" />

LPG sızdırmazlık raporu muayenede gereklimi

Aracına LPG sistemi taktıranların yakın bir zamana kadar araç muayenesine LPG sızdırmazlık raporu ile birlikte gelmesi gerekiyordu. Bunun için de Makina Mühendisleri Odasına veya Türk Standardları Enstitüsünün ilgili birimlerinden ücreti karşılığı bu raporu almak gerekiyordu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu konuda 2017 yılında bir mevzuat değişikliğine gitti. 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle LPG sızdırmazlık raporu almaya gerek kalmadı.

Ülkemizde mevzuat sık değişiyor.  LPG sızdırmazlık raporu alma zorunluluğu yeniden getirilirse veya bunun yerine başka bir zorunluluk gelirse bu muhtemelen  “Araçların İmal, Tadi̇l ve Montajı Hakkında Yönetmeli̇k” te deği̇şi̇kli̇k yapılarak olacaktır.

LPG sızdırmazlık raporu kalktı ama bunun yerine Yakıt Sistemi Montaj Belgesi geldi. LPG’li araç muayeneye getirildiği zaman bu belgenin getirilmesi zorunludur. Ayrıca yakıt tankının kullanım ömrü de üzerinde yazılı olması gerekir.

Yakıt Sistemi Montaj Belgesi LPG’yi takan firma tarafından ilave ücret talep etmeksizin verilmektedir. Daha sonra sistemde yeniden bir değişiklik veya tadilat olursa yeni bir Yakıt Sistemi Montaj Belgesi alınması gerekmektedir.

Eskiden Montaj Tespit Raporu diye bir belge vardı. Şimdi bu belgenin geçerliliği yok, Yakıt Sistemi Montaj Belgesi alınması gerekir. Muayene istasyonları sadece Yakıt Sistemi Montaj Belgesini kabul etmektedir.

Özetle; LPG sızdırmazlık raporu kalktı, onun yerine LPG’yi takan firmanın vereceği Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile muayeneye gitmek gerekiyor.

Peki sadece Yakıt Sistemi Montaj Belgesi ile muayeneye gitmek LPG’li araç için yeterli olacak mı ?

Bu belge olacak, muayenede de şu hususlara da bakılacak:

·         LPG Yakıt Sistemi tamamen sızdırmaz durumda mıdır ?

·         LPG Yakıt Sisteminin tüm üniteleri doğru ve güvenli şekilde çalışıyor mu ?

·         Montajı düzgün yapılmış mı ? (Bagaj yükleme, güvenlik, çarpışma koşulları hesap edilerek düzgün şekilde monte edilmiş mi ?)

·         Ünitelerin tip onayları var mı (Her bir ünite için)

·         LPG Yakıt Sisteminin çalışmasını olumsuz etkileyecek herhangi bir donanım var mı?

·         Tüm bağlantı ve üniteler egzoz ve ısı kaynaklarından en az 10 santimetre uzakta olmalıdır. (Isı izolasyonu yapılması halinde mesafe daha az olabilir.

·         Elektrik tesisatı ile araç gövdesi arasında izolasyon olmalıdır.

·         Hiç bir ünite aracın bütünlüğünü ve boyutlarını değiştirecek şekilde olamaz ve montajı yapılamaz.

·         Tüm Bağlantıların yerleri muayene edilebilecek noktalarda olmalıdır.

 

Araç sahibi LPG’yi düzgün bir firmaya taktırdıysa genellikle yukarıdaki hususlardan sorun çıkmamaktadır. Bu yüzden LPG monte ettireceğiniz yerin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi verebilecek bir firma olmasına dikkat ediniz.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , ,
Eklenme Tarihi: 7 Kasım 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın