" />

Ekspertiz raporunda em ne demek ?

Oto ekspertiz raporundaki ufak ayrıntılar bazen önemli ipuçları verebilmektedir. Ekspertiz raporunda yer alan kaporta-boya kısmında yer alan farklı renkler ve bazı kısaltmalar aracın geçmişi ile alakalı bilgiler vermektedir.

Ekspertiz raporunda em ne demek ?

Ekspertiz raporunda yer alan e, em veya e-ç gibi kısaltmalar ezik ile alakalı kısaltmalardır. Em kısaltması “Ezik Mevcut” demektir.

Ekspertiz raporları ile alakalı önemli eleştirilerden birisi kaportadaki ezik ve göçüklerle alakalı derece bilgisinin olmamasıdır.

Yani insanlar ekspertiz raporunda EM kısaltmasını gördükleri zaman kaportadaki eziğin önemli bir şey mi yoksa ciddiye alınmaması gereken ufak bir şey mi olduğu hakkında bilgi sahibi olamamaktan şikayetçidirler.

Mesela aracın tavanında bir adet dolu hasarı olduğunda bile bu ezik kabul edilmektedir. Ekspertiz raporlarındaki standartların ne olduğu hakkında bilgisi olmayan birisi EM kavramını daha büyük ezik ve göçükler için de kullanılabileceğini düşünebilmektedirler.

Ekspertiz raporunda EM kısaltmasını gördüyseniz bunun anlamı araçta maksimum 10 cm çapında bir hasar olmasıdır. Kaportada bundan daha büyük hasar varsa ona vuruk denmektedir.

Ezikler, ezik ve noktasal ezik olarak ikiye ayrılır. Ezik, çapı 2 ila 10 santimetre boyutlarında olan hasar ve deformasyonlara denir.

Noktasal ezik ise çapı 2 santimetreden küçük olan hasar ve deformasyonlara (örneğin dolu tanesi hasarı) denir.

Eziklerin ayrıca boya hasarı gerektiren ve gerektirmeyen türleri bulunmaktadır.

Ezik hasarından kasıt, taş izi, ufak çatlaklar, taşıyıcı bir materyal kaynaklı iz, dolu izi gibi küçük şeylerdir.

Ezikler aracın değerine ne kadar etki eder ?

Ezikler genellikle estetik bir sorundur ve araç değerini pek etkilemez. Bununla birlikte aracın muhtelif yerlerinde boya gerektiren eziklerin olması satarken negatif algı yaratır.

Araç sahipleri araçlarını satmak istediklerinde bu tür ezikleri kapatıp kapatmamak konusunda tereddüt içerisindedirler.

Avrupa’da eziği, çiziği olmayan araba daha değerlidir. Bu yüzden araç sahipleri eğer araçlarında fazlaca ezik çizik var ise aracı boyatıp satmayı tercih ederler.

Ülkemizde ise algı farklıdır. Güneş lekesinden bile aracı boyatsanız, alıcı tarafta “acaba takla mı atmış ?” şüphesine neden olursunuz.

Bu nedenle ezikler abartılı boyutta değilse öylece bırakılması tavsiye edilir. Boya yerine rotüş yapmak da bir seçenektir. Rotüşlar oto ekspertiz raporunda çıkar. Çünkü kaportanın boya kalınlığı ekspertiz yapılırken ölçülmektedir.

Rotüş yapmanın boyatmaya göre algı açısından daha pozitif bir durum yarattığı ortadadır. Çünkü kimse “güneş lekesinden veya temiz görünsün diye boyattım” lafına gerçek olsa bile inanmaz.

Bu nedenle aracınızı ufak tefek ezikler nedeniyle boyatmayınız.

Alıcı açısından ise oto ekspertiz raporunda EM yazması çok ciddi bir şey değildir. Aracın kazalı veya darbe aldığı manasına gelmez.

İLGİLİ YAZILAR:

Kompresyon testi kaç para ?

Ekspertizde motor yüzde kaç olmalı ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Eklenme Tarihi: 7 Temmuz 2022

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın