" />

Oto ekspertiz nasıl yapılır

Herkese merhaba ben Hakan Öz. Gezenadam.com.tr’nin sahibiyim. 81 ilde 450 personeli ekspertiz ve konusunda ve diğer konusunda insanlara hizmet vermekteyiz.

Öncelikle bazı şeyler insanlar tarafından yanlış biliniyor. Bizi arıyorlar, siz mi gideceksiniz diyorlar, öyle bir şey yok. Bizim tüm illerde kendi personellerimiz var. Bu personeller tecrübeli insanlardır. Arabalardan anlarlar. Araçlarını zannediyorlar ki, yerinde ekspertiz yapıyoruz.

Çok özel talepleri oluyorsa, sadece satıcılar gitmezlerse yerinde bakıyoruz. Onun dışında her zaman çözüm ortağımız olan ekspertiz firmalarıyla çalışıyoruz. Bugün burada İzmir’de en çok güvendiğimiz ekspertizimiz İzmir Oto Ekspertizimiz olan Bornovadaki, 3. Sanayideki şubesindeyiz.

Ufuk Beyin yanındayız. Ufuk bey ricamızı kırmadı, bu şubesini bizim için bugün tahsis etti. Kendisine sohbet edasında soracağız, yanlış bilinen şeylerin doğru öğrenilebilmesi için bir röportaj yapacağız.

Öncelikle Ufuk Bey, merhabalar ismim Ufuk Ongun. İzmir oto ekspertiz merkezinin işletmecisiyim. Şuanda yaklaşık dört yıldır 1. Sanayideki şubemizde, son bir yıldır da 3. Sanayideki şubemizde hizmet vermekteyim. Bugüne kadar 25.000 aracın ekspertizini gerçekleştirdik. Bugün de hakan beyle buluştuk. Birçok bize sorulan ve kendisine yöneltilen sorularla ilgili doğruları sizlerle paylaşmak istedik.

Öncelikle herkesin araç alırken sorduğu bir soru var. Benim için şanzıman çok önemli diyorlar. Otomatik viteste şanzımanlarda genellikle çok sıkıntı oluyor. Bunu nasıl anlıyorsunuz, şanzımanın arızalı olduğunu. Şimdi şöyle diyelim standart bir oto ekspertiz merkezi şanzımanla ilgili nelere bakılmalı.

Öncelikle gelen aracın, bir defa motor testine tabi tutulması lazım. Bu motor testi sırasında, dışarıdaki yol koşullarında bizim standart ulaşamayacağımız değerlere, örneğin 150-200 km hızlara ulaşıyoruz. Doğrusu tüm vitesleri deneme şansımız oluyor. Bu esnada vites geçişlerini, şanzımandan gelen bir sesi, viteslerde algılama problemlerini ve geçişlerde vuruntu, sarsıntıyı görüyor ve hissediyoruz. Kullanarak anlıyoruz. Onun dışında motor performans grafiklerini de bunlarla alakalı sıkıntıları görüyoruz.

Bu ilk başlangıç aşaması, bizim kendi yaptığımız uygulamalarda. İkinci aşamada, aracı lifte kaldırıyoruz. Yani yerden, aracı kaldırıp, araç altına giriyoruz. Bu noktada şanzımanı kontrol ediyoruz. Mekanik olarak, görsel olarak şanzımana bir müdahalede bulunulmuş mu?

Mesela şanzıman daha önce açılmış mı, işlem görmüş mü veya bir kazadan ötürü hasar almış mı? Civatalarda sökülme ve takılma var mı? Veya yağ kaçağı var mı? Bunları kontrol ediyoruz, mekanik ve fiziki olarak şanzıman durumunu inceledikten sonra aracın testi devam ediyoruz. Bütün şanzımanlar, otomatik şanzımanlarda beyin sistemi özellikle 2000 yılından sonra üretilen şanzımanlar için konuşuyorum.

Beyinsel olarak cihaza bağlanılıp, elektronik şanzıman kısmında herhangi bir hata var mı bunları görüyoruz. Dolayısıyla üç aşamalı bir şanzıman testi oluyor ilk etapta. Bunlar bittikten sonra, biz arabanın bütün donanımla ilgili baktığımız her şeyini boyası, kaportası her şeyi anlattıktan sonra müşteriler ile beraber. Hem alıcı hem de satıcıyla beraber, kısa bir yol testine çıkıyoruz.

Bu esnada şanzıman özelliğine göre, tam otomatik şanzımansa biliyorsunuz yokuşlarda ve rampada kaydırmaz. Kaydırma var mı? Kalkışta silkeleme var mı? Vites geçişlerinde problem var mı? Viteste geç atım var mı? Bunları tek tek kontrol ediyoruz. Yaklaşık bir 40-50 dakika sonunda şanzımanla alakalı detaylı bir şekilde bilgisini aktarıp, yazılı raporunu alıcıya teslim ederek hem de satıcıya bilgisini aktarıyoruz.

Video için İzmir Oto Ekspertiz kanalına teşekkür ederim.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 7 Nisan 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın