" />

Seramik kaplama mı ppf mi ?

Seramik kaplama mı ppf mi daha iyidir, hangisini tavsiye edersiniz diye soranlar için bu iki işlemin benzer yanlarını, farklarını, eksilerini ve artılarını bu makalede anlatacağım.

Arabasının görünümüne önem verenler, kaportasındaki ufak bir çiziğe, lekeye tahammül edemeyenler kaportayı korumak amaçlı kaplama yaptırmaktadırlar.

Günümüzde araç teknolojisi son 20 yıla göre bile epey gelişmiştir ve bu gelişme araç kaplama ürünlerine yansımıştır.

Eski yıllarda araç kaplama adına yapılan tek işlem, aracın altı çürümesin diye zift attırmaktı. Daha sonra filinkot teknolojisi ile tanıştık. Daha sonra da pütür boyalar hayatımıza girdi.

Şimdilerde araç bakım maliyetlerinin aşırı artması ve teknolojinin bazı şeylere imkan vermesi nedeniyle bir çok araç kaplama çeşidi çıkmıştır.

Bunlardan en basiti araç boyası koruma spreyleridir. Şehirlerin yoğun trafiklerinden kaynaklı sürtme ve çizikler ve nemli bölgelerde baş belası olan korozyon ve çürük sıkıntılarını azaltmak için kaportaya çeşitli boya koruyucular uygulanmaktadır.

Fakat bu makalede ne boya koruyucu spreylerden ne de pütür boya veya filinkottan bahsedeceğim. Araç kaportasını ufak çizik ve darbelerden korumak için tercih edilen araç kaplama yöntemleri olan;

Ppf kaplama ve seramik kaplama yöntemlerini karşılaştıracağım.

 Seramik kaplama mı ppf mi ?

Öncelikle özet olarak bu iki araç kaplama yöntemi hakkında bilgi vereyim:

PPF nedir ?

Şeffaf araç kaplama folyosu ve boya koruma filmi olarak da bahsedilen PPF aracın boyalı tüm yüzeylerine uygulanabilen şeffaf ve üretan bazlı bir yalıtım malzemesidir.

PPF araç kaportasını şunlara karşı korur:

  • Taşlar ve yol kalıntılarının neden olduğu çentikler ve çizikler
  • Yıkama sırasında oluşan girdap izleri
  • Asidik kirleticilerin neden olduğu kimyasal lekeler
  • Asidik kirleticilerin neden olduğu kimyasal aşınma izleri
  • Maden birikintilerinden kaynaklanan sert su lekeleri
  • UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle oksidasyon (solma)

ppf kaplama uygulaması-xpel marka

Seramik kaplama nedir?

Seramik kaplama, araçların dış yüzeylerine uygulanan sıvı bir polimerdir. Uygulamadan sonra aracın fabrika boyasıyla kimyasal olarak bağlanarak bir koruma katmanı ve hidrofobik bir yüzey oluşturur. Seramik kaplamanın hidrofobik özellikleri, kirletici maddelerin arabanızın boyasına yapışmasını zorlaştırır. Bunun araç sahibine aşağıda sayılan faydaları vardır.

  • Aracın daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olur.
  • Yıkama zamanı geldiğinde arabanın temizlenmesini kolaylaştırır.
  • Seramik Kaplama aynı zamanda belirli türde hasar riskinin azaltılmasına da yardımcı olacaktır:
  • Asidik kirleticilerin neden olduğu kimyasal lekeler
  • Asidik kirleticilerin neden olduğu kimyasal aşınma izleri
  • UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle oksidasyon (solma)

seramik kaplama uygulaması

Seramik kaplama ve ppf benzer yanları

Yukarıda bahsettiğim üzere her iki ürün de aracın boyasını koruyup muhafaza ederek aracınızın daha uzun süre yeni görünmesini sağlama amacına hizmet etmektedir.

Bu ortak merkezi amaca ek olarak, iki ürün bazı örtüşen performans özelliklerine sahiptir. Spesifik olarak, her iki ürün de UV ışınlarına maruz kalma ve asidik kirletici maddelerden kaynaklanan hasarı azaltmaya yardımcı olur.

Özetle bu ikisinden herhangi birini, ppf veya Seramik Kaplamayı tercih ederseniz araç kaportasını korumuş olur ve çizik, çürük gibi sudan sebeplerle satarken değer kaybetmesini önlemiş olursunuz.

Seramik kaplama ve ppf farkları

Ppf dediğimiz şey naylon gibi bir şeydir ve bununla araç kaportasını kaplıyorsunuz. Naylon desem de bildiğimiz naylon değil elbette. Ppf yanmayan, erimeyen, içine bir şey geçirmeyen, kolay kolay yırtılmayan, darbelere karşı dayanıklılığı sağlayan esnekliği olan hatta kendini onarabilen özel bir malzemedir.

Tarif için naylon benzettim, özellik olarak naylon değil elbette.

Seramik ise banyo seramiği gibi bir şey değil. Aracın boyasına bağlanan kimyasal bir madde. Aracın boyasını korumak ve daha parlak görünmesi için pasta cila atıyoruz ya, seramik kaplama bundan daha kalınıdır ve kaporta boyasını bunlardan daha fazla koruyor.

Fakat ppf ile seramik kaplamayı kıyaslarsak ppf daha kalın bir malzeme olduğu için seramik kaplamaya göre daha koruyucu olmaktadır.

Seramik kaplama ve ppf farkları şunlardır:

  • Ppf seramik kaplamadan daha kalındır.
  • Ppf kendi kendini onarabilme özelliğine sahiptir.
  • Ppf küçük taş parçalarının darbelerini, tazyikli suyun izlerini, girdap izlerini şeklini bozmadan emebilmektedir, seramik kaplama bu konuda ppf ye göre yetersiz kalmaktadır.
  • Seramik kaplama boyaya nüfuz ettiği için su geçirmez (hidrofibik) etkisi güçlüdür.

Seramik kaplama mı ppf mi daha iyi ?

Sadece birini seçmek zorunda değilsiniz bir araca her ikisini de uygulayabilirsiniz. Ppf kaplamayı aracın darbe, çizik riski yüksek kısımlarına, örneğin aracın ön tamponu, kaputu, çamurlukları, yan aynaları, külbütör panellerini ve arka tekerlek davlumbazı için uygulayabilirsiniz.

Aracın geri kalan kısmına veya tüm kaportaya seramik kaplama uygulayabilirsiniz. Seramik kaplama oksidasyonu ve kimyasal aşınma izlerini veya lekeleri önleyecektir. Üstelik hidrofobik yüzey, kirletici maddelerin araca yapışmasını zorlaştıracak, boyayı daha temiz tutacak ve yıkanmayı kolaylaştıracaktır. Seramik Kaplamanın pürüzsüz yüzeyi aynı zamanda aracınızın fabrika boyasının parlaklığını da arttıracaktır.

araç kaplama uygulaması
araç kaplama uygulaması

Seramik Kaplama araç kaportasına pasta cilanın koruyuculuğundan bir tık daha fazla koruyuculuk katar ama ppf kadar çiziklere, darbelere karşı koruyucu değildir.

Bununla birlikte ppf dediğimiz şey bir süre sonra şeffaflığı azalan, sararmaya başlayan bir naylonumsu üründür.

Fiyat olarak aracın tamamına uygulandığında ppf daha pahalıdır. Fakat tamamına uygulamak zorunda değilsiniz, sadece sıkıntılı bölgelere uygulayabilir, geri kalan kısımlara Seramik kaplama yaptırabilirsiniz.

Açıkçası seramik kaplama ppf ye göre daha şık durmaktadır. Özellikle de beyaz araçlarda ppf pek tavsiye edilen bir şey değildir.

kaplama yapılmış mercedes araç
kaplama yapılmış mercedes araç

Darbe, çizik, çürük meselelerinden canınız çok yandı ise ppf kaplama daha avantajlıdır. Eğer ömrünü tamamlarsa çıkarıp yeniden ppf yapabiliyorsunuz, boya zarar görmüyor.

Aynı koltukların üzerine örtü serince çocuklu aileler rahat ediyor ya, aracınızı mıcırlı yolarda, sıkışık sürtüşmeli trafikte kullanırken ppf den dolayı rahat ediyorsunuz.

Estetik açıdan ise seramik kaplama daha iyi.

Fiyat olarak Seramik Kaplama daha ucuza yapılıyor.

Bakım sıklığı açısından ppf daha sık bakım istiyor.

Araca ppf kaplattırırken iyi malzeme, kaliteli işçilik ve iyi marka olması gerekiyor, aksi takdirde kabarcıklı oluyor veya soyulma oluyor.

Öte yandan araç kaportanızı korumayı düşünüyorsanız daha etkili bir çözüm için araç zırh kaplama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.

İlgili yazı: En iyi araç kaplama folyosu hangisi

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 1 Mart 2024

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın