" />

Debriyaj alt merkezi bozulursa ne olur ?

Debriyaj sisteminin başlıca parçaları debriyaj pedalı, debriyaj üst merkezi, debriyaj alt merkezi, debriyaj rulmanı, debriyaj balatası, debriyaj baskı plakası ve debriyaj çatalı olup debriyaj sistemi ile alakalı bir sorun algılandığında bunun debriyaj alt merkezi arızası kaynaklı olup olmadığı bu makalede açıklanacaktır.

Debriyaj alt merkezi nedir ?

Debriyaj alt merkezi aşağıdaki resimde gösterilen parçadır. Aşağıdaki debriyaj alt merkezi Hyundai i20’ye ait olup diğer marka araçlarında debriyaj alt merkezi parçaları da temelde buna benzemektedir.

debriyaj alt merkezi

Debriyaj alt merkezi hidrolik debriyaj sisteminin bir parçası olup işlevi debriyaj pedalına basıldığı zaman, pedalın daha rahat ve verimli kullanılmasınız sağlamaktır.

Debriyaj alt merkezi şu şekilde işlev görür:

Debriyaj pedal kolunun hareketi, debriyaj ana silindirdeki pistonu çalıştırır ve hidrolik sıvısı debriyaj alt merkezine doğru akar. Başka bir piston ise debriyajı devreden çıkartma mekanizmasını çalıştırır.

Debriyaj alt merkezi neden arızalanır ?

Debriyaj alt merkezinin arızalanma sebeplerinden önemli bir tanesi zamana bağlı veya aracın kullanım tarzına bağlı olarak debriyaj alt merkezindeki segmanların aşınmasıdır. Aracın periyodik bakımları zamanında yapılırsa ve yağ seçimi doğru olursa bu tür arızalar daha az görülecektir.

Debriyaj alt merkezi bozulursa ne olur ?

Debriyaj alt merkezi, hidrolik sisteme dayalı debriyaj mekanizmasında hidrolik sıvısının sağlıklı devir daiminden sorumlu parçalardan biri olup işlevini yerine getirememeye başladığında hidrolik sıvısı da devir daimini uygun şekilde yapamayacaktır.

Debriyaj alt merkezi bozulursa hidrolik yağı sızdırmaya, kaçırmaya başlar. Bu da debriyaj hidroliğinin eksilmesine yol açmaktadır.

Debriyaj sisteminin yetersiz miktarda hidrolik sıvısı ile çalışması diğer parçaların çalışmasını da etkilemekte ve arızalanmalarına yol açabilmektedir.

Debriyaj alt merkezi yağ kaçırmaya başladığı zaman sistemde yeterli hidrolik basınç oluşmayacağından debriyaj yumuşaması ve debriyaj boşalması gibi sorunlar yaşanmaktadır.

Debriyaj alt merkezi yağ kaçırmaya başladıktan bir süre sonra debriyaj işlevini kaybeder ve dipte kalır. Buna debriyaj boşalması denilmektedir.

İlgili yazı: Debriyaj boşaldı vites geçmiyor sorunu çözümü

Debriyaj alt sistemi arızalandığında bu parçanın değişmesi gerekir. Eğer parça değişimi yapılacaksa hem debriyaj alt merkezi hem de debriyaj üst merkezi parçalarının ikisinin de değişmesi, bu parçaların uyumlu çalışması açısından daha iyi olmaktadır.

İlgili yazı: Debriyaj üst merkezi bozulursa ne olur ?

Debriyaj alt merkezi fiyatı

Debriyaj alt merkezi değişimi yaklaşık 20-25 dakika süren bir parça olmakla birlikte yine de usta bunun için en az 100 TL işçilik ücreti alacaktır.

Debriyaj alt merkezi fiyatları dolar artmadan evvel 300-400 TL civarında seyretmekte olup (aracın modeline göre değişir) orijinal yedek parçalar ise 1000 TL üzerine çıkabilmektedir.

Debriyaj parçaları ve yağı değişimi sonrasında bazen hava yapma sorunu yaşanabilmekte olup, değişim sonrasında ayrıca debriyajın hava yapma sorununun çözülmesi gerekebilmektedir. Bu nedenle Debriyaj alt merkezi değişiminin işini iyi yapan deneyimli bir ustaya yaptırmak önem arz etmektedir.

İlgili yazı: Debriyaj havası nasıl alınır ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 9 Aralık 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın