" />

Ekspertiz raporu tb ne demek ?

İkinci el alırken işi sağlama almak için ekspertiz yaptırmak gerekmektedir. İkinci el araba ilanlarının bir çoğunda gerçeği yansıtmayan bilgiler mevcuttur.

Bazen araç sahibi bile kendi aracındaki bazı kusurların farkında değildir. Çünkü o da araca daha önce bir başkasından satın almış ve kendisi aracı satana kadar araçtaki bazı sıkıntıların farkına varmamıştır.

Araç sahiplerinin dikkatinden kaçan veya bile bile yalan söylediği hususlar genelde kaporta ile ilgili, boya ve değişen bilgisidir.

Temizlik boyası var derler, araç komple boyalı çıkar. İki parçada boya var derler, o parçaların boyalı değil değişmiş olduğu ortaya çıkar.

Araca ekspertiz yaptırmanın bir maliyeti olmakla birlikte satıcıyı tanımıyorsanız riske girmemenin adına ekspertiz yaptırmanız önemlidir.

Ekspertiz raporu tb ne demek ?

Ekspertiz raporlarında yer alan en başarılı kısım kaportada boya-değişen bilgilerinin yer aldığı kısımdır. Ekspertiz firmasında boya ölçüm cihazı bulunmakta olup, boya kalınlığını ölçen bu cihaz, parçanın boyalı olup olmadığını %95 doğrulukla vermektedir.

Esasen eski araçlarda boya olması gayet doğal bir durumdur. Çünkü kullanılan araçta taş izi, çizik, güneş lekesi, korozyon ve ufak tefek vuruklar olması doğal bir durumdur. Araç kaza yapmış da olabilir.

10-15 senelik bir aracın kazasız olması (garajda yatması haricinde) oldukça istisnai bir durumdur. Tramer kaydı olmayan araçlarda bile çamurluk değişimi, tampon değişimi, kapılarda ezik-göçük gibi sorunlar olabilmektedir.

Ekspertiz raporunda kaportadaki parçaların boyalı olup olmadığı, hasar olup olmadığı hususlar kısaltmalar ile belirtilir. Örneğin; bir parçada ST ya yazıyorsa sök-tak mevcut olduğu, bir parçada LB yazıyorsa parçanın lokal boyalı olduğu anlaşılır.

Eğer aracın parçalarında TB yazıyorsa “tamamen boyalı” demektir. Yani araç tamamen boyalı demektir.

Bazen ekspertiz firmaları farklı kısaltmalar kullanabilmektedir. TB kısaltmasının tamamen boyalı olduğunu anlamanın bir yolu tüm parçalarda TB yazıyor olmasıdır.

Araç neden tamamen boyatılır ?

Genellikle bunun iki sebebi vardır:

Birincisi; Araç önemli bir kaza yaptığı için aracı tamamen boyatmak zorunluluk olmuştur.

İkincisi; Aracın yaşı ilerlediği için boya dökülmeleri ve boya yanığı fazlalaşmıştır ve temizlik açısından boya yapılmıştır.

Temizlik nedeniyle yapılan boyanın araç değerine negatif bir etkisi olmamakla birlikte tamamen boyalı bir araç için akılda her zaman şüphe vardır.

Takla atmış veya ağır kazalı bir aracın değeri normal araca göre oldukça düşüktür. Bu nedenle bunlardan dolayı boyanan araç alınmamalı veya fiyatında ciddi indirim olursa alınmalıdır.

Aracın ağır kazalı veya pert olup olmadığı sorgulamadan çıkabilmektedir. Ancak ülkemizde her husus kaydedilecek değildir. Araç sahibi ağır kaza sonrasında kaskoya başvurmamış ve kendisi yaptırdığı için bu tür kayıt oluşturulmamış olabilir.

Araç tamamen boyalı ise ekspertiz raporundaki diğer hususları dikkatle imcelemek gerekir. Örneğin şase ve podyelerde işlem var mı, hangi parçalar değişmiş, araç mekaniği ile ilgili bir sorun var mı, ekspertiz raporunda yer alan bunlarla ilgili kısımlar dikkatli okunmalıdır.

Her temizlik boyası yaptığını söyleyene yalancı demek doğru olmaz. Belki de hakikaten aracın temizlik boyasına ihtiyacı vardır.

İLGİLİ YAZILAR:

Ekspertizde motor yüzde kaç olmalı ?

Ekspertizde şanzımana bakılır mı ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+


Eklenme Tarihi: 7 Temmuz 2022

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın