" />

Kızdırma rolesi ne işe yarar

Role sistemleri aracımızın birçok elektriksel parçalarında çalışan önemli yapı taşlarından biridir. Roleler, elektromanyetik alan sayesinde akımlar aracılığıyla akım yolu açarak sistemin çalışmasını sağlayan elektromanyetik cihazdır. Roleler küçük bir elektrik akımını büyük sistemleri çalıştırmada kullanan bir nevi anahtar rolü üstlenen bir parçadır. Roleler işleyiş prensibi olarak küçük akımları ve büyük akımları kontrol eder.

Roleler kullanım alanı olarak yüksek ısı ve nemin yoğun olduğu alanlarda sistemin düzgün çalışması amacıyla kullanılabilmektedir. Mekanik olarak çalışan roleler sık sık arıza verebilmektedir. Arızalar genellikle elektrik akımlarının zamanla kontaklar üzerinde oksitlenmeye neden olmasından dolayı çıkmaktadır. Roleler genel olarak elektrik akımı içinde 70 amperlik bir değere kadar akıma dayanabilmektedir.

Araçlarda kullanılan role çeşitlerine baktığımızda ise birçok çeşidin karşımıza çıktığını görebilmekteyiz. Günümüz teknolojik gelişimlerine ayak uyduran yeni nesil araçlar eskiye nazaran daha fazla elektronik devre ile çalışmakta ve bu da beraberinde roleli sistemlerin giderek yaygınlaştığını göstermektedir. Araçlar üzerinden far roleleri, klima roleleri, güç rolesi ve LPG rolesi gibi farklı çeşitlerde roleler kullanılmaktadır. Bu role tiplerinden biri de dizel araçlarda yer alan 4 adet kızdırma bujisini ve gösterge panelini kontrol eden kızdırma rolesidir.

Kızdırma rölesi kontak çevrildiğinde direk devreye girer ve kızdırma bujisini elektrik yollamaya başlar. Kontak çevrildikten sonra ortalama 7 saniye yanan kızdırma bujisi ikaz lambasını yakar ve kontrol eder. Araçta marşa bastıktan sonra kızdırma bujisi ikaz lambası kızdırma rölesi tarafından kesilir. Araçta eğer marşa basılmazsa 6 saniye içerisinde kızdırma ikaz göstergesi kızdırma rolesi tarafından kapatılır.

Özelliklerine değinecek olursak kızdırma rölesi şu 4 önemli görevi üstlenir:

1.       6 saniye boyunca kızdırma ikaz lambasını yakar

2.       Toplam kızdırma süresi 10 saniyedir

3.       Sistemin kısa devre yapmasını engeller

4.       Kızdırma ikaz lambasına 12V çıkış verir

Kızdırma bujileri çok yüksek sıcaklıklara çıkabilen bir parça olduğundan elektrik akımı olarak yüksek bir akım çekmesi gerekmektedir. Özellikle soğuk havaların olduğu kış aylarında kızdırma bujileri 150 amper gibi değerlere dayanabilmektedir. Kızdırma roleleri ise bu tür yüksek akımları kontrol edebilen bir role çeşidi olarak araçlarda kullanılır.

Dizel araçlarda aracın çalışmasını sağlayan önemli parçalardan biri olan kızdırma bujisini elektriksel olarak kontrol eden ve destekleyen kızdırma roleleri zamanla iç direncinde görülen düşüş nedeniyle bozulabilmektedir. Rolelerin bozulmasında temek etken sistemin açılıp kapatılırken oluşan elektrik arklarıdır. Arklar iletkenliği azaltarak rolenin işlevini yerine getirmesini engeller.

Görevini yerine getiremeyen kızdırma rolesi iletkenliği de azaldığı için aşırı bir ısınmaya maruz kalır ve bu bakımdan yanabilir ve bozulabilir. Bozulması neticesinde ortalama 50-100 TL arasında bir ücret ile satılan kızdırma rölesi aracımız için olmazsa olmaz denecek türden bir parça olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bakımdan araçların bakımları sırasında elektrik bağlantıları ve rolelerini kontrol ettirmekte yarar vardır.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 26 Şubat 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın