" />

Amerikan park cezası var mı?

Amerikan park cezası var mı, varsa kaç para diye merak edilmektedir. Bu konuda en doğru ve güncel bilgiyi burada bulacaksınız.

Amerikan park cezası var mı sorusunun cevabını kaynakları ve nedenleri ile birlikte bu makalede bulabileceksiniz.

Amerikan park nedir ?

Amerikan park, Amerika’da zorunlu olan fakat dünyanın birçok ülkesinde yasak olan bir sinyal uygulamasıdır.

Amerikan park sisteminde turuncu renkli sinyal lambaları araç çalıştığından stop edene kadar stabil bir şekilde yanık haldedir. Sinyal verdiğiniz zaman, sinyal verdiğinizi belirtmek için bir yanıp bir söner. Sinyali kapatınca yine stabil şekilde yanmaya devam eder.

Bizde de tam tersine olarak sinyal lambaları normalde sönüktür, sadece sinyal verirken yanıp söner.

Peki Amerika neden böyle bir uygulamayı zorunlu hale getirdi ?

Çünkü ülkenin bazı bölgelerinde (Kuzey taraflarında) gün aydınlığı yetersiz oluyor ve gündüz de far yakılıyor. Ayrıca Amerika’da hava karardıktan sonra araç kullanımı da fazla.

Aracın aydınlatması ve belirginliği artsın diye sinyal lambalarını hep yanık bırakıyorlar. Herkes böyle yaptığı için kimse yadırgamıyor, aynı zamanda zorunluluk zaten.

Amerika’nın yanı sıra Kanada, Norveç, İsveç, Finlandiya gibi ülkelerde de benzer uygulama mevcuttur.

Bizde ise sinyal lambalarının sürekli yanmasını gerektiren bir durum yok. Ayrıca birsi Amerikan Park taktırdığı zaman diğer sürücüler trafikte bunu yanlış anlayabiliyor. Düz yolunda giden kişi, dönecek mi, sollama mı yapacak, ne yapacak anlayamıyorlar.

Bu sebeple bizde Amerikan Park yasak. Yasak olduğu için cezası da var. Polis istese kesebilir, bazen görüp kesmediği de olmaktadır.

Amerikan park cezası nedir ?

Trafiğe çıktığınız zaman Trafik kanununa uymak zorundasınız. Trafik Kanunun 63 ve 64. Maddeleri araçlardaki ışıklandırmaların nasıl olacağı konusunda hükümler ve bunlara uyulmazsa verilecek cezaları içerir.

Amerikan park cezası var mı

Buna göre 64.maddenin Yasaklar başlıklı (b) alt maddesinin 5 numaralı hükmünde diyor ki “Yönetmelikte belirlenecek esaslara aykırı olarak ışık takılması ve kullanılması”

64. maddenin en sonunda da ceza miktarları yazıyor. Bu cezalar her sene güncellenmektedir.

Amerika Park sinyal lambasını sürekli yanmasını sağladığı için, normalinde sinyal lambasının sönük olması, sadece sinyal verildiğinde yanıp sönmesi gerektiği için bu maddeden ceza yazılmaktadır.

Trafik.gov. tr de bu cezaların güncel halleri mevcuttur. Buna göre;

Amerikan Park kullananlar Yönetmelikte belirlenen esaslara aykırı olarak ışık taktırdıkları veya kullandıkları için 64/1-b-5 maddesinden ceza yerler.

Bu cezanın 2022 yılı için karşılığı 196 TL olup cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirimli olarak 147 TL ödenir.

Bu trafik cezası ayrıca 20 ceza puanı olarak yansır.

Amerikan park cezası var mı

Bazıları diyorlar ki “BMW, Mercedes gibi lüks araçlarda bu sistemden var ama ceza yemiyorlar, düşük modelli araçlara ceza yazıyorlar”

Bunun açıklaması şudur;

Sırf donanımında Amerikan Park var diye araca ceza kesilmez. Ayrıca donanımında Amerikan Park olan araçlarda bu sistemi açıp kapatmak mümkündür. Ama bu sistemi aktif olarak kullanıyorsa BMW ve Mercedeslere de ceza kesilebilir.

Donanımında olmayıp modül taktıranlarda ise aç/kapa imkanı olmadığı için donanımında olmayan araca Yönetmeliğe aykırı ilave yapıldığı için ceza kesilir.

Düşük modellere Amerikan Park cezası kesilmesinin sebebi budur.

İlgili yazı: Amerikan Park muayeneden geçer mi?

İlgili yazı: Ayarlı Amerikan park modülü zararları

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 5 Ağustos 2022

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın