" />

Göçük düzeltme sonrası dalgalanma

Göçük düzeltme işlemi bizi parça değişiminden kurtaran, parçanın orjinalliğini koruyan bir işlemdir. Ufak kaporta hasarlarında boyasız göçük düzeltme işlemi uygulandığında bazen kusursuz sonuç alınabilmektedir.

Bir parçanın sadece değişmesi değil boyanması da araç değerini etkilemektedir. Bu nedenle göçüğü düzeltirken boyasına zarar gelmemesine dikkat etmek gerekmektedir.

Hem göçüğü düzeltip hem de boyasına zarar vermemek oldukça ustalık gerektiren ve epey zaman alan bir iştir. Bu nedenle boyasız göçük düzeltme işlemleri boyamadan pahalıya gelmektedir.

Bazen göçük düzeltme işlemi yeterince başarılı olmamaktadır. Bu konuda en fazla rastlanılan sorun göçük düzeltme sonrası dalgalanma yaşanmasıdır.

Göçük düzeltme sonrası dalgalanma

Göçük düzeltme sonrası dalgalanma olmasının kabul edilebilir bazı nedenleri bulunmaktadır:

Hasar gören kısmın kalın sacdan imal edilmesi onu yeniden şekillendirmeyi zorlaştırmaktadır. Araç kaporta parçalarının sac kalınlığı farklıdır.

Kaportanın bazı kısımları daha incedir. Bir darbede kolay deforme olur fakat göçük düzeltme işlemine de daha iyi yanıt verir.

Bazı yerler ise daha kalın sacdan imal edilmiş olup vakumlama veya kuru çekiç ile düzeltme teknikleri %100 pürüzsüz bir yüzey elde etmeye yeterli olmayabilir.

Kaporta kısmen düzeltilip kısmen deforme kalırsa, daha doğrusu eski haline tam olarak getirilemez ise dalgalı bir görünüm oluşur.

Göçük düzeltme ustalık ve sabır gerektiren bir iştir. Epey zaman harcanması gerekir. Ustanın uzun süre uğraşması ve gayet deneyimli olması göçük düzeltme sonrası dalgalanma riskini aşağıya çekecektir ama göçük olan yer kalın sac ise ancak bir noktaya kadar düzelme olabilmektedir.

Bu kalın hamuru yoğurmaya benzer. Hamur aşırı kalınsa yufka yapmanız için hem aşırı efor sarf edersiniz hem de ince yazamazsınız. Ayrıca yufkanın bazı yerlerinde kalınlık farkı olur.

Yufka hamurunu yumuşatmak mümkündür ancak kaportada aynı şey mümkün olmuyor. Yüzde yüz düzelmiyorsa araç sahibi elindekiyle yetinmek durumundadır.

Göçük sonrası dalgalanmanın diğer bir sebebi hasar bölgesinin birleşim yeri civarında veya arkadan erişilemeyecek bir yerde olmasıdır.

Göçük düzeltme için parçaya arkadan ulaşmak gerekmektedir ancak bazı yerlere müdahale etmek zordur. İşlem randımanlı olarak uygulanamayınca da göçük düzeltme sonrası dalgalanma sorunu olabilmektedir.

Göçük düzeltme sonrası dalgalanmanın diğer bir sebebi ise hasar alanının geniş olmasıdır. Avuç içi kadar yerin düzeltilmesi ile yarım metrekare yerin düzeltmesi aynı şey değildir. Alan genişledikçe göçük düzeltmedeki başarı düşer ve düzeltilen yerlerde harita gibi dalgalanmalar olabilmektedir.

Göçük düzeltme sonrası dalgalanma sorunu çözümü

Göçük düzeltme sonrası dalgalanma sorunu olmaması için en baştan aracınızı işini iyi yapan bir ustaya götürecektiniz. Eğer göçük düzeltme yaptırdınız ve neticeden dalgalanma oldu ise bunu düzeltmek sıfırdan düzeltme yapmaya göre daha zor hatta imkansız olacaktır.

Göçük düzeltme yaparken sacın genişlememesi, boya kalınlığının değişmemesi istenir. Bu de göçük düzeltme işlemi yapılan bir yere ikinci bir kere göçük düzeltme uygulanmasında sorun olmaktadır.

Hasar bölgesindeki sacın kalın olması, hasar bölgesinin geniş olması ve parça birleşim yerlerinde hasar olması gibi durumlarda eğer usta kaportayı yüzde yüz eski haline döndüremedi, biraz dalgalanma oldu ise bunda ustanın kabahati olmayabilir. Böyle durumlarda elindekine razı olmaktan başka bir çare bulunmamaktadır.

İLGİLİ YAZILAR:

Boyasız göçük düzeltme ekspertizde çıkar mı ?

Boyasız göçük düzeltme araç değer kaybı nedir ?

Dolu hasarı aracın değerini ne kadar düşürür ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Eklenme Tarihi: 5 Temmuz 2022

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın