" />

Araç muayene ücreti kredi kartıyla ödeniyormu

Araç muayene zamanları çoğu sürücü için sıkıntılı geçer. Çünkü normal işlerin arasından muayene için zaman ayrılacak, randevu alınacak, araçtaki sorunlara baktırılacak vs…

Bir de bu işin mali boyutu var. Zamanı geliyor insanın cebinden 20-30 TL gibi rakamlar çıkmıyor, kredi kartıyla ödeme yapılıyor. Acaba araç muayene ücreti kredi kartıyla ödeniyormu ?

Türkiyenin neresine giderseniz gidin muayene ücretini peşin olarak tahsil ediyorlar. Kredi kartı geçmiyor maalesef.

Peki her yerde geçen kredi kartı TÜVTÜRK istasyonlarında neden geçmiyor ? Çünkü imtiyaz sözleşmelerine bu konuda özel bir madde ekletmişler. Muayene ücretlerini sadece nakit alıyorlar.

Peki ödemezseniz ne olur ? Muayeneden geçmeniz için muayene raporunun onaylanması gerekir, ödeme olmayınca rapor onaylanmaz, dolayısıyla aracınız muayenesiz olur.

Ayrıca pazarlık, indirim gibi şeyler de yok, tarife neyse o. 2018 yılı itibariyle araç muayene ücretleri şöyledir:

2018 Yılı Fiyat Listesi
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 305,62 TL
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 226,56 TL
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 115,64 TL

 

Bu konuda sürücülerin asıl dert etmesi gereken şey muayene ücretinin kredi kartıyla ödenip ödenmemesi değil, muayeneye sokmadan önce aracı kontrol ettirip bu süreci sorun yaşamadan atlatmak.

Bu konuda iki tane yöntem var. Birincisi aracın sorunlarına baktırmadan muayene istasyonuna götürmek. Zaten aracın sorunu, kusuru, eksiği neyse muayenede çıkıyor. Siz de sorunları öğrenip tamirciye oraları yaptırıyorsunuz. Araç ağır kusurdan muayene tekrarına kalırsa bir ay sonrasına gün veriliyor. O süre zarfında aracınızı yaptırıp götürürseniz ve bu sefer muayeneden geçerseniz ikinci muayene için bir para vermiyorsunuz.

Bu yöntemin en önemli avantajı muayenede sorun çıkmayacak parçaları değiştirmeye kalkıp da fazladan para vermemek. Aracımda bir sorun var mı diye tamirciye götürdüğünüzde, usta “bu aracın sorunu yok, muayeneden geçer” demek yerine kendine “iş” çıkarabilir. Mecbur ustaya güvenmek zorundasınız. Onun yerine önce muayeneye götürüp eksik neyse onu yaptırmak bazılarına mantıkı geliyor.

Fakat bu yöntemin şöyle bir riski var. Bakımı ihmal edilmiş araçlarda kısa sürede halledilemeyecek dertler olabiliyor. Muayenede ağır kusur çıkınca tamirciye götürüyorsunuz, o bir şeyler yapıyor ama işe yaramıyor. Bu durumda ikinci muayeneden geçemezseniz bir muayene ücreti daha ödemiş oluyor ayrıca bu muayene işini bir ay daha uzatmış oluyorsunuz. Bu süre zarfında polis çevirmesine takılırsanız muayene süresi bittiği ve siz de henüz geçemediğiniz için trafik cezası yiyebilirsiniz. Yani aracınızda bazı kronik sorunların varlığından haberdar iseniz ekstra zaman ve para kaybına yol açacağınız bir yönteme dönüşebilir.

İkinci yöntem ise muayeneden önce aracı tamirciye götürüp sorunu varsa giderilmesini sağlamak. Belki tamirci kendine iş çıkarmak için bazı parçaları erken değiştirmek isteyebilir ama neticede sizin aracınız yenileniyor. Ayrıca muayene işleri de daha kısa sürüyor.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 7 Haziran 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın