" />

Prizdirek bilyası sesi nasıl kesilir ?

Prizdirek bilyası sesi nasıl kesilir sorusuna kısa ve net bir cevap vermek isterim ama farklı seçenekleri de ortaya koymak yararlı olacaktır.

Prizdirek bilyası, şanzıman bilyası olarak da bilinir ve şanzımandan ses geliyorsa akla “en son ne zaman şanzıman sıvısını değiştirmiştim ?” sorusu gelmelidir.

Bazen zihni kemiren sorunların cevabı gayet basittir:

Prizdirek bilyasından ses geliyorsa şanzıman sıvısı azalmış demektir ve eksilen sıvıyı tamamlayınca ses kesilir. Genellikle ilk akla gelen şey budur. Ama bazen ilk akla gelen tahmin doğru çıkmaz.

Bazen ufak mesele olarak zannedilen bir ses büyük çapta bir masrafın habercisi olabilir.

Prizdirek bilyası neden ses yapar ?

Şanzımanın düzgün şekilde çalışması ve parçalarının yıpranmaması için uygun özellikte ve miktarda yağa ihtiyacı vardır. Şanzıman yağ eksildikçe veya özelliğini kaybettikçe yenilenmesi gerekir.

Aksi takdirde hareketli parçalar çabuk ısınır ve aşınır. Prizdirek bilyası da bu parçalardan birisidir.

Araçta şanzıman yağı kaçağı yok ise periyodik olarak şanzıman yağı değiştirilerek bu tür sorunların önüne geçilebilir. Şanzıman yağı çabuk eksiliyorsa veya sürücü aracın bakımında ihmalkarsa ileride oluşabilecek büyük masraflı arızalar kendini prizdirek bilyası sesi şeklinde ufak rahatsızlıklarla belli edecektir.

Prizdirek bilyasının ses yapması çoğunlukla şanzıman yağı eksikliğinin bir sonucudur.

Prizdirek bilyası kaynaklı şikayetler ve görülme şekilleri

Eğer prizdirek bilyası aşınmış ise veya arızalı ise vites boşta iken bir takım seslerle kendini belli eder. Sesin sesi ve yönü motorun devrine göre değişir. Vites değiştirirken hafif bir titreme olur.

Prizdirek bilyası arızalanmış ise araç hareket etse de etmese de ses gelir. Tüm vites geçişlerinde ses varsa sorun prizdirek bilyasındadır (giriş mili bilyası). Sesin tonu ve hızı, motorun torkuna göre değişecektir.

Eğer ses sadece araç hareket halinde iken geliyorsa sorun şanzıman çıkış mili bilyasındadır.

Prizdirek bilyası sesi kesilmezse ne olur ?

Eğer prizdirek bilyası fazlaca aşınmış ise araç seyir halinde iken debriyaja basınca vites atması sorunları yaşanır. Giriş milinin aşırı hareketi nedeniyle dişli millerinin hizası etkilenir ve tam oturması engellenir.

Prizdirek bilyası sesi nasıl kesilir ?

Öncelikle şanzıman yağı seviyesinin kontrol edilmesi gerekir. Yağ eklenmesi ile birlikte ses kesilebilir. Araçta şanzıman yağı kaçağı var ise bunun tamiri yapılmalıdır.

Prizdirek bilyası sesi ile birlikte vitesten atma şikayetleri de var ise vites kolu ayarlarının yapılması gerekebilir.

Prizdirek bilyası sesi nasıl anlaşılır ?

Acaba gelen ses prizdirek bilyası sesi mi yoksa başka mı ?

Duyduğunuz sesin prizdirek bilyası sesi olduğunu işaret eden hususlar şunlardır:

  • Vites boştayken debrijaja basinca ses kesilir.
  • Her viteste ses vardır. 1. Viteste en az, 2. Viteste daha fazla, 3. Viteste daha fazla şeklinde vites arttıkça artan bir uğultu sesidir.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 7 Ağustos 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın