" />

Marş dinamosu arızası nasıl anlaşılır

Marş dinamosu (marş motoru da denilir) kontağın çevrilmesiyle motordaki ilk hareketlenmeyi sağlayan sistemdir. Aküden aldığı elektrikle çalışmaktadır. Kontak çevrildikten sonra krank miline bağlı olan volan dişlileri döner, pistonlar çalışmaya başlar ve aracın beyni tarafından miktar ve oranı ayarlanmış yakıt-hava karışımı motora dolar.

Marş motoru küçük bir parçadır ama oldukça fazla elektrik tüketir. Bir anda aküden fazla miktar elektrik çektiği için marşa basma esnasında elektriğini aküden alan sistemlerde (farlar örneğin) anlık bir zayıflama olur. Eğer marşa uzun süreli basılırsa akü hızlı bir şekilde boşalacaktır.

Marş dinamosunun tek fonksiyonu pistonları harekete geçirmek olduğu için hafif malzemeden yapılmış ve yıllar geçtikçe ebatları daha küçük üretilmeye başlamıştır.

Marş dinamosu neden çalışmaz ?

  • Marş motoru çalışmıyorsa ilk akla gelen husus akü kaynaklı bir problem olduğudur. Akü bitmiş olabilir veya bağlantılarında bir sorun olabilir. (Paslanmış, gevşemiş, yerinden çıkmış vs.)
  • Akü kaynaklı bir problem yok ise şase bağlantı noktaları gevşemiş olabilir veya marş motorunun kömürü bitmiş olabilir.
  • Aşırı ısınma nedeniyle marş otomatiği (selenoid) bozulmuş, özelliğini kaybetmiş, yıpranmış olabilir.
  • Selenoidin topraklaması kopmuş zayıflamış olabilir.
  • Marş dinamosu arızası ile kontak anahtarı arızası birbirine karıştırılır sorun bu da olabilir.

Eğer sorun bunlarda değilse marş motorunda mekanik bir arıza olabilir.

Marş motoru çalışmasına rağmen motor çalışmıyorsa sebebi nedir ?

Böyle bir sorun yüksek olasılıkla yakıt sistemi veya ateşleme sistemindeki bir soruna-arızaya dayanmaktadır. Veya marş dişlisi, volan dişlisi gibi parçalar aşınmış olabilir.

Eğer araç hareket halindeyken marş motorunu çalıştırdıysanız volan dişlileri zarar görmüş olabilir.

Marş dinamosu arızası nasıl anlaşılır ?

Bu tip bir arıza marşa basıldığında gelen sese göre anlaşılır.

  • Marşa bastığınızda bir saniye civarı süren bir gürültü duyuyorsanız bu pinyon dişlisinin volanla temas etmediği anlamına gelebilir. Selenoid arızası vardır ve marş motoru değişmesi gerekebilir.
  • Marşa basınca gıcırdama gibi bir ses geliyorsa pinyon dişlisinde veya volan dişlisinde aşınma olabilir. Marş motorundaki bağlantılar gevşemiş de olabilir.
  • Uğultu veya vızıltı gibi bir ses geliyorsa marş motoruna yeterli elektrik gelmiyordur. Akü veya akü bağlantılarında bir sorun olabilir. Marş motoru normalden yavaş mı çalışıyor buna da dikkat ediniz. Akü iyi şarj oluyor mu kontrol ediniz. Marşa basınca uğultu sesi geliyorsa kontak anahtarı ile alakalı bir sorun da olabilir veya marş motoru yıpranmış olabilir.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , ,
Eklenme Tarihi: 21 Mart 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Marş dinamosu arızası nasıl anlaşılır (1 Yorum)

  1. Motorum kontak açıp kapatmalardan sonra çok değışiyor bazen birden alıyo bazen aldıktan sonra gaz basmadayemiyor kontak açıp kapatmadan sonra duzeliyor bi türlü çözemedim?