" />

Hız sabitleyici sonradan takılır mı ?

Şehirlerarası yollarda, eğer yol fazla engebeli değilse hız sabitleyiciyi devreye sokarak hem radar cezası riskinden kurtulur hem de manuel kullanıma göre varacağınız yere daha çabuk ulaşırsınız. Ayrıca daha az yorulursunuz. Peki hız sabitleyici sonradan takılır mı ?

Hız sabitleyici nedir ?

Aracın hızını belli bir hıza sabitledikten sonra frene-gaza basmanıza gerek kalmadan sadece direksiyonu kullanarak yol almayı sağlayan bir sistemdir.

Hız sabitleyici ne işe yarar ?

Aracı sabit bir hızda kullanmak, hızı sabit tutmak için zaman zaman fren ve gaza basmaya göre da az yakıt harcattırmaktadır (Bazı koşullar için geçerli)

Gaz ve fren pedalları ile uğraşılmadığından sürüş kolaylığı sağlamaktadır.

Dikkatsizlik nedeniyle radara girilmemesi için hız sabitleyici kullanmak bir önlem olmaktadır.

Varılacak yere planlanan zamanda varılmasını sağlamaktadır.

Hız sabitleyici sonradan takılır mı ?

Bu sorunun kesin cevabını aracın bayisi ve teknik servisi verebilir. Aracın markasına, modeline ve yılına göre bu değişmektedir. Genel olarak ECU’ya sahip, otomatik şanzımanlı araçlara sonradan hız sabitleyici taktırmak mümkün olmaktadır. Esasen istenilirse manuel şanzımanlı araçlara da takılabilmekte ancak hız sabitleyiciden tam performans alabilmek için aracın otomatik şanzımanlı olması ve araçta bazı özelliklerin bulunması gerekmektedir.

Konunun performans yönü olduğu kadar bir de mali yönü vardır. Bazı araçlara hız sabitleyici taktırmak ciddi bir masraf gerektirir. Buna değip değmeyeceği iyi hesaplanmalıdır.

Araca sonradan hız sabitleyici taktırmak mantıklı mı ?

Hız sabitleyicinin faydası uzun ve engebesiz yollarda görülmektedir. Araç genel olarak şehir içinde kullanılıyorsa veya inişli-çıkışlı-virajlı yerlerde pek faydalı bir sistem değildir. Düzenli olarak uzun yola giden kişiler için uygundur.

Hız sabitleyici hakkında akla takılanlar

Çoğu kişinin aklına şu sorular gelecektir:

Hızı sabitledikten sonra araç virajlara da mı aynı hızla girecek ?

Hız sabitleyici keskin virajlı, kaygan ve inişli-yokuşlu yollar için pek uygun değildir. Hız sabitleyici olan araçların donanımında sürüş güvenliği için gerekli birkaç sistem daha vardır. Bu sistemler birbirleri ile uyumlu ve koordineli şekilde çalışarak virajlarda hız kesmek veya aracın stabilizesini korumak için aracın bazı bölgelerine güç uygulamak gibi tedbirler alarak araç güvenliğini sağlarlar. Araca sonradan hız sabitleyici taktırırken bu sistemi destekleyici diğer donanımların olmasına dikkat edilmelidir.

Araç sabit hızla giderken yola çocuk, inek çıkarsa ne olacak ?

Frene bastığınızda sistem otomatik olarak devreden çıkmaktadır.

Hız sabitleyici yakıt tasarrufu yapar mı ?

Bazı koşullar için yakıt tasarrufu sağlar. Detaylar için Hız sabitleyici yakıt tasarrufu yapar mı ? konusuna göz atabilirsiniz.

Araca sonradan hız sabitleyici nasıl takılır ?

  • ECU’ya hız sabitleyici kurulumu yapılır.
  • Hava yastığı sökülür. Bunun için önce akü bağlantısını söküp elektriğin dağılması için 15 dakika beklenmesi gerekir.
  • Direksiyon simidi ve şalteri sökülür. Tüm panelin sökülmesi gerekir.
  • Montaj modülü takılır. Bu işlem uzmanlık gerektirir. Yalıtım pensesi, sıkma pensesi, kablo ve soketleri iyi kullanan birinin yapması ve araçtaki diğer kablolara zarar vermemek için hassas olunmalıdır.
  • Sökülen her şey yerine takılır ve akü bağlanır. Hız sabitleyici ECU’ya tanıtılır.

Konuyla ilgili olarak Hız sabitleyici nasıl kullanılır ? (Videolu) makalesini okumanızı tavsiye ederim.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2023

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın