" />

Citroen motor arızası aracı tamir ettiriniz

Citroen ve Peugeot araçlarda mesaj ekranında motor arızası aracı tamir ettiriniz şeklinde bir uyarı alan sürücüler mesajı okudukları anda demoralize olmaktadırlar. Çünkü mesajı ekranda belirdiğinde gösterge panelinde yer alan motor arıza lambası da yanık durumda olur ayrıca arabada ani bir performans kaybı yaşanır.

Citroen motor arızası aracı tamir ettiriniz

Motor arıza lambası yanıkken araç belli bir hızın üzerine çıkmakta zorlanır, özellikle yokuşlarda bayılır. Her ne kadar mesajda motor arızası aracı tamir ettiriniz denilse de çoğunlukla sorun motor arızası değildir. Bu yüzden Citroen veya Peugeot aracınızda motor arızası aracı tamir ettiriniz mesajı aldığınızda panik yapmayınız, peşinen üzülmeyiniz.

Otomobillerde bulunan motor arıza lambası motorun çalışmasını ilgilendiren bir sorun olduğunda yanar. Aslında motor arızalanmış değildir sadece motorun çalışmasını etkileyen bir sorun vardır.

Mesela en son yakıt aldığınız yerin yakıtı kötü olabilir, yakıt kapağı iyi kapatılmamış olabilir, sensörlerden biri kirlendiği için düzgün çalışmıyor olabilir, ateşleme zamanını etkileyen bir sorun olabilir veya filtrelerden biri tıkanmış olabilir. Bu liste uzayıp gider…

Motor arıza lambası yanmasına sebep olabilecek en az 15-20 neden vardır. Motorun hakikaten de arızalanmış olması bunlardan sadece bir tanesidir.

Ne güzeldir ki aracın bilgisayar kontrol ünitesi (ECU) motor arıza lambası yandığı zaman ekrana arıza mesajı vermekle yetinmiyor bir de arıza kodu oluşturuyor. Arıza tespit cihazı ile tarama yapıldığında bu kod okunabiliyor ve bu arıza kodu sayesinde araçtaki muhtemel sorunun ne olabileceği hakkında tahmin yürütme imkanınız oluyor.

Burada muhtemel kelimesinin altını çizmek gerekir. Aynı motor arızası aracı tamir ettiriniz mesajının aslında motor arızası olmadığını bilmek tecrübe gerektirdiği gibi arıza kodunun ne demek istediğini tahmin etmek de bilgi ve tecrübe gerektirmektedir.

Maalesef eline arıza tarama cihazı almayla usta olunmuyor, gördüğü kodu eksik bilgisi ve tecrübesi nedeniyle yanlış yorumlayan bir hayli servis elemanı var. Bu da boşa para ve zaman kaybına neden olabiliyor.

Mesela arıza kodundan oksijen sensörü ile alakalı bir sorun olduğu anlaşılırsa buna nasıl bir çözüm getirilmesi gerekir ? Oksijen sensörü bozulmuş olabilir, sadece kablosu gevşemiş olabilir veya oksijen sensörü ve kablolarında hiçbir problem olmamakla birlikte yanma odasındaki ideal hava/yakıt karışımı oranının bozulmasına neden olan bir sorun olabilir.

Deneyimli ustalar oksijen sensörünün soğuk havalarda veya sabahın erken saatlerinde çalışmayabileceğini bilirler. Belki de Citroen aracın mesaj ekranında motor arızası aracı tamir ettiriniz şeklinde yazmasının sebebi sadece budur.

Özetle ustanın arıza kodunu iyi yorumlayabilmesi gerekir. Bazıları işin içinden çıkamayıp sadece beyindeki arıza kodunu silmekle yetinmektedirler. Halbuki sorun geçici bir nedenden kaynaklanmıyorsa ECU yine arıza kodu üretecek ve yine motor arızası aracı tamir ettiriniz mesajı gelecektir.

Yukarıda bahsettiğim üzere motor arıza lambasının yanmasının çok sayıda sebebi vardır ve oksijen sensörünü ilgilendiren bir sorun olması ihtimallerden sadece biridir. Diğer ihtimallere gelirsek;

Citroen araçlarda motor arızası aracı tamir ettiriniz şeklinde bir mesaj gelmesine sebep olabilecek sorunlar şunlardır.

Kütle hava akış sensörü (MAF Sensörü)

Kütle hava akış sensörü motora giren oksijen miktarını ölçmektedir. Bu sensörden ECU’ya iletilen veriler kötü ise motora hava akışında bir azalma var demektir. (Veya sensör bozuktur/ düzgün çalışmıyordur)

Bunun sebebi hava filtresinin tıkanması olabilir. Hava filtresinin 2 senede bir değişmesi gerekmektedir. Araç tozlu yollarda kullanılıyorsa hava filtresi daha çabuk tıkanabilir.

Araçta kütle hava akış sensörü ile alakalı bir sorun olduğunda araçta hızlanma ve motorun çalışmasında bazı gariplikler hissedebilirsiniz.

Bu tür bir sorun aracınızda ciddi bir hasar oluşturma ama düzeltmeniz gerekir.

Oksijen sensörü

Yeni nesil araçlarda en az iki adet oksijen sensörü vardır, bunlar motora giren oksijen miktarını ve egzoz sisteminden atılan gazı ölçerler. Oksijen sensörü bozuk, kirli, kablosu aşınmış olabilir veya araçta oksijen sensörünün anormal değerler ölçmesine neden olan bir sorun olabilir.

EGR valfi

EGR valfi motorun temiz çalışması açısından önemli bir parçadır. Egzoz gazının yaklaşık yüzde 15’lik miktarı yeniden yanmaya sokulması için motora geri yönlendirilmektedir.

EGR valfinde zamanla karbon birikintileri oluşabilir, kirlenebilir, tıkanabilir, yapışabilir. Araçta EGR valfi ile alakalı bir sorun olduğunda rölanti sorunları ve ilk çalıştırmada zorlanma gibi belirtiler görülür. Bir sensör sorunu algılar ve ECU’yu uyarır.

Vakum hortumunun sızdırması

Vakum hortumu aşırı sıcaklık veya başka sebeplerle çatlayabilir. Vakum hortumunda bir çatlak/sızıntı olursa bu ECU’ya rapor veren sensörler tarafından tespit edilir.

Ateşleme sistemi arızası

Ateşleme sistemi yakıt ve havanın motorda doğru şekilde ateşlenmesinden sorumludur. Ateşleme zamanlamasına karar verir. Bobin veya başka bir parça ile alakalı bir sorun olduğunda motorda tekleme ve performans kaybı şikayetleri görülür.

Ateşleme sistemi ile alakalı arızalar zamanında çözümlenmezse katalitik konvertörü de bozar.

Yakıt enjektörlerinin tıkanması

Yakıt enjektörleri yakıtı motora püskürtür. Her silindire bir tane enjektör karşılık gelir. Püskürtülecek yakıt miktarı ECU tarafından belirlenir.

Kötü yakıt kullanıldığında yakıtla birlikte gelen partiküller enjektörleri tıkayabilir. Enjektörlerle alakalı bir sorun olduğunda araçtaki performans kaybı genellikle sürücü tarafından hissedilir. Zaten motor arıza lambası da yanar.

Yakıt pompasının tıkanması

Yakıt pompası, enjektörlere çok yüksek basınç altında yakıt vermektedir. Yakıt pompası tıkanırsa veya başka bir sorun olursa motorun çalışması bundan etkilenir.

Katalitik konvertörün kirlenmesi

Katalitik konvertör, aracın egzoz emisyonlarını temizlemekten sorumludur. Zamanla kirlenebilir. İçerisinden yeterince yanmamış yakıt geçerse hasar görür. Katalitik konvertör arızası bazen araçta düzeltilmesinde geç kalınmış bir arızanın neticesi olarak karşımıza çıkar.
Katalitik konvertör ile alaklı sorunlar acil halledilmesi gerektiren ve masraflı sorunlardır.

Dizel partikül filtresinin tıkanması

Dizel partikül filtresi motorda yakıt ve hava yakıldığında oluşan kurumları yakalamaktadır. Şehir içinde dur/kalk şeklinde ilerlemek, sıkışık trafik nedeniyle belli bir hızın üzerine çıkamamak dizel partikül filtresinin çabuk tıkanmasına neden olur.

Dizel partikül filtresinin tıkanmaması için dizel araçların ara sıra en az 20 dakika müddetle en az 70 kilometre hızda araçlarını kullanmaları gerekir. Düşük hızlarda yanma gerçekleşmediği için filtre çabuk tıkanmaktadır.

Yakıt kapağının gevşek takılması

Yakıt, arabanın deposundan motora doğru ölçülü miktarın geçmesine izin veren özel havalandırma kanalları üzerinden pompalandığından, dışarıdan depoya hava sızması, yakıt basıncında değişikliğe neden olduğu için yakıt akışını bozmaktadır.

Yakıt kapağı gevşek takılmış ise veya çatlak var ise motora yakıtla birlikte daha fazla hava pompalanır. Sistemdeki yakıt ve hava basıncı sensör tarafından izlendiği için bu durum ECU tarafından anlaşılır.

Yukarıdaki arıza/sorunların hepsi Citroen araçlarda motor arıza lambasını yakan ve motor arızası aracı tamir ettiriniz mesajı gelmesine neden olan faktörlerdir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 9 Ocak 2020

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın