" />

En iyi araç kaplama folyosu hangisi

En iyi araç kaplama folyosu hangisi

En iyi ppf kaplama markası konusunda araştırma yapıyorsanız bu makalede aracınıza en iyi kaplama folyosu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini ve piyasanın en iyi markalarını anlatacağım.

Eğer aracınızı şeffaf folyo ile kaplatacaksanız bunun olası zararlarını ve yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken hususları da makalemin ilerleyen bölümlerinde belirteceğim.

En iyi araç kaplama folyosu hangisi

Piyasada birkaç tane iyi araç kaplama folyosu bulunmaktadır. Bunlardan herhangi birini tercih edebilirsiniz. En iyisi hangisi olduğuna benim karar vermem doğru olmaz. Ben sadece piyasanın en iyi kaplama markalarını belirteceğim.

Aracınıza folyo kaplatırken ppf markasının en iyi olması önemli fakat piyasanın en iyi ppf markalarının da orta ve alt kalite ürünleri var ve maliyet avantajı sağlamak için bunları da satıyorlar.

Eğer siz iyi markaların alt seviye ürünlerini tercih ederseniz en iyi ppf markasını tercih etmenizin bir anlamı olmayacaktır. Yerine göre markasız veya fazla bilinmeyen markaların ppf ürünleri de en iyi araç kaplama markalarının vasat ürünlerinin üzerinde performans gösterebilmektedir.

En iyi araç kaplama folyosu markasını neden tercih ediyoruz, malzeme kalitesi yüksek olsun diye.

Fakat bu yeterli değildir. Buna ilave olarak Ppf’nin kalınlığı da önemlidir. Tercih edilecek araç kaplama folyosu fazla ince olursa, dayanıksız olur ve yeterli performans alamazsınız. Boşuna en iyi ppf markası tercih etmiş oluruz. Ürünün belli bir mikron kalınlığın üzerine çıkması gerekir.

Şeffaf araç kaplama folyolarından yeterli performans ve dayanıklılığı almak için belli bir kalınlığın üzerinde olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Piyasada 90, 100, 110 hatta 70 mikron kalınlığında ppf kaplama folyoları satılmakla birlikte siz “en iyi” arayışında iseniz minimum 150 mikron kalınlığında olmak üzere kalınlığı 200-300 mikron olan folyoları tercih etmeniz gerekir.

Ppf markalarının değişik kalınlıkta ürünleri mevcut olup en iyi ppf kaplama markası da olsa 150 mikronun altı ürünler çok yeterli değildir.

TPU mu yoksa TPH mı tercih edilmelidir ?

En iyi ppf kaplama markası araştırması yapacak olanlar TPU ve TPH malzemeler hakkında bilgi sahibi olmalıdırlar ve TPU’yu tercih etmelidirler.

TPU Thermoplastic Polyurethane nın kısaltmasıdır. Türkçesi termoplastik poliüretan dır. Dayanıklı, esnek, kısmen kendini onaran şeffaf bir kaplama malzemesidir.

Araç ppf kaplama işlemi TPH malzemeden yapılmış folyolarla da yapılmaktadır. TPH araç kaplama folyoların dayanıklılığı ve kullanım ömrü TPU’ya göre daha azdır.

Buna ilave olarak bir de PVC bazlı folyolar var, onlar TPH’dan da kötüdür.

Dolayısı ile şeffaf araç kaplama folyosu arıyorsanız en iyileri TPU malzemeden olanlarıdır.

En iyi ppf kaplama markası olarak aşağıdakilerden birini tercih edebilirsiniz:

Llumar

llumar
llumar

En iyi araç kaplama folyosu hangisi diye soranlar için ilk önerim Llumar’dır. Firma Amerikan firması olup ürünler Amerika’da üretilmektedir.

Llumar firması oto cam filmi, mimari cam filmi, boya koruma filmi (ppf kaplama filmi) ve güvenlik ve koruma filmi (araç zırh kaplama filmi) konularında iyidir.

Llumar marka araç kaplama folyolarının Türkiye distribütörü BFTEK Otomotivdir. Firmanın uygulama merkezlerinde kaliteli bir şekilde araç kaplama işlemleri yapılmaktadır.

Araca ppf kaplama uygulamasının kaliteli olması için en iyi ppf kaplama markasını tercih etmek kadar işçilik kalitesinin de yüksek olması gerekir.

Llumar marka araç kaplama folyoları, firmanın uygulama merkezlerinde araçlara uygulandığı için yapılan işçiliği kalitesi de iyi olmaktadır.BKZ. lIUMAR PPF incelemesi

 

Stek-DYNOshield

stek
stek

Metropolitan Detail firmasının ürettiği Stek-DYNOshield marka araç kaplama folyoları özellikle parlak ve şıklığı ile öne çıkmaktadır. John Kleven ve Benjamin Nussbaum tarafından tasarlanan Stek-DYNOshield marka araç folyoları ülkemizde çok tutulmakta ve aynı Llumar marka araç kaplama folyoları gibi BFTEK Otomotiv tarafından pazarlanmaktadır.

Firmanın uygulama merkezleri de bulunmakta olup folyo ile araç kaplama işlemini bu merkezlerde yaptırırsanız daha kaliteli sonuçlar ortaya çıkmaktadır.

Gyeon

gyeon
gyeon

Ülkemizdeki en iyi ppf kaplama markalarından biri de Kore menşeili Gyeon’dur. Gyeon markasının ürün çeşitliliği hem fazladır hem de dünya üzerinde yaygın deneyimi bulunmaktadır.

Gerek kalite açısından gerekse bulunabilirlik açısından en iyi araç folyo markası tavsiyesi isteyenlere Gyeon markasını önerebilirim.

Xpel

xpel
xpel

1997 yılından itibaren otomobil endüstrisi piyasasında olan Xpel Amerikan malıdır. Xpel marka araç folyolarının Ultimate Plus, Ultimate Plus 7, Ultimate Plus 10, Stealth, Ultimate Plus Black gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Firmanın İstanbul ve İzmir’de bayileri bulunmaktadır. BKZ. XPEL PPF incelemesi

3M

3m ppf kaplama
3m ppf kaplama

İlk olarak PPF yi üreten ve bu sektörün kurucusu durumda olan firmadır. Yani dünyanın en eski araç kaplama folyosu markası budur. Şirket olarak da kategorisinin en büyük işlem hacmine sahiptir.  BKZ. 3M ppf incelemesi

Lacuna

lacuna

Amerikan menşeili Lacuna markasının çeşitli özellikle araç kaplama folyoları bulunmaktadır.

PPF Clear: Asitlere, çözücü maddelere, bazlara, böcek sıçramalarına ve kuş pisliklerine karşı oldukça dayanıklı bir üründür.

PPF Maximum: PPF Clear’dan bir tık daha dayanıklı ve kalın bir üründür.

PPF Supreme: Lacuna markasının en kalın boya koruma filmidir.

PPF Matte: Boya koruma filmi ve şık görünümü ile araçlarının korumasını tamamlamak isteyenler için en uygun seçimdir.

PPF Black: Koyu renk araçlar için tercih edilen araç folyosudur.

PPF HeadLight: Yoldan sıçrayabilecek taşlara karşı koruma sağlayarak aracınızın farlarının çizilmesini engeller. UV ışınlarını engelleyerek farlarınızın yeni görünümünü korumanızı sağlar.

Madico

madico
madico

Dünyanın en eski cam filmi ve PPF markası Madico Protekt’tir. Amerika menşeili olan firma ürünlerine tam 12 sene garanti vermektedir.

Bu da Madico’yu en iyi araç kaplama folyosu markalarından biri yapmaktadır. Madico araç folyoları araçları, kuş pislikleri, mıcır, taş parçaları, yağ izleri, zift izleri, kış tuzu ve ufak darbelere karşı korumaktadır.

Yukarıdaki markalar ülkemizdeki en iyi ppf kaplama markalarıdır. Bunların dışında Rayno, G-suit, Zivent, KPMF gibi markaları da tercih edebilirsiniz.

Makalemin bundan sonraki kısımlarında aracı ppf kaplama konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler için aracı şeffaf folyo ile kaplamanın faydalarını, zararlarını, bu işlemin mantıklı olup olmadığını, ppf kaplama alternatiflerini anlatmaya çalışacağım.

Araç şeffaf folyo kaplama zararları

Aracı şeffaf folyo ile kaplatmanın bir takım faydaları vardır. Örneğin;

Aracın orijinal boyasını ufak darbelere, güneş lekelerine, kuş pisliklerine, çiziklere, sürtmelere, yoldan sıçrayan taşlara, üzerinde kimyasal içerikli sıvı dökülmesine, yoldaki zift ve yağ gibi maddelerin kirleticiliğine, kışın yollara dökülen tuzun zararlarına, su ve nemim olumsuz etkilerine ve benzer dış koşullara karşı korur.

Aracı şeffaf folyo ile kaplamanın diğer kaplama ürünleri kullanmaya göre de avantajı bulunmaktadır.

Örneğin ürün şeffaf olduğu için aracın orijinal boya rengini kullanabilirsiniz. Halbuki pütür veya Polyurea ile kaplatırsanız renk farkı olabilir. Diğer kaplama ürünleri hem mattır hem de renk farklılığı olursa muayenede sorun olabilir.

Aracı şeffaf folyo ile kaplamanın diğer bir avantajı ise uygulama kolaylığıdır. Hazır şeffaf folyoları uygulamak kolaydır. Zamanı gelince bunu sökmesi de kolaydır. Halbuki seramik kaplama gibi uygulamalar daha zor uygulanır.

Aracı şeffaf folyo ile kaplama işlemini tercih edilme sebeplerinden biri de bölgesel olarak uygulanabilir olmasıdır. Örneğin sadece farları kaplatabilirsiniz veya sadece tampon veya çamurluk gibi bölgeleri kaplatabilirsiniz. Folyolar şeffaf olduğu için sırıtmaz. Diğer kaplama uygulamalarında belli olur.

Bunlar aracı şeffaf folyo ile kaplatmanın iyi yanlarıydı. Eğer aracınızı şeffaf folyo (ppf) ile kaplatacaksanız bu işlemin risklerini, can sıkan yanlarını ve zararlarını da bilmelisiniz.

Birincisi araca şeffaf folyo kaplatmanın bir maliyeti vardır. Ufak tefek çizikleri, lekeleri gidermenin maliyeti olduğu gibi folyo maliyeti de vardır. Ve yerine göre folyo kaplama maliyeti çizik giderme maliyetinden yüksek de olabilir.

Bu sebeple aracı şeffaf folyo ile kaplatırken dış koşulların etkisini iyi hesaplamalısınız. Eğer aracınızı sakin yollarda kullanan ve garajda tutan biriyseniz araca folyo kaplatmak gereksiz olabilir.

Eğer aracı sıkışık trafikte veya dal çarpması, taş çarpması olan yollarda kullanıyorsanız, ağaç reçinesi akması, kuş pisliği riski olan yerlere park ediyorsanız araca folyo kaplatmak avantajlı olabilir.

Bu maliyet hususu şeffaf folyo ömrü dikkate alınarak da değerlendirilmektedir. Ppf folyolara ürüne ve markasına göre 5,10 ve 12 senelik ömürler biçilse de folyonun faydalı ömrü daha kısa olmaktadır.

Bana göre en iyi ppf markası tercih edilse bile şeffaf folyo kaplamanın 3-5 senelik verimli bir ömrü vardır, kalitesiz ürünlerin ömrü daha kısadır.

Bu da her birkaç senede folyo kaplama masrafına gireceğiniz anlamına gelmektedir. Neden 3-5 sene dediğimin de açıklamasını yapayım:

He ne kadar en iyi ppf markaları sararmaz diyorlarsa da belli bir süreden sonra sararır. Diyelim ki araç folyosu araçta 10 yıl kaldı ama ilk birkaç seneden sonra rengi sarımtırağa dönmeye başlayacaktır.

Ayrıca şeffaf folyolar boyayı korur diyoruz ama folyoların da kendilerinin korunması lazımdır. Dış koşulların etkisiyle araca uygulanan şeffaf folyolarda zamanla deformasyonlar oluşabilir, bu da aracın görünümünü bozabilir.

Aracınıza ppf kaplattığınız zaman bundan sonra oto yıkamacıya aracınızı götürdüğünüz zaman dikkat etmeniz gerekecektir. Çünkü bazı temizlik ürünlerini kullanmak veya aracı hoyratça yıkamak aracın folyosuna zarar verecektir.

Folyo ile kaplanmış araçlarında oto şampuanı ile yıkanması gerekir.

Aracı şeffaf folyo ile kaplamak araç boyasını dış koşullara karşı korur ama boyanın dış koşullar olmasa da belli bir ömrü vardır. Ayrıca şeffaf folyoyu çıkarırken boya zarar görebilir. Her ne kadar şeffaf folyo uygulayıcıları uygulamanın araç boyasına zarar vermeyeceğini iddia etseler de folyoyu çıkarma esnasında boyanın zarar görme ihtimali mevcuttur.

Bu riski azaltmak için ppf uygulamasından önce araca wax işlemi uygulanmaktadır.

Gelelim son riske;

Aracı şeffaf folyo ile kaplama işlemi ehil eller tarafından yapılmaz ise işçilik kötü olursa dalga, kabarcık, soyulma gibi sorunlar olmakta ve bu da aracın folyosuz haline göre daha kötü görünmesine yol açmaktadır.

Bir uyarı daha;

Aracı şeffaf folyo ile kaplamayı düşünüyorsanız ilerleyen zamanda açık renkli araçlar ile koyu renkli araçlarda performans farkı olacağını göreceksiniz.

İlk yapıldığında belki şeffaf olduğu için belli olmayacaktır ama aradan zaman geçtikçe folyonun şeffaflığı hafiften azalacaktır. Sonraki yıllarda ppf nin rengi hafiften sarımsı olmaya başlayacaktır.

Koyu renk araçlarda şeffaf araç uygulaması çok güzel görünmekte ve şeffaf folyonun şeffaflığının , parlaklığının zamanla azalması, sarımtırak renk alması fazla belli olmamaktadır.

Fakat araç beyaz ise ppf nin sararması belli olmaktadır. Dolayısıyla beyaz veya çok açık renk araçlara ppf kaplama işini pek tavsiye etmiyorum. En iyi ppf markası kullansanız da illa ki bir noktadan sonra sararma olacaktır ve bu da araçta belli olacaktır.

Seramik kaplama mı PPF mi ?

Aracına şeffaf folyo ile kaplatmak isteyenler için seramik kaplama işlemi bir alternatiftir. Her iki araç kaplama yöntemin artıları ve eksileri bulunmaktadır.

PPF kaplama nedir ?

PPF kaplama araç kaportasını çiziklerden, taş çarpmalarından, sürtmelerden, ufak darbelerden korumak için uygulanan şeffaf bir termoplastik üretan tabakasıdır.

Aracın tüm kaportasına uygulanabildiği gibi, sadece kaput, çamurluklar, ön tampon gibi darbe riskinin sık olduğu bölgelere de uygulanabilir.

PPF’nin kısmen kendini onarma özelliği de bulunmaktadır. Darbe veya çiziği aldıktan bir süre sonra şeffaf folyo orijinal şekline döner ve sürtme, çizik, darbe izi zamanla kaybolur.

Bildiğiniz üzere kaportadaki ufak hasarlar bile aracın değerini kaybettirir. Boyamaya kalksan araç değeri daha da düşer. PPF kaplama bu tür sorunları engellemek üzere uygulanmaktadır.

Seramik kaplama nedir ?

Seramik kaplama da PPF gibi kaportayı dış etkenlere karşı korur. Taş sıçraması, kuş pisliği, su, kimyasal sıvılar gibi şeylere karşı koruma sağlar.

Seramik kaplamanın PPF’ye göre artıları ve eksileri vardır.

Seramik kaplama ile PPF arasındaki en önemli fark PPF’nin fiziksel bir bariyer görevi görmesi, seramik kaplamanın ise araç boyası ile kimyasal olarak bağlanmasıdır.

Bu yüzden PPF’yi bir süre sonra söktüğünüz zaman orijinal boyasını kullanma şansınız olur seramik kaplamayı ise sökmek daha zordur ve sökünce aracı boyatmak veya tekrar kaplatmak gerekir.

Eğer aracın boyasında önemli bir hasar yok ise orijinal boyayı korumak için PPF kaplatmak daha iyidir. Eğer aracın boyası zaten hasarlı ise yeni hasarları önlemek için daha fazla koruyucu özelliği olan seramik kaplama tercih edilebilir.

Estetik görünüm açısından PPF zamanla şeffaflığını yitirebilmekte ve sararabilmektedir. Seramik kaplama ise özelliğini daha iyi korur. Her iki kaplamanın yaklaşık aynı ömrü vardır. Bu sebeple estetik kriterinde seramik kaplama daha öndedir.

Bakım maliyeti açısından ise PPF’nin bakımı kolaydır fakat sık bakım gerekir. Seramik kaplama ise fazla bakım gerektirmez.

İlk kaplama maliyeti açısından seramik kaplama PPF’ye göre daha ucuzdur.

Bu ikisinin alternatifi olarak polyurea kaplamayı da düşünebilirsiniz. Aracını polyurea ile kaplatanların sayısı ve bu işlemin popülerliği günden güne artmaktadır.

Polyurea kaplamaya zırh kaplama da denilmektedir. Çünkü polyurea araç kaportasını zırh gibi sarıp yıpratıcı etkenlere karşı izolasyon sağlamaktadır.

İlgili yazı: Araç zırh kaplama fiyatları

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 29 Şubat 2024

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın