" />

Yarı Otomatik Şanzıman Nedir

Otomobiller her geçen gün daha hızlı ve daha konforlu bir hal almaya başlamıştır. İnsanlar her geçen gün otomobillerden beklentileri yüksek tutmuşlar ve bu amaçla otomobil firmaları bu konu üzerine daha da fazla çalışmalarını yoğunlaştırmışlardır. Yapılan geniş çaplı araştırmalar, denemeler ve yanılmalar neticesinde araçların hız ve konforlarının sağlanması için geliştiriciler daha çok şanzıman ünitesinin üzerine düşmüşlerdir.

Aracın seri olması ve daha keyifli bir sürüş deneyimi yaşamasında önemli olan en büyük ayrıntının vites olduğunu düşünen geliştiriciler bu konu üzerinde birçok deneme yapmışlar ve ortaya farklı sistemler çıkarmışlardır. Bu sistemlerin en başında yarı otomatik şanzıman sistemleri gelmektedir.

Yarı Otomatik Şanzıman Sistemleri

Yarı otomatik şanzıman sistemleri standart sistemlere nazaran daha gelişmiş bir mekaniğe sahip olmaktadır. Sürücülerin daha rahat araç kullanım deneyimi yaşamaları adına önemli bir kolaylığı onlar için sağlamıştır. Normal şanzımanlarda vites değiştirilmesi sırasında görülen kesintiler sayesinde aracın ivmelenme gücü çok sıkıntılı olmaktaydı. Fakat otomatik vites sayesinde vites aralarındaki bu kesintiler çok daha kısa zamanlara ulaşmış ve bu sayede daha seri bir sürüş imkanı ortaya çıkmaktadır.

Yarı Otomatik Şanzımanın Avantajları

Yarı otomatik şanzımanların standart şanzımanlara göre birçok avantajı söz konusu olmaktadır. Bu avantajlardan en önemlisi ekonomik yakıt tüketimini teşvik edici olmasıdır. Sahip olduğu mekanik yapıya izafen aracın ekonomik olarak yakıt tüketimini teşvik etmekte olan bu sistemlerin en büyük avantajı bu durum olmaktadır.

Yarı otomatik şanzımanların bir diğer avantajı ise motor freninin standart şanzımanlara oranla daha iyi olmasıdır. Bu durum ise iyi bir sürüş keyfini kullanıcılara yansıttığından dolayı önemli bir konu olmaktadır.

Yarı Otomatik Şanzımanın Dezavantajları

Genel olarak yarı otomatik viteslerin standart viteslere oranla sahip olduğu dez avantajlar ise park vitesinin olmaması, yokuşta normal araç kadar kayma göstermesi ve vites geçişlerinin daha da hissedilir seviyelerde olmasıdır.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 25 Mayıs 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın