" />

Ekspertiz raporunda st ne demek ?

Araç sahipleri bazı terimleri araç alıp satarken öğrenirler. Örneğin, ilanlarda yaygın olarak yer alan bel altında temizlik boyası var, kaput sök-tak, aracımda gamze var, podyelerde oynama yok gibi kavramların ne manaya geldiğini ancak detaylı bir araştırma sonucu öğrenirsiniz.

Ekspertiz raporunda yer alam st, em veya tb gibi terimler de ilk okunduğunda kulağa anlamsız gelir. Fakat bu tür gözden kaçabilecek şeyler araç alım satımlarında ciddi zararlara uğramanıza sebep olur.

Ekspertiz raporunda st ne demek ?

Ekspertiz raporunda yer alan st kısaltması “Sök-tak” manasına gelir. Yani parça yerinden çıkarılmış, tamir edilip daha sonradan yerine takılmıştır.

Sökülen ve daha sonra yerine takılan parçanın orijinal olup olmadığı ise ekspertiz raporunda özel olarak açıklanmadıkça anlaşılamayabilir.

Şu ihtimaller olabilir:

  • Orijinal parça sökülmüştür, tamir edilip yerine takılmıştır.
  • Parça önceden değişmiştir, tamir edilip yerine takılmıştır.
  • Parça önceden değişmiştir veya orjinaldir, sökülüp yerine başka bir parça takılmıştır. Yani parça değişmiştir.

Sök-tak = değişen diye bir şey yoktur fakat genel olarak algı sök-tak ile parça değişmesi alıcılarda yaklaşık aynı şeye tekabül etmektedir.

Bu hususu vurgulamak için bazı satıcılar “orijinal sök-tak” şeklinde açıklama yaparlar.

Kaput sök tak neden yapılır ?

Aracın kaput, bagaj kapağı ve kapı gibi parçaları sök-tak işlemine en fazla tabi tutulan parçalarıdır.

Kaputun sökülüp takılmasının yaygın bir sebebi boyamaktır. Araç boyanırken kaput sökülmüş, boyandıktan sonra da yerine takılmış olabilir.

Diğer bir sebep ise göçük düzeltme işlemi nedeniyle kaputun yerinden çıkarılmasıdır.

Sök tak nasıl anlaşılır ?

Ekspertiz raporunda yer alan st kısaltılması o parçanın sökülüp takıldığını gösterir. Parçanın orijinal veya boyalı olup olmaması ise ayrı bir durumdur.

Eğer elinizde ekspertiz raporu yok ise bir parçada sök tak olduğunu anlamak için bağlantı yerlerini kontrol etmek gerekir. Sök takılan parça cıvata ve menteşelerin renk farklılıklarından anlaşılabilecektir.

Sök tak değer kaybı ne kadardır ?

Bir parçanın sökülüp yeniden takılması, isterse hiçbir işlem görmesin, değer kaybına sebebiyet verir. Bir parçanın değişmesi akla kazayı akla getirir ve kazalarda (özellikle de ön taraftan yapılan kazalarda) darbe nedeniyle aracın görünmeyen kısımlarında da hasar oluşabilecek ve bu da çeşitli arızaları tetikleyebilecektir.

Bu nedenle “değişen parça” araca değer kaybettirir. Sök-tak ise kaza olmadan da olabilecek bir işlemdir. Mesela boyama nedeniyle veya kaputa birinin oturmasına bağlı olarak göçük olması halinde de kaputun yerinden çıkarılıp işlemden sonra yerine takılması söz konusu olabilir.

Bu nedenle bir parçanın değişmesi ile orjinalinin sökülüp takılması aynı değildir. Sök-tak işlemi, parça değişimi kadar aracın değerinden eksiltme yapmaz.

İLGİLİ YAZILAR:

Boyasız göçük düzeltme ekspertizde çıkar mı ?

Boyasız göçük düzeltme araç değer kaybı nedir ?

Dolu hasarı aracın değerini ne kadar düşürür ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Eklenme Tarihi: 7 Temmuz 2022

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın