" />

2. el oto alırken manuel ve şanzıman arızası nasıl anlaşılır

2. el oto alırken manuel ve şanzıman arızası nasıl anlaşılır konulu video ve açıklaması aşağıdadır.

VİDEO AÇIKLAMASI

Evet hasan usta, vites kutusu yani halk dilinde şanzıman nedir? Ne tür problemler çıkartabilir? Şanzıman motordan aldığı gücü aktarma organları vasıtasıyla lastiklere ileten, aracın hareket etmesini sağlayan aracın bir organı.

Şanzımanlar farklı farklı biliyorsunuz otomatik, robotize, tam otomatik diye üç kısma ayrılır. Bunların hepsinde problemleri farklı farklıdır. Manuelde mesela dikkat edilmesi gereken hususlar mesela kalkışta titreme, vites geçişleri nasıl, debriyajın yüksek kavramadığı. Robotize sistemde vuruntulu geçip geçmediği, ondan sonra aracın vites geçişlerinde herhangi bir sorun var mı yok mu, kalkarken yine silkelemede robotize sistemde önemli.

Çünkü biliyorsunuz o yarı otomatik olduğu için debriyaj sistemine sahip. Otomatiklerde de yine kalkışlarda vuruntu var mı ve kalkış, nasıl kalkıyor araç. Zorlanarak mı kalkıyor yoksa normal kalkabiliyor mu, kalkamıyor mu bunların bakılması gerekiyor. Yani yağ dolumlarının, vites yağ dolumlarının yapılıp yapılamadığına dikkat edilmesi gerekiyor.

Biz oto raporda araç bize geldiği zaman fiziki kontrollerini de yapıyoruz. Yani alttan şanzımanın bir darbesi var mı? Elektronik beyin kontrollerini yapıyoruz, elektronik bir arıza kaydı oluşmuş mu? Bunları da kontrol ediyoruz. Bunlar büyük problemlerde nasıl masraflar, nasıl sorunlar çıkartabilir? Şimdi bu şanzımanına göre, aracına göre de değişiyor bu problemler ve masrafları. Yani kaçakları mesela farklı beyin sökülmüş mü sökülmemiş mi? İşlem yapılmış mı yapılmamış mı? Bunlar farklı. Otomatiklerde özellikle otomatiklerde bakımlarının nasıl yapılıp yapılmadığını, yağının değişip değişmediğine göre de bu masraflar değişebiliyor.

Yağ  kaçakları mesela otomatik şanzımanlarda çok önemli. Robotize sistemlerde de yağ değişimleri de çok önemli. Mesela örnek veriyorum yağ belirli periyotlarda değişmezse, robotize sistemlerde özellikle robota büyük zararlar verebiliyor tabi bu da büyük maliyetlere yol açabiliyor. Hasan ustam yeni tip çift kavramalı şanzımanlar var.

Bunların isimleri değişiyor işte dsg, esg, power swift gibi değişik markalarda değişik tipler var. Bunlarda mega tronik denilen parçalar,  bunun gibi parçalar var bunlardan da bahseder misin? Zaten mega tronik bu tip arabalarda, bu tip şanzımanlarda otomatik şanzımanı yöneten ünite. Özellikle mega tronik olan araçların mesela yağ değişimlerine çok dikkat edilmesi gerekiyor ya da mega tronik bir işlem görmüş mü görmemiş mi. Gördüğü yere göre de dışarıda yapılmışsa ona göre de değişiyor.

Dolayısıyla mega tronikler de yani çift kavramalı araçlarda bunların kontrollerinin çok daha dikkatli ve daha iyi yapılması gerekiyor. Özellikle kullanırken bu şanzımanlarda nelere dikkat etmek gerekiyor? Yarı otomatik şanzımanlarda mesela rampa çıkışlarında aracı manuele alıp manuelle çıkmak. Yoğun trafikte aracı zaman zaman boşa alıp dinlendirmek ya da ne bileyim uzun yolda da bu geçerli olabilir. Sürekli otomatikte değil de arada bir manuel olarak kullanmak faydalı olabilir.

 

Video için OTORAPOR kanalına teşekkür ederim.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın