" />

Ekspertizde motor yüzde kaç olmalı ?

İkinci el araç yaparken işini sağlama almanın bir yolu araca ekspertiz yaptırmaktır. Ekspertiz raporunda;

  • Araçta boyalı veya değişen parça olup olmadığı,
  • Fren sisteminin sağlamlığı,
  • Lastik hava basıncı ve diş derinliği ölçümü,
  • Süspansiyon sistemi kontrolü,
  • Akü gücünün ölçümü,
  • Yanal kayma testi,
  • Diagnostik test,
  • Motorun ve tekerleklerin gücü,
  • Dyno testi,
  • Genel arıza kontrolü,

İle ilgili bilgiler yer almaktadır.

Dyno testi ile motorun gücü ölçülmekte ve yüzde olarak mesela, %60 veya %80 gibi veriler vermektedir. Araç sahipleri dyno testi ile elde edilen motor yüzdesinin kaç olması gerektiğini merak etmektedirler.

Ekspertizde motor yüzde kaç olmalı ?

Tanımadığınız bir aracı satın alırken ekspertiz raporu yaptırdığınızda motor yüzdesinin en az %85-90 olması hedeflenir. Bu rakamların altı akla şüphe getirir.

Bununla birlikte dyno testi ile elde edilen verilerin doğruluk derecesi bazen düşük olabilmektedir. Mesela ölçümde kullanılan cihazın kalibrasyonu iyi değilse alınacak netice de yanlış olabilmektedir.

Örneğin motoru zayıf araçların da bazen motor yüzdesi %90 çıkabilmektedir. Ayrıca motor yüzdesi çıksın diye bir takım hileler de yapılabilmektedir.

Örneğin şeker hastalığı için kan tahlili vermeden önce yarım kilo baklava yerseniz kan tahlillerine bakarak doktor sizin şeker hastası olduğunuzu zannedebilir.

Dyno testinde de bir takım hilelerle zayıf motorlu araçların motor yüzdeleri yükseltilebilmektedir.

Bazen de motoru gayet sağlam bir araçta sırf balatası aşınmış diye %60 motor yüzdesi çıkabilmektedir.

Bu nedenle dyno testinin verilerini fazla önemsememek gerekir. Ekspertizde motor yüzdesi %80’in altında çıkarsa motorla alakalı hakikaten de bir sorun olup olmayacağını test etmek için motor kompresyon testi yaptırabilirsiniz.

Dyno testi nasıl yapılır ?

Aracı Dyno testine sokmak için dyno üzerindeki kancalara bağlanır,

Aracın motor yağı, şanzıman yağı, soğutma sıvısı gibi sıvıların seviyeleri kontrol edilir, eksikse tamamlanır, değişmesi gerekiyorsa değiştirilir,

Aracın lastiklerinin kabak olup olmadığı, izleri arasında taş vs olup olmadığı kontrol edilir. Bu hususlar dyno test sonuçlarını etkileyebileceği için yıpranma oranı düşük ve izleri arasında çamur, taş vs olmayan lastikler kullanılmalıdır.

Aracın kilometresi, yaşı vs bilgileri kontrol edilir.

Bu kontroller yapıldıktan sonra maksimum vitesin bir altındaki viteste ( Araç 5 viteste 4. vites) gaza basmaya başlanır.

Aracın devir göstergesinin artık yükselmediği seviyeye kadar gaza basılır.

Devir göstergesi artık yükselmiyorsa ve dyno ekranındaki grafik aşağı dönmeye başladığında gazdan ayak çekilir ve vites boşa alınır.

Gaza basarken titreşim aşırı arttıysa, motor sıcaklığı aşırı arttıysa veya vites geçişlerinde sorun oluyorsa işlem yarıda kesilir.

2. el araçlarda motor performansı kaç olmalı ?

Aracın yaşına göre motor parçalarının yıpranması ve motor performansının düşmesi normaldir. Genelde 2. el araçlarda motor performansı %70, %75 veya %80 gibi rakamlar çıkar. Eğer 2. el araçta motor testi bu rakamların üzeri çıkarsa fena değildir.

Dyno testinin doğruluğu bazen güvenilir değildir. Bazen motor performansı %95 çıkan bir motor aslında oldukça zayıf olabilmektedir.

2. el araçta motor performansı %75’in altı çıkarsa ve araçta motor performansı ile alakalı şüpheler var ise motor kompresyon testi yapılabilir.

İLGİLİ YAZILAR:

Kompresyon testi kaç para ?

Motor performansı yüzde 70 ne demek ?

 

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Eklenme Tarihi: 15 Mart 2022

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın