" />

Araç Kaskosu Nedir ?

Araç Kasko sigortası, aracınızı ve sizi birçok zarara karşı koruyan bir sigorta türüdür. Eğer aracınız kundaklanırsa veya bir arıza sonucu yanarsa, trafikte birine çarpışma sonucu veya trafik dışı aracınıza kasıtlı zarar gelmesi sonucunda, aracınızın çalınması veya anahtarlarınızı kaybetmeniz sonucunda, trafik kazası geçirmenin getireceği sağlık sıkıntılarında kaskonuz sizi ve aracınızı güvence altına alır.Sigorta şirketleri de araç kaskonuz için çeşitli teminatlara göre size kasko teklifi sunacaklardır.

Peki Kasko Teminatları Nelerdir?

Kasko teminatları ana teminatlar ve yan teminatlar olmak üzere ikiye ayrılır. Ana teminatlarda kaza teminatları, yangın teminatı, çalınma teminatı ve kişisel zarar teminatı gibi teminatlar yer almaktadır.

Kaza teminatı, sizleri aracınız hareket halindeyken veya hareketsizken aracınızın yaşayabileceği çarpışmalar, devrilmeler, düşmeler ve yuvarlanmalara karşı korur. Ayrıca diğer kişilerden gelebilecek kasıtlı saldırı ve zararları da teminat altına alır.

kasko

Yangın teminatı, aracınızda bir arıza sonucu veya kasıtlı olarak gerçekleştirilebilecek bir kundaklama eylemine karşın aracınızı koruma ve teminat altına alır.

Çalınma teminatı, aracınızın tamamen çalınması veya aracınızda belirli parçaların çalınması veya çalınma girişimi sonucunda aracınıza zarar gelmesi gibi durumlarda aracınızı koruma altına alır ve gerekli değerleme ile size finansal açıdan karşılığını teminat eder.

Kişisel kayıp teminatı, kasko sahibini meydana gelebilecek yaralanmalara ve hastalıklara karşı teminat altına alır ve ailesinden birini refakatçi olarak kabul edip o kişinin de seyahat ve konaklama gibi masraflarını teminat altına alır.

Ana teminatlar yalnızca bahsedilen kaza, yangın, çalınma ve kişisel kayıp gibi teminatları kapsayıp kasko poliçesinin dahilindeyken yan teminatlar poliçe kapsamını geliştirerek risklerinizi azaltmak içindir. Bu nedenle, yan teminatlar ek ödeme de gerektirir. Bu yan teminatlar ise hukuki yardım teminatı, terör tazminatı, alevsiz yangın teminatı, deprem teminatı, sel teminatı, amortisman teminatı, enflasyon teminatı, yurtdışı teminatı, kullanımdan oluşan kayıp teminatı, yardım hizmet teminatları, hasar tazmini teminatı, kilit sistemleri teminatı ve önleyici mali mesuliyet teminatları gibi ve durumlara ve kişilere özel geliştirilebilen teminatlardan oluşur.

Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?

Trafik sigortasını yaptırmamak trafikten men, para cezası gibi yaptırımlara yol açarken, Kasko sigortası yaptırmamanın hukuki bir yaptırımı yoktur. Dolayısıyla Trafik sigortası zorunluyken Kasko sigortası araç sahibinin inisiyatifine bağlıdır.

Trafik sigortası yalnızca üçüncü kişilere verebileceğiniz maddi ve fiziki zararları teminat altına alırken, Kasko sigortası doğrudan sizi ve aracınızı güvence altına alır. Yani Trafik Sigortası yalnızca kaza sonrası devreye girerken, kasko sizi her daim karşılaşabileceğiniz zararlara karşı korur.

Trafik Sigortasının sınırları bellidir ve zorunlu trafik sigortası sınırı karşı tarafa verilen hasarın tümünü karşılamıyorsa sigortalı kalan masrafları cebinden ödemek zorunda kalır. Kaskoda ise poliçenin kapsamını ve sınırlarını ihtiyaçları doğrultusunda sigorta sahibi belirler. Dolayısıyla, Kasko daha geniş kapsam içerdiğinden Trafik sigortasına oranla daha yüksek maliyetlidir.

Araç Kaskosu

Kaskonun Avantajları Nelerdir?

Araç kaskosu poliçeye dahil edilen teminatlar çerçevesinde aracınızın hasar görmesi veya ıskartaya çıkması durumunda bu zararlarınızın parasal açıdan karşılanmasını sağlar. Yalnızca parasal açıdan da değil, sigorta primlerinizde ve hasarsızlık indirimi dolayısıyla da tasarruf sağlar.

Kaskolar da belirli durumlar için poliçe kapsamına girmesi halinde çekici hizmetinden ücretsiz yararlanılabilir. Bazı sigortalarda aracınız tamirdeyken veya tamamen çalınmışken size geçici olarak özel araç temin edilebilir. Teminatlar altında bahsettiğimiz bütün yararları bu sınıflama altında toplayabiliriz. Özellikle trafik kazası, hırsızlık, deprem, yangın ve ferdi kayıplar gibi. Ayrıca kaskonuza farklı türlerde ek teminatlar da ekleyebilir, poliçenizde yer alan teminatları kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda düzenleyebilirsiniz.

Kasko Sigorta Bedelini Neler Etkiler?

Aracınız ne kadar yaşlı ise ödeyeceğiniz kasko maliyeti de o kadar artar ve tabi ki ne kadar gençse o kadar daha az kasko bedeliyle de karşılaşırsınız. Aynı zamanda aracın markası ve modeli de kasko fiyatını etkiler, modelden modele, markadan markaya; maliyetler, arıza ve kaza yapma ihtimalleri gibi istatistikler değişkenlik gösterebilir, normal olarak bu da kaskoya bedeline yansır. Bunların dışında gençlerin daha fazla kazaya karıştığı ile ilgili istatistikler de sürücünün yaşı düştükçe kasko maliyetini arttırır.

Kişi eğer şoför ise veya genel olarak sürücülük yapıyorsa bu da araçta sürekli kullanımdan ötürü oluşabilecek sorunları ve zararları ortaya çıkaracağı için bu da kasko bedeline yansıtılır. Ve tabi ki eğer bir kasko döneminde herhangi bir kazaya karışmamışsanız kasko sizi maliyet de indirim yaparak ödüllendirir, buna da hasarsızlık indirimi denir. Aynı zamanda kaskodan küçük, büyük her yararlanışta yararlanmak, kasko bedelinde artışa neden olur. Bu gibi nedenler kasko bedeli üzerinde oldukça önemlidir, uyulması tavsiye olunur.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın