" />

Mazot otomatiği ne işe yarar ?

Dizel araçlarda bulunan mazot otomatiği yakıt deposundan aldığı yakıtı makul bir basınçta yakıt filtresinden geçirerek mazot enjeksiyon pompasına gönderen bir parçadır. Yakıt filtresinde temizlenen mazot, mazot enjeksiyon pompasından yüksek basınçla motora gönderilir.

Mazot otomatiğinin  İngilizce karşılığı “Fuel Feed Pump” olup yakıt besleme pompası anlamına gelmektedir. Bu yüzden halk arasında mazot otomatiğine “Besleme pompası” da denilmektedir.

Araçtaki yakıt beslemesinin en uygun şekilde olabilmesi için mazot otomatiğinden gelen yakıtın basıncının ayarının düzgün olması gerekir.

 Mazot otomatiğinin parçaları şunlardır:

1- Basınç Odası

2- Dalgıç

3- Doldurma Kutusu

4- Kam

5- Makaralı İtici

6- Sızıntı Kanalı

7- Giriş ve Çıkış

8- Emme Valfi

9- Dalgıç yayı

10- Basınç Valfi

 

Mazot otomatiği nasıl çalışır ?

Basınç odasında bir piston düzeneği yerleştirilmiştir . Böylece, dalgıç, bir makaralı itici ve dalgıç çubuk boyunca bir kam tarafından aşağı doğru harekete geçirilir.

Pistonun diğer tarafında bulunan piston yayı sayesinde pistonun geri dönüş hareketi gerçekleştirilir.

Mazot, emme valfı vasıtasıyla piston boşluğuna yönlendirilir ve sıkıştırıldıktan sonra, yakıt, basınç valfi içinden filtreye ve sonra yakıt enjeksiyon pompasına gittiği basınç odasına geçer.

Yakıt israfını önlemek için, bir sızıntı kanalı vardır. Bu kanal ısıtılmış yakıtı doldurma kutusundan toplar ve tekrar giriş borusuna besleme yapar .

Pistonun yukarı doğru hareketi sırasında, piston boşluğunda emme oluşturulur ve emme valfi aracılığıyla yakıt emilir.

Kam düzenlemesinin neden olduğu aşağı inme sırasında, pistonun altındaki yakıt, emme vanasını kapanmaya ve basınç vanasını (Çıkış vanasını) açmaya zorlayan sıkıştırılır.

Böylece yakıt, basınç bölmesine 1 kilogram / cm² basınç altında akar.

Yakıt pompaları elektronik beyinli olup kontak açıldıktan sonra 2 saniye içinde çalışmaya başlar. Çalışmaya başlar başlamaz basınç oluşur. Marşa basıldığında basıncın etkisi ile motora yakıt gönderir ve aracın çalışmasını sağlar. Mazot otomatik pompası bozulduğu zaman araç çalışmaz ve araçtan boş marş sesi duyurulur. Renault ve Hyundai gibi araçlardan yakıt pompa arızaları çok sık görülür.

Mazot otomatiği arıza belirtileri

Mazot otomatiği arızalanırsa araç çalışmayabilir . Marş basar ama motor çalışmayabilir. Çalışsa da tekleme, stop ekleme şikayetleri yaşanabilir. Mazot otomatiğinin ayarı bozulursa veya işlevini yeterli derece ifa edemezse araçta hızlanma sorunları oluşabilir, boğulma, rölantide dalgalanma, siyah duman atma, yakıt harcamasında artış gibi sorunlar görülebilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Mazot otomatiği ne işe yarar ? (2 Yorum)

  1. Mazot pompasi ve depriyaj bilyesi sorunu şuan bende mevcut olan arizalar bu kadar net anlatilazdi teşekkurler …
    Aracım Tata Telcoline