" />

Çekme belgeli araç nasıl alınır

Çekme Belgeli Araç Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

Çekme belgeli araçlar piyasa değerinin altında satıldığı için günümüzde çok sık tercih edilmektedir. Mantıklı fiyat ve fayda dengesine sahip her araç satın alınabilir. Çekme belgeli araç bir tercih meselesidir. İhtiyacınız ve bütçenizle alakalı bir durumdur. İkinci el fiyatı, masrafları ve aracın genel durumu dikkate alınarak çekme belgeli araçlar alınabilir. Çekme belgeli araç alırken şu hususlara dikkat etmelisiniz:

1-    Araç neden çekme belgesi almış. Araç trafikte ruhsatlı ve plakalı bir şekilde satılmıyorsa aracın satışında engel olduğu açıkça ortadadır. Genellikle muayenesi olmayan araçlarda bu yöntem kullanılmaktadır. Gümrükten çıkarken hasarlı olan araçlar ve aşırı hasar alan araçlar çekme belgeli olarak satılır.

2-    Aracın ekstra bir donanımı olup olmadığını kontrol edin. Otomobil harici minibüs, kamyonet, arazi aracı ve kamyon gibi modellerde aracın orijinalinde olmayan tadilat işlemleri yapılmışsa satıcıdan bu işlemlere ait belge ve projeleri isteyin. Aksi takdirde aracı muayeneden geçirmek için aracı eski orijinal haline döndürmeniz gerekebilir. Bu işlem oldukça zor ve zahmetli bir iştir. Orijinaline çevirmek için ciddi para harcamanız gerekebilir.

3-    Çekme belgeli araçlara sigorta yapılmaz. Bu sebeple aracı alıp işlemlere başladığınızda araca geçici sigorta yaptırmalısınız. Bu sigortalama işleminin maliyeti 200 lirayı bulur. Bu ücreti daha sonra geri alabilirsiniz. Tüm işlemlerden sonra asıl sigorta işlemlerini yapabilirsiniz. Masraf hesaplarken geçici sigorta masraflarını unutmayın.

4-    Çekme belgeli araç alırken standart noter masrafı ödersiniz. Muayenesi yoksa aracı muayeneye sokmak için engel teşkil eden durumların masraflarını önceden belirleyin. Engeli olmayan bir araç bile ortalama muayene öncesi en az 500 lira masraf çıkarabilir. Aracın lastik durumu, ön bakımı, emniyet kemeri, abs gibi güvenlik donanımlarında kusur varsa muayene maliyeti artacaktır. Hesap yaparken her zaman muayene için yüksek miktarda bütçe ayırın.

5-    Çekme belgeli araçların tüm işlemleri bittikten sonra emniyete giderek aracı trafiğe kayıt ettirmek için ruhsat çıkartmanız gerekir. Bu işlemler için bir miktar paraya ihtiyacınız var. Emniyet harcı sürekli değiştiği için bir fiyat veremiyoruz. Aracı aldığınız tarihte harç ve ruhsat işlemlerini yaparak bu ücretin ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

Çekme belgeli araç satın alırken ince eleyip sık dokumalısınız. Bütün masrafları önceden hesaplayın ona göre adım atmalısınız. Çekme belgeli araç satın alıyorsanız tüm riskleri göze almalısınız. Araç konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değilseniz masrafları hesaplama konusunda mutlaka alanında uzman birisinden destek almalısınız. Piyasada 50 bin liraya satılan bir aracı 40 bin liraya alabilirsiniz. Yapacağınız masraflar 10 bini geçerse çekme belgeli araç almanızın bir mantığı kalmayacaktır. 5 lira fazla vereyim aracım temiz olsun diyorsanız ve iş detayları ve pürüzlerle uğraşmak istemiyorsanız çekme belgeli araç alımından uzak durmalısınız. Riskleri analiz edebilen birisiyseniz araç işlerini çok iyi biliyorsanız çekme belgeli araç satın alarak bu işten ciddi kar elde edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 16 Mart 2019

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın