" />

Frene Basılınca Direksiyon Neden Titrer?

Genellikle, karayolu üzerinde 90-120 km hızında fren yaparken daha belirgindir. Direksiyonunuz fren yaparken veya dururken titriyorsa, fren sisteminizde bir sorun olabilir. Aşınmış fren balatalarından, kuru kılavuz pimlerine ve bükülmüş rotorlara kadar birçok genel sorun neden olmaktadır. Normal sürüş koşullarında sallanan direksiyon simidi, lastiklerinizin dengelenmesi veya şişirilmesi gerektiğini veya bunlardan birine takılmış bir şeyler olabileceğini gösterebilir.

 

Dengesiz Lastikler

Jantın üzerine yeni bir lastik yerleştirildiğinde, ağırlığın tüm tekerleğin etrafına eşit dağılmasını sağlamak için dengelenmesi gerekir. Tekerlekleriniz biraz dengesiz bile olsa, bunlar direksiyon simidinin ve muhtemelen tüm arabanızın aşırı sallanmasına neden olur. Bu sorunu hafifletmek için, tüm tekerleklerinizin dengeli olmasını sağlayın ve her lastiğin hasarlı alanlarla eşit şekilde işlemden geçirildiğinden emin olmak için her lastiği kontrol ettiğinizden emin olun. Fren yaptığınız anda benzeri bir duruma maruz kalmış olabilirsiniz.

 

Aşınmış Fren Balatası

Fren pedalına bastığınızda, birtakım mekanizmaları devreye sokarsınız. Pedala basarken, bir pergel gibi fren pabucuna basınç uygular ve bu da rotorları aşağı indirir. (Bisiklet frenlerinin çalışma mantığına benzer.)Yaptığınız bu işlem, arabanızın durmasını sağlar. Eski, yıpranmış veya özellikle kirli fren balataları, rotoru etkili bir şekilde tutamaz ve direksiyon simidinin titremesine neden olabilir. Diğer yandan, rotorlar ve fren balataları zamanla aşınma eğilimindedir. Neyse ki rotorlar ve fren balataları yenilenebilir veya değiştirilebilir.

Çarpık Rotorlar

“Rotor nedir?” Rotorlar, aracınızı durdurabilmek için fren balatalarının kenetlendiği disklerdir. Diğer bir deyişle, oldukça önemlidir. Rotorlar genellikle metalden yapılır ve aracınızın markasına ve modeline bağlı olarak belirli bir genişlikte çalışır. Karayolu hız sınırlarında yavaşlarken fren pedalında bir darbe ve direksiyon simidinin titremesi hissediyorsanız, rotorlarınız da sorun teşkil edebilir. Çoğu durumda bu konuya çarpık veya eşit olmayan şekilde aşınmış ön fren rotorları (diskler) neden olur. Frene bastığınızda ve fren balataları rotorlara bastığında rotorlar aşırı ısınır. Doğal olarak, bu ısı rotorların zaman içerisinde yıpranmasına, eğrilmesine ve dengesiz olmasına neden olabilir. Fren balatalarınız pürüzsüz olmayan bir yüzeye bastıracağından, frenleme ve direksiyon sisteminiz de titreşim halinde olacaktır. Düzensiz aşınmış veya bükülmüş bir rotor daha kalın ve daha ince noktalara sahiptir, bu nedenle rotor döndükçe fren kuvveti değişir. Bu değişen fren kuvveti, fren uygulandığında direksiyon simidinin sallanmasına neden olur. Ayrıca fren pedalında atım hissedebilirsiniz.

Paslanmış Kılavuz Pimleri

Kuru kılavuz pimleri de sorunun kaynaklandığı başka bir seçenek. Kılavuz pimleri, fren kaliperlerinin bir parçasıdır. Fren balatasını rotora yönlendirmekle görevlidirler. İşlerini etkili bir şekilde yapmak için bu kılavuz pimlerinin temiz ve yağlanmış olması gerekir. Kılavuz pimleri kurur veya paslanırsa, kaliperlerin yapışmasına veya fren balatalarının rotora yanlış açıyla basmasına neden olabilir. Bu sonuçta direksiyon simidindeki titreşimlere neden olur.

Fren Kaliperi

Titreşime neden olan diğer bir yaygın sorun, bir fren kaliperinin yapışması yani fren kaliperinin düzgün şekilde serbest kalmamasıdır. Fren kaliperinin işi, fren balatalarını fren rotorunuza sıkmak ve aracınızı yavaşlatmaktır. Bu temasa neden olan kaliper ünite içindeki pistonun hareketidir. Isı veya yoldaki kalıntılardan kaynaklanan aşınma nedeniyle piston yapışkan hale gelebilir. Fren pedalını bıraktığınızda, pedleri tam “kapalı” konuma geri çekmeyebilir. Bundan kaynaklı bir sorununuz varsa, durduğunuzda yanmış bir kauçuk kokusu fark edeceksiniz.

Frenlerdeki Birikintiler

Bu sorun diğerleri kadar yaygın değildir, ancak zaman zaman da olabilir. Bir fırtınadan sonra veya kir ve diğer tozlarla dolu kırsal bir alanda sürüyorsanız, frenlerinizde veya lastiklerinizde atık sıkışmış olabilir. Frene bastığınız anda daha fazla sıkışacağından titreşime neden olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 24 Şubat 2019

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın