" />

Ateşleme bobini arızası nasıl tamir edilir

Ateşleme Bobini Sökümü

Öncelikle motor çok sıcakken bujiye ve bobinlere dokunulmaz. İlk iş bobinin elektrik soketi sökülür ve ateşleme bobinini silindir kapağına sabitleyen vida çıkarılır. Artık ateşleme bobinini yukarı çekerek çıkartabilirsiniz.

Tek Ateşleme Bobinlerinde Arıza Tespiti

Aracınızdaki tek bir ateşleme bobini ve buji kabloları varsa, sırasıyla buji kablolarını çekin, motor sarsıntı yapıyorsa, o silindirin ateşlemesi ve bujisi sağlamdır. Buji kablosunu çıkardığınızda motorda tepki yoksa o silindirde ateşleme arızası vardır. Ateşleme arızaları genellikle bujiden kaynaklanmaktadır. Sırasıyla her buji için teste devam edin.
Bujiler sağlamsa, motorun subap sistemini kontrol etmeniz gerekir. Subap sisteminde arızaya rastlamadıysanız, ateşleme bobini arızalı olabilir. Bazen subaplardaki aşınmadan dolayı, silindirdeki yanmanın kalitesi düşük olabilir, bu da aracın çekişten düşmesine sebep olur.

Tüm bu kontrolleri gerçekleştirdikten sonra arızayı tespit edemediyseniz çıkardığınız buji kablosu kıvılcım atıyor mu bunu test etmelisiniz. Bu testi kabloyu arabanın şasisine tutarak yapabilirsiniz, çakmak taşındakine benzer bir kıvılcım atlaması olmalıdır. Buji kablosu arızası da yaygın bir arızadır, buji kablosunun sağlam olduğundan emin olmadan ateşleme bobinini değiştirmeyin.

Ateşleme bobinin arızalandığında tamir edilmez ve yenisiyle değiştirilir. Eğer aracınızda bağımsız elektronik ateşleme sistemi varsa, hangi ateşleme bobini arızalıysa sadece onu değiştirirsiniz. Eski tip tek ateşleme bobinli sistem varsa, bunun değişmesi gerekir.

Soketli ve Çok Bobinli Ateşleme Bobinlerinde Arıza Tespiti

Ateşleme bobini soket pinleri avometre (multimetreyle), ohm ölçümü skalasına ayarlayarak direnç değerleri ölçülmelidir. Primer ve sekonder sargıların direnç değerleri okunarak bu değerler katalog değerlerle karşılaştırılarak arıza kontrolü yapılır. Direnç ölçümü yapmak için tüm elektrik bağlantıları ve soketler sökülmüş olmalıdır. Devrede asla elektrik akımı olmamalıdır.

Kontrol edilen uç, multimetre direnç değeri sonsuz değer gösteriyorsa veya sesli konumdayken ötmüyorsa, bobin devresi kopuktur ve ateşleme bobini arızalıdır.

Ateşleme bobininin soket uçları doğru tespit edilmelidir. Modellere göre farklılık gösterdiği için uçların artı, eksi ve sinyal ucu olup olmadığını kendi aracınıza göre tespit etmelisiniz. Yine aynı şekilde bobin direncini kendi aracınıza göre ayarlamalısınız.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 4 Kasım 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın