.

Araca manevra yaptırırken hızlı şekilde bir ileri bir geri yaptırdığınızda aslında dişlilerin hizalanmasını beklemeden vites değiştirmeye çalışmaktasınız. Bunu yapmayınız. Dişliler hizalanana dek yarım saniye sabrediniz ondan sonra geri vitese geçiriniz.

Yeni model araçlar bu tür sorunlara karşı daha dayanıklı olsalar da eski model araçlarda bu tür kullanım hataları nedeniyle yaygın olarak vites geçiş sorunları yaşanmaktadır.

İLGİLİ YAZILAR:

Debriyaj boşaldı vites geçmiyor sorunu çözümü

Debriyaj baskı balatanın bittiğini nasıl anlarız ?

Debriyaj bilyası neden bozulur ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 2 Kasım 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın