" />

Map sensörü fişini çekmek

Map sensörü fişini çekmek ne tür sonuçlar doğurur ? Bazı sürücüler bunu akıllarından geçirmektedir. Araçta yaşanan sorunları vakit kaybetmeden çözmek gerekir ama bazen vakit veya nakit sıkıntısı nedeniyle tamirciye gitmeyi ertelemeyi düşündüğünüz olur.

Map sensörü arızası yaşandığında veya sensör kirli olması durumunda bir süreliğine map sensörü fişini çekmeyi ve aracı bu şekilde bir süre daha kullanmak isteyebilirsiniz.

Map sensörü fişini çekmeniz durumunda şunlar olacaktır;

Map sensörü emme manifoldundaki vakum miktarını algılayıp ECU’ya (Motor Kontrol Ünitesi) göndermekle sorumludur.

ECU map sensöründen gelen verilere göre ateşleme avansını ve yakıt enjeksiyon miktarını belirlemekte, bunun sonucu olarak da sürücü tarafından istenen hıza göre hava yakıt karışımı ayarlanmaktadır.

  • Map sensörü fişini çektiğinizde ECU’ya bu konuda veri gitmediği için hava yakıt karışımı düzgün ayarlanmayacak ve aracın çalışması düzensizleşecek, ayrıca motorun çekişi düşecektir, hatta motor gücünün tamamen kesilme ihtimali de bulunmaktadır.
  • Map sensörü fişini çektiğinizde gösterge panelinde bulunan motor arıza lambası da yanacaktır. Motor arıza lambası yandığında araç kendini koruma için bazı önlemler alır, çekiçte biraz düşme, yakıt harcamasında biraz artış olur.

Bununla birlikte arızalı map sensörünün fişini çekince aracının eskisine oranla daha iyi çalıştığını söyleyen sürücüler de bulunmaktadır.

Bunun açıklaması şu şekilde yapılmaktadır:

Arızalı veya kirli map sensörü ECU’ya yanlış sonuçlar iletir ve bu da aracın performansını etkiler. Map sensörünün fişi çekildiğinde ECU default değerlere göre hava yakıt değerini ayarlar.

Bu da düşük rölantide aracın eskisine göre daha iyi performans göstermesi (fakat yakıt tüketimi artar) anlamına gelir. Yüksek rölantide ise sorun devam edecektir.

Map sensörünün fişini çekmek aracın yakıt ekonomisini olumsuz etkileyecektir. Ama daha büyük sorun aracı map sensörsüz kullanmanın bir süre sonra katalitik konvertöre hasar verecek olmasıdır.

Map sensörü fişi takılı değilken en fazla bir veya iki hafta aracı sürebilirsiniz. Aksi takdirde daha uzun süre bu şekilde aracı kullanırsanız araçta mekanik hasar oluşacaktır.

Map sensörü fişi çekilince araç sürülebilir mi ?

Map sensörü fişi çekilince araç kullanılmaya devam edilebilir ama bunun bir garantisi yoktur, bir süre sonra motora giden güç kesilip yolda da kalabilirsiniz. Eğer map sensörünü fişini çektiniz ve hala aracı kullanıyorsanız aracı düşük rölantide kullanmanız daha iyi olacaktır.

Map sensörü fişini çekmek tavsiye edilir mi ?

Bu kesinlikle tavsiye edilen bir şey değildir, map sensörü fişini çekerseniz aracınızın donanımına zarar verirsiniz.

Map sensörü temizliğini kendim yapabilir miyim ?

Map sensörünün yerini biliyorsanız ve araç parçaları temizliği konusunda biraz deneyiminiz var ise map sensörü temizliğini kendiniz de yapabilirsiniz.

MAP sensörünün dışını temizlemek için yumuşak bir bez veya kağıt havlu üzerinde elektrikli parça temizleyici kullanın. Fazlalığı silkeleyin ve MAP sensörünün kurumasını bekleyin. İlave kontaminasyon için MAP sensörü vakum hortumunu veya emme manifoldu portunu kontrol edin. Bunları elektrikli parça temizleyicisi ve gerekirse bir fırça ile temizleyin.

İLGİLİ YAZILAR:

LPG MAP sensörü iptal edilirse ne olur ?

Manifold basınç sensörü arızası belirtileri

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın