" />

Yağ Pompası Basıncı Nasıl Ölçülür

Araç motorlarınızın en önemli sıvılarından birisi olan yağ basıncı dikkat edilmeği zaman sonu kötü sonuçlar doğurabilecek durumlar ile sonuçlanabiliyor. Bu yüzden belirli periyotlar ile araçların yağ pompası basınçlarının test edilmesi ve ölçülmesi gerekiyor.

Yağ pompası, bilindiği üzere araçlardaki yağ gerekli sistemlere yağ pompalayan bir tip motordur. Bu pompada oluşabilecek sorun ve arızalar sonunda motora yeterli miktarda yağ ulaşmaz ve yatak sarma, conta yakma gibi maliyeti yüksek olacak arızalar ile karşılaşılabilir. Bu gibi sorunlar ile karşılaşmamak için aracınızın periyodik bakımında yağ pompası basıncı ölçülmesinde ve araç sahiplerinin de belirli aralıklar ile yağ seviyelerini kontrol etmesinde fayda vardır.

Yağ basıncı bir çok yeni nesil elektronik beyinli araçlarda ölçümü otomatik olarak yapılabilmektedir. Yağ müşürü ismi verilen elektronik sensörler sürekli olarak motorunuza bağlıdır. Yağ pompasına bağlı olan bu elektronik sensör sayesinde sürekli olarak ölçüm yapılır ve aracın gerekli birimlerine iletilir. Eğer yağ basıncı olması gerekenden düşük ise hemen arıza ekranında yağ basınç uyarısı yanacak ve aracın motorunu durdurmanız istenecektir.

Ancak her sistemde arıza gelebildiği gibi yağ müşürünüzde de arıza meydane gelebilir. Bu gibi durumda ya motor arıza lambanız ya da yağ basınç uyarı lambanız yanacaktır. Ancak amatör imkanlar ile arızanın sensörden dolayımı olduğunu yoksa hakikaten yağ basıncının düşük olup olmadığını öğrenmek için profesyonel bir yardıma ihtiyaç duyacaksınızdır.

Profesyonel olarak yağ basıncı tamamen analog göstergeler ile ölçülür. Motor üzerinde yağ basıncını ölçmek için yerleştirilmiş olan yağ müşürü çıkarılır ve analog göstergeli test aracı bu noktaya takılır. Daha sonra araç çalıştırılarak farklı devirlerde gaz verilir. Bu esnada analog göstergede psi cinsinden yağ basıncının ne kadar olduğunu görmek mümkündür.

Detaylı olarak yağ basınç manometresinin kullanımı ise şu aşamalardan oluşmaktadır.

  • Yağ pompası basıncını ölçmek için test cihazı gerekli aparat ile bağlanır.
  • Test cihazının içinde bir miktar hava olabileceği düşünülerek araç bir miktar rolanti devrinde çalıştırılır ve test cihazının üzerinde bulunan tahliye butonu ile içerdeki ölçümü etkileyebilecek olan hava boşaltılır.
  • Ardından rölanti devrindeki basınç değeri okunur ve kaydedilir.
  • Aracın belirli devirlerdeki basınç değerleri okunur ve kaydedilir.
  • Kaydedilen değerler ile aracın katalog değerleri karşılaştırılarak doğruluğu ispatlanır.

Yağ pompası basıncı görüldüğü üzere profesyonel kişiler tarafından yapıldığında 5 – 10 dakika gibi kısa bir sürede ölçülebilir. Ardından bu sonuçlar değerlendirilerek yağ pompasında herhangi bir arıza olup olmadığı belirlenebilir.

Yağ pompaları markadan markaya değişiklik gösterse bile genellikle mali tarafı yüksek ürünlerdir. Bu yüzden yağ pompasının sağlığına dikkat edilmelidir. Ayrıca yağ pompasında gelebilecek bir arıza aracın diğer organlarına da zarar vereceği için oluşan arızalarda ya da şüphelenilen durumların üzerinde önemle durulmalı ve arıza giderilmelidir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 1 Ekim 2017

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın