" />

Geely nerenin arabası

1986 senesinde Çin’de kurulan otomobil üreticisi Geely, ucuz ve küçük tip araçları ile ilgi toplamayı başarmış bir firmadır. Otomobil dışında, motorsiklet, motor, şase gibi diğer binek parçalarının üretimini de gerçekleştirmektedir. 1997 senesine kadar otomobil üretimi gerçekleştirmeden büyük cirolar yapan firma, asıl hedefi olan otomobil üretme hususunda 1997 yılında büyük bir atılım yaparak daha önceki yıllarda araştırma ve geliştirme çalışmalarına harcamış olduğu 1,7 Milyar doların kaymağını yemeye başladı.

2002  senesine gelene kadar ürettiği pek çok model araçların satışını gerçekleştiren Çin menşeili firma, Çin’in en büyük ciro yapan firması konumuna geldi. Bu hız firmaya aynı zamanda Çin’de bulunan tüm otomobil firmaları içerisinde en kısa sürede en fazla büyümeyi sağlamış firma ünvanını getirdi.

Geely,  Çin’de bulunan fabrikalarının yanı sıra Rusya, Ukrayna, Venezuela, Malezya ve Güney Afrika ülkelerinde de fabrikalar açarak faliyete geçirmiştir. Geely’nin fabrikaları yılda ortalama 300 bin otomobil, 400 bin şanzıman üretmektedir. Geely, Çin üzerinde hakimiyeti ele geçirdikten sonra 200 0 li yıllarda başka ülkelere açılmış ve günümüzde 55 farklı ülkede faliyet göstermektedir.

2015 yılı itibariyle firmaya kurulduğu günden itibaren baktığımızda, 40 farklı modelde otomobil, 8 farklı tip motor, 15 çeşit şanzıman ve 1 adet yarış aracı üretmiştir.

Geely, dünyada ses getiren otomobil firmaları arasına girme amacı doğrultusunda 2007 yılında Ford’dan Volvo’yu satın aldı. Volvo ile pazar payını oldukça büyüten firmanın geleceği oldukça parlak görünmektedir.

Türkiye pazarına girmek adına Anadolu grup ile distrübitörlük anlaşması yapan firma, Türkiye’de bulunan büyük nüfustan yararlanmak adına Türkiye’ye uygun tip araçların satışına başladı. Geely’nin hedefleri arasında yer alan yarış arabaları üretmek hususunda çalışmaların sürdüğü ve bu anlamda 1 adet prototip üretildiği bilinmektedir. Firma mükemmelliyetçi yapısı itibari ile yarış arabaları hususunda da başarılı olabilecek firmalar arasında gösterilmektedir. Geely, Çin pazarının son zamanlarda çıkarttığı en büyük ölçekli firma olarak ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynamakta ve ülkelerinde halk tarafından desteklenip, sıklıkça kullanılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 12 Mart 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın