" />

CVT şanzıman nedir

CVT şanzıman nedir, ne işe yarar, nasıl çalışır, CVT şanzıman şeşitleri nelerdir ?

CVT dilimize İngilizce bir kelime grubunun kısaltması olarak girmiştir. İngilizce “Continuously” yani devam eden, süreklilik arz eden, “Variable” yani değişkenlik gösteren, “Transmission” yani iletim kelimelerinin baş harfleri ile oluşmuş bir kelimedir. Türkçe’ye çevrilmiş hali ise devam etmekte olan değişken iletim manasına gelmektedir.

CVT’nin Türkçe karşılığının pek de kafalara oturmadığının ve ne manaya gelmediğin pek de anlaşılamadığının farkındayım. Bu yüzden konuya dil bilimi açısından değil işlevi açısından devam edeceğim.

Günümüzde CVT şanzımanın tercih edilmekte olmasının sebepleri, bu sistemin gürültüyü ve yakıt giderini azaltması, vites değişim esnasında sarsıntıyı engellemektedir.

CVT şanzıman önceleri scooterlarda kullanılmakta iken daha sonra otomobil üreticilerinin de dikkatini çekmiştir.

Bu konuda en başarılı otomobillerden biri Nissan Micra’dır. Üretiminin yüzde otuzunu CVT şanzıman ile yapan Nissan Micra’nın satış konusunda elde ettiği başarı nedeniyle diğer firmalar da CVT şanzıman sistemini denemeye ve geliştirmeye başlamışlardır.

CVT Nedir?

CVT klasik vites kutusu ve debriyajın bulunmadığı, hız dönüştürücü, moment dönüştürücü, moment dağıtıcıları (diferansiyel) ve gücü nakleden aktarma organlarından oluşan bir sistemdir.

CVT şanzıman sisteminde dişli sistemi bulunmuyor, sadece başlangıç ve bitiş oranı bulunuyor. Böylece belirli vitesler değil orana kadar değişen sonsuz vitesler oluşuyor.Dişli sistemi olmadığı için, sarsıntı da olmuyor. Devir artınca hız da artıyor.

Bu avantajları ve daha az yakıt tüketimini sağladığı için CVT son yıllarda otomobillerde tercih edilmeye başlanan bir sistem.

CVT Şanzıman Çeşitleri

CVT Şanzımanın 5 çeşidi bulunmaktadır.

1.PIV Zincir Tahrikli CVT: PIV zincir tahrik sistemi iki farklı yarıçaptaki makaraları birleştiren metalik bir zincir kayıştan meydana gelir. Döndüren ve döndürülen makaralardan herbiri bir sabit döner oluklu ve bir kayar döner oluklu kasnaklardan meydana gelir. Bu tip kuruluş tarzı dönme eksenlerinin sabit kalmasına izin verir ve zincir kayış içerisinde oluşacak boşlukların önüne geçer.
2.Kumm Düz Kauçuk Kayışlı CVT: Konstrüksiyon ve çalışma prensibi bakımından PIV zincir tahrikli CVT’ ye çok benzer. Bununla birlikte göze çarpan farklı özelliği metal zincir kayışla karşılaştırıldığında kauçuk kayışın daha yüksek olan sürtünme katsayısıdır.
3.Çekme Güç Tahrikli CVT: Çekme tahriği sürtünmeli tahrikten prensip olarak tamamen farklı çalışır. Bu sistem ortam olarak elasto-hidrodinamik akışkan filmi kullanır ve böylece döner makaradan diğerine gücü iletir.
4. Hidrostatik CVT: Hidrostatik CVT sistemi, değişken stroklu hidrostatik bir pompa ve değişken stroklu hidrostatik bir motordan meydan gelir. Motor şaftı çıkış olarak alınırken pompa şaftı giriş olarak alınır. Pompa stroğunu, motor stroğunu ve sistem basıncını değiştirerek hız oranı ve çıkış momenti kontrol edilebilir.
5. Hidrodinamik CVT : Moment dönüştürücüler geçmişte hidrodinamik transmisyon olarak kullanılmışlardır. Halbuki günümüzde hız yerine çıkış momentini arttırmak için otomatik transmisyonlarda kullanılır. Sistem temel olarak bit türbin , stator, yöneltici pervane ve gücü ileten akışkandan oluşur.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 9 Mayıs 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın