" />

Motor kompresyon testi zararlı mı ?

Aracın motor performansını ölçmek ve motorun ne durumda olduğunu görmek için iki test yapılmaktadır.

  • Motor performans testi (dyno testi)
  • Motor kompresyon testi (Sıkıştırma testi)

Araç motorunun ne durumda olduğu hakkında bilgi veren bu testlerin zararlı olabileceğine dair görüş beyan edenler olması nedeniyle konuya açıklık getirmek amacıyla bu makale kaleme alınmıştır.

Motor kompresyon testi zararlı mı ?

Öncelikle motor kompresyon testi nasıl yapılıyor, kaç dakika sürüyor bilgi vereyim:

Motor kompresyon testi silindirlerdeki sıkıştırma basıncını ölçen bir testtir. Basınç ölçtüğü için bar veya psi şeklinde sonuç çıkar.

“Neden motor kompresyon testine gerek duyulur” derseniz, araçta tekleme, üfleme veya duman atma gibi sorunlar var ise veya olması gerekenden daha düşük performans sergiliyor ise silindirlerde kaçırma olup olmadığı ve sorun varsa hangi silindirlerde olduğunu anlamak için yapılır.

Yaşlı araçlarda silindir içinde yer alan parçalar veya silindirin sızdırmazlığını sağlayan parçalar yıpranınca kaçırma olmakta ve yeterli sıkıştırma gerçekleşmemektedir.

Motor kompresyon testi şu şekilde yapılır:

Motor kompresyon testi yapmadan önce aracın ısıtılması gerekir. İşleme başlamadan önce yakıt pompasının sigortası ve bujiler sökülür.

Bujiler söküldükten sonra kompresyon test cihazını buji yuvalarına takıp marş yapılır.

Kısa marş yapılır ve göstergedeki basınç değeri okunur. Okunan basınç değerleri aracın kataloğundaki değerlerle karşılaştırılır.

Silindirler arasında basınç farkı yüksek ise düşük çıkan silindirde bir sorun var demektir.

Motor kompresyon testi yukarıda anlatılan bir işlem olup aracın motoruna bir zararı yoktur. Eğer çok meraklı olup günde 10 kere bunu yaparsanız o başka.

Motora zarar verme potansiyeli olan test ekspertiz firmalarının uyguladığı dyno testidir. Dyno testinde motor gücü ölçülür. Bu işlem yaparken motor bir miktar zorlandığı için ard arda birkaç defa yapılırsa motora zarar verir.

Örneğin motor gücünü test etmek için dyno testi yaptınız. Ardından motorla alakalı bir takım değişiklikler yapıp (örneğin yakıt katkısı, motor yağı falan eklediniz) yeniden dyno testi yaptınız.

İstediğiniz sonucu alamadığınız için birkaç düzeltme yapıp yeniden dyno testi yaptınız..

Yukarıda anlatıldığı üzere bir günde defalarca dyno testi yaparsanız motora zarar verebilirsiniz. Aksi takdirde ayda-yılda bir kere yapılan dyno testinden motora bir zarar gelmeyecektir.

Test sonucu yüksek çıksın diye dyno testinde aracı zorlarsanız da motor zarar görecektir. Dyno testini yapan kişinin deneyimli ve bilgili olması, motor zorlandığını anladığında gerekirse testi yarıda bırakması gerekir.

İLGİLİ YAZILAR:

Kompresyon testi kaç para ?

Ekspertizde motor yüzde kaç olmalı ?

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 3 Temmuz 2022

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın