" />

Motor Yağ Basıncı Neden Düşer

Araç motorlarının işleyişinin en önemli noktalarından biriside yağdır. Yağ motorunuzun daha az sürtünme ile parçaların birbiri arasında daha uyumlu çalışmasını sağlar. Ancak yağ ve beraberinde çalıştığı sistemler birçok sebepten ötürü oldukça sıkıntılı ve en çok arıza verebilen sistemlerden birisidir. Bu sistemlerde meydana gelebilecek arızalar çok kısa vadede tamiratı ağır maddi yükler getirebilecek sorunlara yol açabilir. Bu yüzden yağ ve yağ basıncı ile ilgili uyarılar ve kontroller araçlarda sıktıkla ve ehemmiyetle yapılmalıdır.

Araç motorlarında yağ basıncı düşme sorunu birçok kişinin sıklıkla yaşayabileceği bir sorundur. Yeni tip elektronik beyinli bir çok araçta yağ basıncının düştüğünü uyarı göstergeleri ile anlayabilirsiniz. Eski tip araçlarda ise hararet göstergesi bizler için can kurtaracak kısımdır. Yeni ve eski tip olmak üzere bütün araçlarda meydana gelebilecek bu sorunları önlemek için en az haftada bir ya da farklı periyotlar ile yağ ve diğer kontroller yapılmalıdır.

Motor Yağ Basıncı Düştüğünde Ne Yapılmalıdır ?

Aracınızın motor yağ basıncı düştüğünde öncelikle sakin kalmalı ve araca daha fazla zarar vermemek için aracın motoru durdurulmalıdır. Araç bir süre bekletilmeli ve bulunduğu yerde alt kısımlara herhangi bir akıntı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Daha sonra çekici yardımı ya da yağ ilavesi yapılarak en yakın servise götürülmelidir. Eğer bu tarz bir durum ile karşılaşır ve işinizi garantiye almak isterseniz aracınızı hiç hareket ettirmeden bir ustaya ya da çekici ile servise gösteriniz çünkü tekrar hatırlatmak isteriz ki bu arıza nedeniyle motorunuz yağsız kalabilir ve çok ciddi maliyet oluşturabilecek sorunlara yol açabilir.

Motor Yağ Basıncının Düşme Sebepleri Nelerdir ?

Araçlarda yağ çok komplike bir şekilde ve bir çok yerde kullanıldığı için bu sorunun bir çok sebebi olabilir. Aracın yağ basıncının düşmesi ile ilgili en net sonuçları fiziksel teknik servislere gösterdikten sonra anlayabilirsiniz. Ancak sıklıkla  meydana gelen bazı sorunlar işe şunlardır.

  • Düşük Yağ Seviyesi : Aracınızın en önemli sıvılarından birisi olan yağlar, zaman zaman bazı nedenlerden ötürü düşebilmektedir. Bu sebeplerden bazıları yağ kaçıran parçalar, iyi sıkılamamış filtreler, yırtık ve patlak hortumlar olabilmektedir. Bu tarz sebeplerden ötürü ya da yeterli miktarda yağ konulmamasından ötürü yağ basıncınızın düşmesi mümkündür.
  • Tıkanan Hortumlar, Parçalar ya da Filtreler : Yağ, aracınızın motoruna bir takım hortumlar ve yağ filtresinden geçerek gelir. Bazı durumlarda aracın içerisinde biriken eski yağ kalıntıları, metal partikülleri gibi sebeplerden ötürü hortumlar ve filtrelerde tıkanıklık olabilir. Bu sebepten ötürü yeterli yağ motorunuza pompalanamadığı için yağ basıncınızın düşmesi muhtemeldir.
  • Yağ Pompasının Ömrünü Yitirmesi : Araçlarda yağlar, yağ pompası adı verilen bir pompa ile basılır. Zamana ve kullanıma karşı dayanamayan bu mekanik aksamlar zaman zaman arıza yapabilmektedir. Arıza yapan pompalar gerek depodan yağı düzgün ememez gerekse düzgün basamaz ve bu sebepten ötürü yağ basıncınız düşer.
Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın