" />

Araç muayenesine gitmeden önce yapılması gerekenler

Otomobilinizin periyodik muayene zamanı geldiğinde aracınızda veya belgelerinizde eksik, kusur var mı kontrol etmeniz yararınıza olur. Aracın yürüyen aksamı ile ilgili kronik bir hata var ise zaten bunu önceden yaptırmalısınız. Fakat önem vermediğiniz küçük detaylar muayene tekrarına kalmanıza sebep olabileceği için araç muayenesinde nelere bakılıyor iyi bilmelisiniz.

Araç muayenesine gitmeden önce yapılması gerekenler

Aracınızın muayene randevu zamanı geldiğinizde öncelikle randevu almalısınız. Randevu için bizzat muayene istasyonuna gitmenize gerek yok  www.tuvturkcom.tr internet sitesinden veya 0850 222 8888 nolu telefondan ücretsiz olarak randevu alabilirsiniz. Randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolü yapılır. Bu yüzden trafik cezası, motorlu taşıt vergisi, köprü otoyol borçlarınızı sorgulayın. www.gib.tr den sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz.

Eğer Ankara, İstanbul, Bursa ve İzmir gibi nüfusu kalabalık yerlerde yaşıyorsanız, muayenede yaşanacak yoğunluk için en az iki saat ayırmanız gerekir. Muayene için istasyona gelirken yanınızda TC kimlik no yazılı kimliğiniz ve araç ruhsatınız olmalıdır.

Aynı takvim ayı içerisinde bir adet şirket aracı ve/veya bir adet başkasına ait aracı muayeneye getirebilirsiniz. Aynı takvim ayı içinde size ait olmayan bir aracı muayene ettirmek için vekalet almanız gerekir. Şahsınıza ait araçların muayeneye getirilmesi ile ilgili bir sınırlama yoktur.

Muayeneden önce geçerli bir egzoz emisyon ölçümünüzün olup olmadığını kontrol edin. Geçerli egzoz gazı ölçümünün olmaması ağır kusur olarak değerlendirilir. Bu hizmeti Tüvtürk istasyonlarından alabilirsiniz.

Araç muayene ücretleri nakit olarak tahsil edilir, yanınızda para getiriniz.

Aracınız LPG’li ise LPG tank ve regülatörlerinin marka ve seri numaraları okunabilir olmalıdır. Bu bilgiler okunmuyorsa veya mevcut olanla kayıtlı olan farklıysa ayrıca montaj tespit raporu da istenir.

Gaz sızdırmazlık raporunun bulunmaması hafif kusur olarak kabul edilir. Ancak aracınız LPG sistemindeki ağır kusur nedeniyle muayeneden kalırsa muayene tekrarında bu raporun temin edilmesi gerekir.

Eğer aracınızdaki LPG ruhsata işli değilse tadilat muayenesi süreciyle ruhsata işlenmiş olmalıdır.

Aracınızda tadilat yapıldıysa ruhsata işlenmiş olmalıdır. Bu işlem yapılmadıysa tadilat muayenesine başvurulmalıdır.Tadilat muayenesine gelirken “Tadilat projesi ve hesapları”,”EK-1 belgesi”, LPG/CNG olan araçlarda “Gaz sızdırmazlık raporu” ve “Montaj tespit raporu” belgesinin getirilmesi gerekir.

Muayeneden önce kendi başınıza yapabileceğiniz kontroller

Basit nedenlerle muayeneden kalmak istemiyorsanız muayeneye götürmeden önce aracınızı kontrol etmelisiniz. Aracınızda şunları kontrol ediniz;

  • Ön ve arka aydınlatma sistemleri, sinyaller, iç aydınlatma ve geri vites lambaları çalışır durumda olmalıdır.
  • Cam yıkama sistemleri ve aynaları eksiksiz ve hasarsız olmalıdır.
  • Emniyet kemerleri tam ve çalışır durumda olması gerekir.
  • Aracınızda yangın tüpü, ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör olması gerekir.
  • Trafik ve tescil belgelerinde belirtilen şasi numarasının aracın gövdesi üzerinde belirtilen numaralarla aynı ve tam olması gerekir.
  • Lastiklerinizde yarık, yırtık,kesik olmamalıdır.
  • Aracınızda LPG, LNG veya CNG monte ettirdiyseniz mutlaka tadilat muayenesi ile ruhsata işlenmiş olmalıdır.
  • Traktör ve kamyonların römorklarında arka işaret levhası takılı olmalıdır.
  • Minibüs ve otobüs araç sahipleri araçlarında acil çıkış levhaları ve acil çıkış çekişlerinin yeterli sayıda olduğu kontrol edilmelidir.
  • Kamyon römorklarının arkasında ve yanlarında boydan boya reflektif şeritler takılı olmalıdır.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 11 Haziran 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın