" />

Partikül filtresi katkı seviyesi çok zayıf ne demek

Bazı dizel araçlarda özellikle de Citroen ve Peugeot araçlarda “Partikül filtresi katkı seviyesi çok zayıf” şeklinde gelen uyarı ne demek ?

Çoğu sürücü dizel partikül filtresi için bir sıvı kullanıldığını böyle bir mesaj geldikten sonra öğrenmektedir. Dizel araç kullananların dizel partikül filtresi ne işe yarar, neden tıkanır, temizliği nasıl yapılır, nasıl bir katkı maddesi konur, konulan bu katkı maddesi ne işe yarar ve hangi periyotlarla değişir bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Dizel partikül filtresi nedir ne işe yarar ?

Dizel partikül filtresi Euro 5 ve Euro 6 araçların hepsinde ve Euro 4 araçların bir bölümünde bulunan aracın zehirli gaz salınımını emisyon standartlarında tutmak için tasarlanmış bir parçadır. Araçtan atılan egzoz gazındaki zehirli gaz miktarını azaltmaya, çok az da olsa yakıt tasarrufu sağlamaya yaramaktadır.

Dizel partikül filtresi biçim olarak bal peteğine benzemektedir. Bu filtre yanma işlemi sonucunda oluşan gazdaki partikülleri tutar. Bu partiküllerin önemli bir kısmı egzoz sıcaklığının 600 dereceye ulaşmasıyla birlikte yanarak filtreden temizlenir.

Yani dizel partikül filtresi sürücünün haberi olmadan kendi kendini temizleyen bir sisteme sahiptir. Aracın dizel partikül filtresini kendi kendine temizlemesi işlemine rejenerasyon denilmektedir. Bununla birlikte egzoz sıcaklığı 600 dereceye ulaşmazsa rejenerasyon işlemi başlatılmayacak, filtredeki partiküller yanmayıp birikecek ve filtre tıkanacaktır.

Dizel partikül filtresi tıkanında gösterge panelindeki DPF ikaz lambası yanar ve bilgi ekranında “Dizel partikül filtresi dolu sürmeye devam ediniz” şeklinde bir mesaj gelir. Bu durumda sürücü trafiği akışkan bir yola girip saatte 70-80 km hızın altına düşmeden 20-30 dakika yol almalıdır. Bu rejenerasyon işlemi başlatacak ve filtrede biriken kurumlar temizlenecektir. Bu yüzden dizel araç sürücüleri her 800-1000 km’de bu işlemi yapmalıdır.

Aracın düşük hızla yol alması ve rölantide çalıştırılması halinde rejenerasyon işlemi olmayacağından genellikle şehir içi trafiğinde kullanılan dizel araçların dizel partikül filtreleri daha çabuk dolmaktadır. Dizel partikül filtresi kalitesiz yakıt kullanmak veya yanlış yağ seçimi gibi faktörler nedeniyle de çabuk dolmaktadır.

Partikül filtresi sıvısı ne işe yarar ?

Dizel araçlarda iki çeşit dizel partikül filtresi kullanılmaktadır.

  • Kaplamalı dizel partikül filtresi
  • Katkılı dizel partikül filtresi

Kaplamalı dizel partikül filtresinde oksidasyon katalizörü ve dizel partikül filtresi tek bir metal gövde içerisinde bulunmaktadır. Kaplamalı dizel partikül filtresi motora çok yakın bir yerde ve turbo şarjın hemen sonrasında bulunduğu için filtrede biriken partiküller bir katkı maddesine ihtiyaç duymadan yanar.

Katkılı dizel partikül filtresinde ise partiküllerin 600 derece sıcaklığa ulaşmadan da önce yanabilmesi için bir sıvı (katkı maddesi) konması gerekir. Bu sıvı halk arasında kan torbası olarak da adlandırılır. Bir torbaya konulmuş 2 litre bir sıvıdır.

Katkılı dizel partikül filtresi daha eski bir sistemdir, yeni model araçlarda kaplamalı dizel partikül filtresi kullanılmaktadır.

Partikül filtresi sıvısı genellikle 100 bin -150 bin kilometrede azalır ve “Partikül filtresi katkı seviyesi çok zayıf” uyarısı gelir. Eğer araç genellikle şehir içi trafiğinde kullanılıyorsa bu sıvı daha çabuk bitecektir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 31 Mayıs 2019

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın