" />

Triptonik vites ile otomatik vites arasındaki fark nedir

Modern araçlarda manuel, tam otomatik ve yarı otomatik yani triptonik vites seçeneği olarak 3 farklı vites seçeneğini görmekteyiz. Burada manuel vites bir yana triptonik vites ile otomatik vites birbirine oldukça karıştırılan ve farkı pek anlaşılmayan vites tipleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Sizlere vereceğimiz bilgiler ışında sizlerde triptonik vites ile otomatik vites arasında yer alan farkı daha iyi anlayacaksınız.

Öncelikle hemen manuel vitesi anlatıp aradan çıkartmamızda fayda var. Manuel vitesli araçlar vitesin sürücü tarafından değiştirildiği ve debriyaj ile vites geçişlerinin sağlandığı bir vites tipidir. Burada tüm kararlar sürücü tarafından verilir ve aracın motor çekişine ve hızına göre vites yükseltilir veya düşürülür. Burada temel karar mercii sürücüdür. Manuel vitesli arabalarda zamanla oluşan kullanıma bağlı olarak baskı ve balata değişimi, debriyaj teli bakımı gibi parçalarda değişimler yapılabilmektedir. Manuel vites basit anlatışla bu tip özelliklere sahip vites türüdür. Bunun dışında 2 yaygın vites tipi olan triptonik ve otomatik vitesler ise birbirine en çok karıştırılan viteslerdir. Karıştırılmalarındaki asıl sebep debriyaj pedalının araçlarda olmamasından başladığını belirtmeliyiz. Fakat burada sadece debriyaj pedalı değil daha birçok temel parçada da farklılıklar göze çarpmaktadır.

Otomatik vitesli araçlara baktığımızda bu tip araçlarda vites değişimleri vitesin kendisi tarafından yapılır ve gaz durumuna, yük durumuna, hız durumuna göre vites düşer ya da yükseltilir. Debriyaj pedalı bu vites tipinde yoktur. Triptonik vitesteki manuel kullanım olanağı yine otomatik vites araçlarda bulunmayan bir diğer özelliktir. Bu tip araçlar genelde 80 ve 90’lı yıllarda sıklıkla üretilmiş ve artık günümüzde pek üretimi kalmamıştır. Eski bir sistem olarak otomatik vitesli araçlardan bahsedebiliriz. Yine triptonik viteslerde yer alan + ve – alanları aracın manuel kullanımında vites düşürme işaretleridir. Fakat bu özellik yine otomatik vitesli araçlarda bulunmamaktadır. Bu arada P, R, N, D ile 1, 2, 3 gibi vites seçenekleri bulunmaktadır. Kimi opsiyon seçeneklerinde aracın spor, engebeli doğa şartları, buzlu yol gibi farklı seçenekler sayesinde hızlan ve fren sistemi farklılaşabilmektedir.

Triptonik vitesler ise otomatik vitesten prensipte ayrılan birçok özelliğe sahiptir. Otomatik vites ile karıştırılan özelliği debriyajının olmamasıdır. Fakat diğer birçok özellikte de triptonik vites farklılık arz eder. Triptonik vites araçlarda 2 farklı kullanım olanağı sürücüye sunulmaktadır. Birinci seçenekte vitesler aracın vitesinde yer alan beyin tarafından otomatik olarak attırılır. 2.seçeneğinde ise aracı manuel konuma alarak vites geçişleri tıpkı manuelde olduğu sürücü kendisi attırır. Fakat bazı triptonik vites modellerinde araç yavaşladığında vites aracın beyni tarafından düşülmektedir.

Toparlamak gerekirse triptonik vites araçlar aynı zamanda otomatik aynı zamanda manueldir. Genel kullanım eğilimi hem manuel hem de otomatiği bir arada kullanmak üzere olduğundan günümüz araç üreticileri viteslerini triptonik olarak üretmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 2 Nisan 2018

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın