" />

Dizel Partikül Filtresi Nedir, Ne İşe Yarar?

Merhaba değerli aracarizasi.com ziyaretçileri; sizler için araç-araba arızaları, arıza nedenleri ve çözümlerine ilişkin yazılar paylaşmaya, yol ve sürüş hayatınızı kolaylaştıracak bilgiler sunmaya devam ediyoruz. Bugünkü yazımızda yeni nesil arabalardaki dizel partikül filtresi(DPF) nedir, dizel partikül filtresi neye yarar, dizel partikül filtresi arızası nedenleri/çözümleri nelerdir sorularına cevap vermeye  çalışacağız.

 

Dizel Partikül Filtresi Nedir?

Dizel Partikül filtresi(DPF), yeni jenerasyon araçlarda emisyonu azaltmak ve çevre kirliliğinin önüne geçmek amacıyla tasarlanmış olup egzoz borusunda bulunan ve egzoz susturucusuna benzeyeyen bir filtredir.

 

Dizel Partikül Filtresi Neye Yarar?

Dizel Partikül filtresinin görevi, dizel motorların üretmiş olduğu katı kurum(soba borularındaki gibi) şeklindeki partikül parçacıklarının doğaya salınımını engellemektir. DPF, yüksek ısıya dayanıklı seramik bir yapıya sahiptir ve petek şeklindeki küçük kanalları bulunmaktadır. Bu kanalların içerisinde çaprazlama çıkıntılar bulunmaktadır. Bu çıkıntılar partikül parçalarını filtre kısmında hapsetmeye yarar.

 

Dizel Partikül Filtresi Arızaları Nelerdir?

Dizel partikül filtresi arızası sonucunda bazı kronik sıkıntılar yaşanmaktadır. Partikül filtresi uyarı lambası yanması, motor arıza lambasının yanması ve hatta filtredeki aşırı tıkanıklık durumunda araç motorunun yeterli çıkış yapamamasıyla kendini korumaya alması ve hiç çalısmaması gibi durumlar, partikül filtresi arızasından kaynaklanabilmektedir. Bu gibi durumlarda maddi duruma göre dizel partikül filtresi temizlenmelidir ya da filtrenin değişimi yapılmalıdır.

Dizel partikül filtresi arızasından en çok şikayet edenler genelde İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde yaşayan araç sürücüleridir. Bahse konu şehirlerdeki yoğun trafik nedeniyle araç sürücüleri kilometrelerce en düşük viteste yol katediyor. Bu yoğun trafikli şehirlerde yer alan dizel araçlardaki partikül filtresinin tıkanma oranı diğer şehirlere göre çok daha yükselmektedir.

Pratik Not: Her uyarı/ikaz lambası yandığında filtre temizliği ya da değişimi yapılmasına gerek yoktur. Aracınızı düşük viteste ve yüksek devir aralığında 10 dk. kullanmanız halinde(2500 ile 3000 devir 2 vites gibi) çözüme ilişkin olumlu sonuç alma durumunuz yüksektir.

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+

Etiketler: , , , , , , , , ,
Eklenme Tarihi: 30 Mart 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın

Dizel Partikül Filtresi Nedir, Ne İşe Yarar? (1 Yorum)

  1. Aracım 2013 1.3 Dizel Opel. Ekzos sıcaklık sensörünün arızalanması aracın 1500 devrin üzerine çıkmamasına neden olabilir mi? Sensör temizlenerek tekrar kullanılabilir mi?