" />

Statör neden bozulur

Statör, elektrik motorları, alternatörler, jeneratörler gibi cihazlarda yer alan cihazların dışında yer alan dönmeyen elektromanyetik bir parçadır. Statör motorlarda temel 2 bileşenden biridir. Statör sistemi içerisinde durağan olarak duran alan sargısı olarak davranabilen bir parçadır.

Statör bir araba içerisinde alternatörde yer alan parçalardan biridir. Jeneratörlerde olduğu gibi durağan bir sistemin çalışmasında statör önemli bir görevde bulunmaktadır. Statör bulunduğu parça içerisinde güçlü bir elektromanyetik bir alan oluşturur. Statör genel olarak motorlarda elektrik devresinde dönmeyen parçalara genel olarak verilen bir addır.

Genel olarak motorlarda elektrik sistemleri 3 farklı ana başlığa ayrılabilir. Bunlardan ilki alternatör ve aküdür. Alternatör isim olarakta ürettiği enerjiden ismini alan elektrik sistemlerinden biridir. Alternatör ile mekanik olarak oluşan enerji elektrik enerjisine dönüşmektedir. Alternatör yapısı itibariyle bir mıktanıs ve bu mıknatısların etrafında döndüğü bobinden oluşmaktadır. Aküye baktığımız zamansa akümülatör kelimesinin kısaltılmış hali olan Akü önemli elektrik sistemlerinden biridir.

Genel olarak görevi kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir yapıdadır. Akü marş motorunu besleyerek sistemin çalışmasını sağlar ve ışık alıcılarını besleyerek çalışmasında önemli bir rol oynar. Motor sistemlerinden ikincisi ise kontrol üniteleridir. Kontrol üniteleri kontrolcü anahtarlardan, sensörlerden ve ateşleme ile enjeksiyon sistemlerinden oluşur. Bu üniteler genel olarak günümüz teknolojik araçlarında aracın daha iyi kontrolü ve kullanılması için gereklidir. Bir araçta birden fazla kontrol ünitesi bulunur ve üniteler sayesinde aracın elektriksel birçok devresi kontrol edilir. Elektrik devreleri bir bütün olarak çalışarak sistem kusursuz bir şekilde kontrol edilir. Motor sistemlerinden üçüncü ve sonuncu sistemler ise tüketiciler olarak adlandırılır. Tüketici kullanımında kolaylık sağlayan sistemlerdir.

Fakat kullanımı sırasında elektrik enerjisi tüketmektedirler. Lambalar bu konuda en çok elektrik enerjisi tüketen elemanlardan başta gelmektedir. Sinyal verme, gece boyu ön ve arka farların çalışması gibi durumlarda ciddi bir elektrik enerjisi harcanmaktadır. Bunun yanında yağmurlu havalarda kullandığımız silecekler ve aracın çalışmasında önemli rol oynayan marş motoru elektrik enerjisi tüketen sistemler olarak göze çarpmaktadır.

Elektrik enerjisi üreten ve tüketen sistemler hem arabalarda hem de motosikletlerde benzer elemanlardan oluşur. Bu sistemler kimi zaman elektrik üretirken kimi zaman tüketir. Kimi zamanda enerjinin elektriğe dönmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu konuda statör arızalarını kontrol etmek ve tahmin edebilmek önemlidir. Statör arızaları genelde akünün tam olarak şarj olmaması ya da tam şarj tutmaması ile ölçülebilir. Statör arızalarında ayrıca motor ateşlenmesi ara ara kesilmeye uğramaktadır.

Bozulma sebeplerine bakıldığında zamanla kullanıma bağlı bozulmalar, sistemin bakımsız olması, elektrik sisteminde dengesizlik yaşanması gibi durumlarda sorunlar yaşanabilmektedir. Statör değişikliği sonrasında sistemde eski hataların görünmemesi gerekiyor. Bu bakımdan ortalama 40-100 TL arasında değişen statör parçası olarak sistemde değişimi sağlanabilir ve bu şekilde sorunlu durum ortadan kaldırılabilir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 17 Mart 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın