" />

Captiva Şanzıman Arızaları

Captiva, daha iyi bir sürüş keyfi yaşatmak için otomatik şanzıman birimine sahiptir. Kullanıcıları için daha seri ivmelenme ve nihayetinde güçlü ve daha az yakıt tüketen bir özellik sergilemekte olan modelde ne yazık ki bazı şanzıman arızaları ile karşılaşılması mümkün olmaktadır.

Chevrolet Şanzıman Arızaları nelerdir ?

Chevrolet’in Captiva modelinde en sık görülen şanzıman sorunu “vuruntu” dur. Vuruntu dediğimiz sorun vites geçişleri esnasında “tak tak” şeklinde sanki darbe almış gibi ses çıkmasıdır. Bu sorun çoğunlukla şanzımanın yeterince yağlanmaması ve hareketli parçaların aşınması nedeniyle yaşanmaktadır.

Şanzıman yeterince yağlanmaz ise şanzımanndaki hareketli parçalar aşınır ve hasar gören dişlilerden talaş dökülür. Şanzıman yağını değiştirirken eski şanzıman yağını kontrol ediniz, eğer içinde pislik, kalıntı veya metalik bir görünüm var ise vites geçişlerinden ses gelmesinin, yani vuruntu yapmasının sebebi budur. Böyle bir sorunu yaşamamak için Captiva aracınızda şanzıman yağı değişim periyoduna dikkat etmek ve uygun şanzıman yağını kullanmak gerekir.

Captiva şanzımanda vuruntu probleminin yaşanmasının bir diğer sebebi ise selenoid valfinin bozulmasıdır.

Captiva şanzıman arızalarından yaygın görülenlerinden birkaç tanesi;

  • Vitesin kendiliğinden boşa atması,
  • Vitesin geri kaçırması,
  • Vites geçişlerinde sarsıntı,

Şeklinde şikayetlerle kendini belli etmektedir.

Vitesin boşa atması sorunu çoğunlukla selenoidler ile ilişkilendirilmektedir.

Vitesin geri kaçması ise yüksek kilometreli Captiva araçlarda tork konvertörünün eski işlevini kaybetmesi nedeniyle olmakta olup bu sorunun çözümü için tork konvertörünün revizyonu gerekmektedir.

Vites geçişlerinde sarsıntı olması, boşa düşüyor hissi yaşanması, vites değişiminin gecikmesi gibi sorunlarda hidrolik ünite ve selenoidler kontrol edilir.

Chevrolet Captiva kronik sorunları nelerdir ?

Chevrolet Captiva kullanıcılarının araçlarından gelen şikayetler istatistiksel olarak kategorize edildiğinde en yaygın şikayetlerin elektrik sistemi, motor, şanzıman, aktarma organları ve iç aksesuarlarla ilgili olduğu görülmektedir.

Chevrolet Captiva akülerinin olması gerekenden daha çabuk ömrünü tamamladığı ve yaygın olarak alternatör arızası görüldüğü (genellikle 100 bin kilometreyi geçince) rapor edilmektedir. Ayrıva akünün aşırı ısındığı da söylenmektedir.

Chevrolet Captiva’larda yaygın görülen diğer şikayet alanı ise makale konumuz şanzıman arızaları ile ilgilidir.

Bunların dışında Captiva’ların kronik sorunları;

  • Aşırı yağ tüketimi,
  • Triger zinciri arızası,
  • Motor kaynaklı sorunlar,
  • Eksantirik mili sensörü arızası,

Şeklindedir.

 

 

Konu ile ilgili yazılar:

En iyi arıza tespit cihazı hangisi

Şanzıman yağ kaçağı tamiri

Triptonik Şanzıman Arızaları

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın