" />

Opel Otomatik Şanzıman Arızaları

Otomobil sektöründe kurulduğu ilk günden bu yana kaliteli modeller kazandırmayı başarmış olan Opel, her geçen gün ilerleyen teknolojiyi araçlarına yansıtmakta ve müşteri memnuniyet ve isteklerini ön planda tutmaya devam etmektedir. Bu amaçla araçlarında onların konforu ve memnuniyeti açısından birçok yenilikler ve geliştirmeler yer almaktadır. İşte onlardan bir tanesi de otomatik vites ünitesi olmaktadır.

Opel, araçlarında sürücüleri için konforlu ve seri bir kullanım elde edebilmeleri adına manuel vitesten daha çok avantaja sahip olan otomatik vitesleri kullanmayı tercih etmiştir. Otomatik vitesler daha az yakıt üretimini desteklediği gibi aynı zamanda daha hızlı vites geçişi sağladığından dolayı araçlarda ivmelenme oranı daha fazla olmaktadır. Bu özelliğin otomatik viteslerde sağlanması için hidrolik ve mekanik bazı birimler söz konusu olmaktadır. İşte bu birimlerde bazen arızaların gözükmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Opel araçlarda yaygın görülen 5 şanzıman arızası

Şanzıman Konvertör Debriyajı arızası

Şanzıman Konvertör Debriyajı (TCC) Sistemi, motor volanını tork konvertörü aracılığıyla şanzıman çıkış miline bağlamak için otomatik şanzımanda solenoidle çalışan bir valf kullanmaktadır. Bu sistem, tork konvertöründeki kayma kaynaklı yakıt kayıplarını azaltmaktadır.

Şanzıman Konvertör Debriyajı Sistemi işlevini tam olarak görmezse yakıt harcaması artmakta, şanzıman yağı aşırı ısınmaktadır.

2. ve 3. vitese geçerken kayma

Opel araçların kronik sorunlardan birisi de 2. veya 3. vitese geçerken kayma, takılma ve gecikme yaşanması sorunudur. Bu sorun eski model Opel araçlarda daha fazla görülmektedir.

Bu sorununun kaynağı şanzıman yağı eksikliği veya uygun olmayan şanzıman yağı kullanımı olabileceği gibi bazı gövde contalarının zamanla işlevlerini kaybetmesi de olabilmektedir.

f arızası

Opel’in kronik sorunlarından birisi f arızasıdır. Bu arıza meydana geldiğinde gösterge panelinde F harfi görünür ve vites değişimleri imkansız hale geldiği için araç kullanılamaz hale gelir.

Bu sorunla ilgili arıza teşhis cihazı ile tarama yapıldığında P1607, P1732 ve P1735 arıza kodlarından biri okunur.

Geri vitese geçmeme

3 veya 5 gibi viteslerden birine geçmeme veya geri vitese geçmeme sorunu da yaygın yaşanmaktadır. Bu sorun 3-5-R dalgalı plakanın kırılmasından kaynaklanmaktadır.

Sert vites küçültmesi

Valf gövdesi delikleri zamanla aşındığında şanzıman sıvısı basınç kaybı yaşanmakta, valf hareketi tıkanmakta ve bunun sonucu olarak 3. vitesten 2. vitese ani küçülme sorunları yaşanmaktadır. Bu sorun başlarda motor soğukken yaşanır, daha sonraları yaygınlaşır.

Konu ile ilgili yazılar:

En iyi arıza tespit cihazı hangisi

Şanzıman yağ kaçağı tamiri

Triptonik Şanzıman Arızaları

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , ,
Eklenme Tarihi: 20 Eylül 2021

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın